Prędkość Play Online we Wrocławiu
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Prędkość Play Online we Wrocławiu
Witam,
Planuję lada dzień kupić jakiś net, zależy mi na tym aby mieć możliwie duży limit miesięczny i akceptowalną prędkość. W grę wchodzą dwie oferty:
- play bez modemu (10GB za 45zł)
- orange bez modemu (4GB za 45zł)
Orange ma teoretycznie szybszy transfer, ale niższy limit. Play oferuje max. 1Mb/s ale 2,5x więcej transferu. Pytanie: kto z Was ma Play we Wrocławiu (najlepiej okolice Legnickiej/Magnolii)?
Jakie osiągacie prędkości w dzień, wieczorem? Jak wygląda stabilność połączenia?
W orange pewnie wszystko śmiga, ale limit mniejszy, więc kusi ten Play (ale tu z opiniami różnie).
Planuję lada dzień kupić jakiś net, zależy mi na tym aby mieć możliwie duży limit miesięczny i akceptowalną prędkość. W grę wchodzą dwie oferty:
- play bez modemu (10GB za 45zł)
- orange bez modemu (4GB za 45zł)
Orange ma teoretycznie szybszy transfer, ale niższy limit. Play oferuje max. 1Mb/s ale 2,5x więcej transferu. Pytanie: kto z Was ma Play we Wrocławiu (najlepiej okolice Legnickiej/Magnolii)?
Jakie osiągacie prędkości w dzień, wieczorem? Jak wygląda stabilność połączenia?
W orange pewnie wszystko śmiga, ale limit mniejszy, więc kusi ten Play (ale tu z opiniami różnie).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Prędkość Play Online we Wrocławiu
Nie patrzyłeś punxhc na Plusa? Niby limit za 45zł niższy niż w Orange, ale za 10zł (czyli w sumie 55zł miesięcznie) masz jeszcze od 0.00-9.00 + 100GB. Do tego we Wrocławiu Plus ma gdzieniegdzie HSPA+ i w związku z tym pewnie lepsza infrastruktura będzie.
-
- Użytkownik forum
Potrzebuję raczej dużego limitu non-stop, a nie w nocy. A nawet te 100GB w nocy mogą wycofać bo to chyba promocja jest...
Pytanie o jakość Play we Wrocławiu nadal aktualne
Pytanie o jakość Play we Wrocławiu nadal aktualne

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Stało się to płatne więc raczej nie wycofają. Przez tą ofertę też prędkości się poprawiły.punxhc pisze:A nawet te 100GB w nocy mogą wycofać bo to chyba promocja jest...
A jak cenowo? Ze zniżką 25% iPlus 110 jest po 82.50zł i jest 16GB i z racji ceny abonamentu (wyższa niż 80zł) iPlusopobieracz (100GB w nocy) jest free.
Z Playem bardzo możliwe, że będziesz się męczyć.
[ Dodano: 2010-03-23, 18:53 ]
Lub iPlus 75 z limitem 6GB za 56.25zł + Iplusopobieracz 5zł czyli za 61.25zł miesięcznie 106GB.
-
- Użytkownik forum
No ok ale jak dorwać tę zniżkę 25%? Na stronie iPlusa widzę tylko "normalne" ceny, czyli dość nieciekawe...
-
- Guru bezprzewodowy
Ja mam, daruj sobie PLAY i Erępunxhc pisze:Pytanie: kto z Was ma Play we Wrocławiu (najlepiej okolice Legnickiej/Magnolii)?
Orange będzie dużo lepszym pomysłem, ewentualnie Plus.
http://www.iplus.pl/indywidualni-promoc ... karta.htmlpunxhc pisze:No ok ale jak dorwać tę zniżkę 25%?
Kod: Zaznacz cały
W ramach Promocji opłata abonamentowa, o której mowa w § 2 pkt. 2 wynosi 0,82 zł (1 zł z VAT) przez:
a. dwa pełne okresy rozliczeniowe5 przy wyborze promocyjnego planu cenowego iPlus prywatnie 75
b. trzy pełne okresy rozliczeniowe6 przy wyborze promocyjnego planu cenowego iPlus prywatnie 110
c. cztery pełne okresy rozliczeniowe7 przy wyborze promocyjnego planu cenowego iPlus prywatnie 160
Po tym okresie opłata abonamentowa naliczana będzie zgodnie z § 2 pkt. 2
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ups.
To ja jako abonent mam na cały okres umowy jakbym brał następną umowę.
Mea culpa.

To ja jako abonent mam na cały okres umowy jakbym brał następną umowę.

