Jaką sieć i modem wybrać

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawelk
Początkujący użytkownik forum

Jaką sieć i modem wybrać

Post autor: pawelk »

Witam wszystkich. Mam problem z określeniem operatora sieci w małej wsi WILKANÓW w gminie Bystrzyca Kłodzka woj. dolnośląskie.Ponieważ potrzebuję internetu do GG i SKYPA na jakieś pół roku.Nie mam też możliwości sprawdzenia teraz operatora, wiem tylko , że na telefonie najleprzy zasięg ma PLUS i ORANGE. Proszę was o podanie operatora w tej strefie który ma najleprzy zasięg oraz modem który będzie w miarę mobilny (modem w cenie do 200pln).Z góry bardzo dziękuję za wasze posty i pomoc.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Jaką sieć i modem wybrać

Post autor: sp6huk »

pawelk pisze:Proszę was o podanie operatora w tej strefie który ma najleprzy zasięg
I co ja mam Ci powiedzieć :roll: U Ciebie nie ma nic ciekawego. Spróbuj EDGE'a Orange lub Plusa. Ale na EDGE'u o rozmowie przez SKYPE to raczej można zapomnieć, za duże opóźnienia. GG będzie OK :ok: W Wilkanowie jest jeszcze dostawca internetu WiFi "AFIS" , ale ponoć to uryna. Modem do 200 zł, to np. Huawei E160, Huawei E156G. A modem chcesz kupić osobiście, czy od operatora ? Jak chcesz to możesz zainteresować się też ofertą Cyfrowego Polsatu, świadczą usługę dostępu do internetu na infrastrukturze Aero2, z dobrą anteną zewnętrzną powinno dać radę, a i przez Skype też rozmawiać by można.
Ostatnio zmieniony 2010-03-23, 00:06 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jest jeszcze przynajmniej wg mapy zasięg polsatu, ale nie wiadomo czy to czasem za jakąś górą nie stoi ten nodeB. Jakościowo by się do skypea nadawał. Ale niestety najkrótsza umowa na rok. I w niej strasznie drogie modemy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

krystianb pisze:ale nie wiadomo czy to czasem za jakąś górą nie stoi ten nodeB.
Z tego co widzę, to góra, na której znajduje się node B jest wyższa, niż te (inne) przed nią, ale trzeba sprawdzić to osobiście. Można wziąć na 7-dniowy okres próbny i się przekonać jak to działa. Ale wg. mnie, jak by się zastosowało jeszcze antenę zewnętrzną to powinno być OK :ok:
ODPOWIEDZ