Mea culpa.
-
- Guru bezprzewodowy
Chodzi Ci o nową aktywacje czy przedłużenie?ja.michal pisze:To ja jako abonent mam na cały okres umowy jakbym brał następną umowę.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
O nową aktywację. Dzwoniłem kiedyś i pytałem się właśnie i na abonamenty od 60 w górę przy umowie bez modemu na 12 miesięcy 25% przez cały okres.
Ale to jako, że jestem stałym abonentem.
[ Dodano: 2010-03-23, 19:27 ]
Na przedłużenie da się 50% wyciągnąć.
Ale to jako, że jestem stałym abonentem.
[ Dodano: 2010-03-23, 19:27 ]
Na przedłużenie da się 50% wyciągnąć.

-
- Użytkownik forum
Promocja w stylu "pierwsze x miesięcy taniej, później drożej" to nie dla mnie
Wolałbym stałą stawkę przez rok.
marens, masz Play we Wrocku? Jak to wygląda? Jeśli nie Play, to pewnie faktycznie skończy się na Orange. A już prawie mnie ten iPlus skusił, no ale w standardowej cenie to raczej lipa.

marens, masz Play we Wrocku? Jak to wygląda? Jeśli nie Play, to pewnie faktycznie skończy się na Orange. A już prawie mnie ten iPlus skusił, no ale w standardowej cenie to raczej lipa.
-
- Guru bezprzewodowy
Dzwoniłeś na 2601, czy do sklepu internetowego?ja.michal pisze:Dzwoniłem kiedyś i pytałem się właśnie i na abonamenty od 60 w górę przy umowie bez modemu na 12 miesięcy 25% przez cały okres.
To akurat wiem.ja.michal pisze:Na przedłużenie da się 50% wyciągnąć.
PLAY działa dosyć niestabilnie. Raz jest 1Mbit, a raz 200-300kbit.punxhc pisze:marens, masz Play we Wrocku? Jak to wygląda? Jeśli nie Play, to pewnie faktycznie skończy się na Orange.
Spokojnie możesz mieć w Orange 1Mbit<...
Zdecydowana większość stacji ma HSPA i jest podłączona do sieci światłowodem więc działa to dosyć sprawnie i stabilnie.
-
- Początkujący użytkownik forum
haha play do 1mb taa
czyli moze byc np 10 kb/s jak czasem kumpel miał i nie można sie pluć bo jest wyraznie do 1mb a nie gwarantowany Co z tego ze ma 10gb jak sie meczyl zeby wykorzystac troche ponad połowe bo tak zenujaco chodzilo
za jakość sie płaci choc oczywiscie sa wyjatki gdzie to chodzi przyzwoicie
czyli moze byc np 10 kb/s jak czasem kumpel miał i nie można sie pluć bo jest wyraznie do 1mb a nie gwarantowany Co z tego ze ma 10gb jak sie meczyl zeby wykorzystac troche ponad połowe bo tak zenujaco chodzilo
za jakość sie płaci choc oczywiscie sa wyjatki gdzie to chodzi przyzwoicie
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Chyba tutaj tylko, że z komórki innej więc 601 coś tam. Na pewno nie sklep. Jako abonent bo dane podawałem.marens pisze:Dzwoniłeś na 2601
-
- ### BAN ###
net
zgodze sie z @TheRealest, neistety z ta predkoscia w mobilnym bywa roznie, choc niby caly czas cos tam usprawniaja. Wszytsko zalezy od tego gdzie meiszkasz, mi czesto zrywalo polaczenie mimo ze mieszkam w centrum miasta. Net stacjonarny ma to do siebie,ze nie ma ograniczen,a ceny chyba podobne. Teraz neostrade mozna wziac w poromcji 6mb/ 69 zl I nie trzeba sie martwic ograniczeniami. Moze nie jest to tak wygodne jak mobilny, ale przynajmniej jest pewnosc ze wszytsko bedzie sprawnie funkcjonowalo
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
baszira, wiesz bo internet mobilny to tak w ogóle ze swojego założenia jest dodatkiem do stacjonarnego. Przynajmniej tak powinno być i ja tak to traktuję.
-
- Guru bezprzewodowy
Pomyślałem, że zrezygnuję z stacjonarnego na rzecz mobilnego.ja.michal pisze:internet mobilny to tak w ogóle ze swojego założenia jest dodatkiem do stacjonarnego. Przynajmniej tak powinno być i ja tak to traktuję.
Przyznam szczerze, że był to średni pomysł. Brać mobilny internet jako stacjonarny jest sens w przypadku kiedy nie mamy możliwości technicznych na stacjonarny albo często się przemieszczamy lub sporadycznie przeglądamy www.
Bardzo fajną ofertę ma Orange jeśli chodzi o internet.
Dodają do każdej opcji internetu stacjonarnego mobilny 2GB za 9zł
Sam się powoli przymierzam do takiej opcji.
-
- Użytkownik forum
Ja mam dostęp do nielimitowanego łacza 8Mb, ale tylko w weekendy, a w ciągu tygodnia potrzebuję czegoś do www przynajmniej. Mobilny kusi największą swobodą, zakupiłem już routerek i modem, pozostaje wybór operatora i taryfy. Po bardzo kiepskich opiniach na temat Play odpuszczę ich sobie. Na placu boju pozostał tylko Orange, iPlus niby ma jakieś fajne oferty ale nigdzie na stronie ich nie ma... Pewnie tylko dla obecnych abonentów.
Jeśli macie swoich faworytów to dajcie znać, może jeszcze zmienię zdanie
Jeśli macie swoich faworytów to dajcie znać, może jeszcze zmienię zdanie

-
- Stały użytkownik forum
Ja akurat miałem u siebie we Wrocławiu problemy Orange, dla pewności przetestowałem w dwóch odległych punktach miasta (Biskupin-Wróbleskiego,Tramwajowa, Krzyki-Powstańców Śląskich,Komandorska) i w obu przypadkach działało fatalnie 0,35 Mb/ 0,12 Mb , dla porównania w tych samych miejscach sprawdziłem z mojego play online i miałem 1,2 Mb / 0,36 Mb . Szczególnie pozytywnie byłem zaskoczony stabilnością podczas wysyłania danych strumieniowych i to nie tylko we Wrocławiu ale również podczas pobytów na Opolszczyźnie i Górnym Śląsku.
Ja ci proponuję kupić startery na kartę i sprawdzić samemu.
Ja ci proponuję kupić startery na kartę i sprawdzić samemu.
-
- Guru bezprzewodowy
http://www.speedtest.net/result/760958763.pngbodzio61 pisze:Szczególnie pozytywnie byłem zaskoczony stabilnością podczas wysyłania danych strumieniowych i to nie tylko we Wrocławiu ale również podczas pobytów na Opolszczyźnie i Górnym Śląsku.
http://www.pingtest.net/result/13358890.png
Kod: Zaznacz cały
C:\Documents and Settings\Administrator>ping -t sip.tlenofon.pl
Badanie sip.tlenofon.pl [195.200.214.112] z użyciem 32 bajtów danych:
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=2089ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=325ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=363ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=122ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=134ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=399ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=170ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=449ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=1219ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=657ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=386ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=316ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=265ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=287ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=373ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=152ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=482ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=253ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=329ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=287ms TTL=58
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=635ms TTL=58
Statystyka badania ping dla 195.200.214.112:
Pakiety: Wysłane = 21, Odebrane = 21, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 122 ms, Maksimum = 2089 ms, Czas średni = 461 ms
Czego o YouTube powiedzieć nie można.
Ostatnio zmieniony 2010-03-26, 09:33 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
No i bądź tu mądry 
Każdy ma inną opinię na temat PLAY i ORANGE...
Na razie mam takie wyobrażenie:
- Play - tani ale baaardzo wolny
- Orange - droższy, ale znacznie szybszy
A tu się okazuje że bodzio61 miał dokładnie na odwrót we Wrocku...
Wiem że iPlus i blueconnect działają tu dobrze, ale te oferty wychodzą najdrożej

Każdy ma inną opinię na temat PLAY i ORANGE...
Na razie mam takie wyobrażenie:
- Play - tani ale baaardzo wolny
- Orange - droższy, ale znacznie szybszy
A tu się okazuje że bodzio61 miał dokładnie na odwrót we Wrocku...

Wiem że iPlus i blueconnect działają tu dobrze, ale te oferty wychodzą najdrożej

- baxxxio
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Albo cena albo jakosc, wybor nalezy do ciebie.
Play jest super do pierwszej reklamacji, potem juz same nerwy
Poza tym nie raz juz czytalem ze zasieg playonline lubi zniknac i ludzie pozostaja bez netu, a rozwiazac umowy nie moga, wkoncu to net mobilny
Play jest super do pierwszej reklamacji, potem juz same nerwy

Poza tym nie raz juz czytalem ze zasieg playonline lubi zniknac i ludzie pozostaja bez netu, a rozwiazac umowy nie moga, wkoncu to net mobilny

Ostatnio zmieniony 2010-03-26, 20:23 przez baxxxio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
O Play trudno teraz będzie o jednoznaczne opinie. Skoro są wystawieni na sprzedaż i na dodatek chęć zakupu zgłasza aż dwóch koreańskich operatorów, to zrobią wszystko co się da żeby się dobrze sprzedać i dlatego:
- na potęgę uruchamiają gdzie tylko mogą kolejne stacje bazowe, żeby było ich jak najwięcej;
- będą starać się zapewnić jakiś przyzwoity standard świadczenia usług (liczy się opinia);
- robią i będą robić coraz to bardziej zaskakujące (dla konkurencji) promocje, aby na moment sprzedaży mieć jak największą liczbę klientów.
Sytuacja będzie się więc zmieniać bardzo dynamicznie, więc nie ma się co dziwić że opinie nie mogą być jednoznaczne.
- na potęgę uruchamiają gdzie tylko mogą kolejne stacje bazowe, żeby było ich jak najwięcej;
- będą starać się zapewnić jakiś przyzwoity standard świadczenia usług (liczy się opinia);
- robią i będą robić coraz to bardziej zaskakujące (dla konkurencji) promocje, aby na moment sprzedaży mieć jak największą liczbę klientów.
Sytuacja będzie się więc zmieniać bardzo dynamicznie, więc nie ma się co dziwić że opinie nie mogą być jednoznaczne.
- baxxxio
Ale skad, oni nie inwestuja w infrastrukturte tylko w ilosc klientow.
To widac po zysku, ktory jest marny, oferta jest nastawiona na lapanie klientow(szczegolnie wirtualnych pripejdowcow) i caly czas sie tym tylko chwala.
Niska jakos usug i obslugi klienta to wizytowka play, ktora przyslania niska cena
A z tymi koreancami to niebylbym taki pewien, raczej ktorys z W3 lyknalby pleja, tylko jak sie bardziej rozroznie bedzie mniej atrakcyjny, bo po lyknieciu mozna stac sie podmiotem dominujacym na rynku, czym nikt z w3 nie chce sie indywidualnie stac.
Ostatnio UKE kazalo zmniejszyc moc sygnalu nadajnikow pleja po to zeby poprawic jakosc... i wiele osob stracilo playonline ktore dziala tylko na infrastrukturze play.
To widac po zysku, ktory jest marny, oferta jest nastawiona na lapanie klientow(szczegolnie wirtualnych pripejdowcow) i caly czas sie tym tylko chwala.
Niska jakos usug i obslugi klienta to wizytowka play, ktora przyslania niska cena

A z tymi koreancami to niebylbym taki pewien, raczej ktorys z W3 lyknalby pleja, tylko jak sie bardziej rozroznie bedzie mniej atrakcyjny, bo po lyknieciu mozna stac sie podmiotem dominujacym na rynku, czym nikt z w3 nie chce sie indywidualnie stac.
Ostatnio UKE kazalo zmniejszyc moc sygnalu nadajnikow pleja po to zeby poprawic jakosc... i wiele osob stracilo playonline ktore dziala tylko na infrastrukturze play.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ostatnio slyszalem ze Grupa TP ostrzy sobie pazurki na przejecie Play, ale co z tego wyjdzie to nie wiadomo...Ogolnie dla mnie Play zrobilo wiele dobrego przede wszystkim dla rozwoju konkurencji i spadku cen, czekam jeszcze na konkretna odpowiedz Orange na wprowadzenie przez Play Stanu Darmowego, bo to byloby dla mnie super rozwiazanie(cos na ten wzor)! Generalnie to zycze Play jak najlepiej , kto wie jak wygladalyby promocje i ceny wewnatrzsiecowe gdyy nie Play - przykladowe 20gr wewnatrzsieci w Orange to czyste zdzierstwo, biorac pod uwage minimalne koszty!
-
Inwestują, inwestują. U mnie były cztery stacje i teraz kolejnych pięć jest w budowie. Jak skończą będzie stacja co 1-2 km. Po okolicznych małych miejscowościach też budują. Nawet tam gdzie go tej pory żadnemu operatorowi się nie opłacało.baxxxio pisze:Ale skad, oni nie inwestuja w infrastrukturte tylko w ilosc klientow.
- baxxxio
Pokaz mi ten progres na mapkach playonline, a nie w miescie...
Na blogu rzecznika prasowego raz za jakis czas pojawia sie informacja o kilku nowych miasteczkach
Juz chyba lepiej by bylo gdyby sie nie chwalil jak wolno to idzie...
W budowie tez mamy 4 nowoczesne stadiony i setki kilometrow autorstrad ?
I jaki wniosek ? Moze powstana stadiony, ale na autostrady juz nikt tak sie nie napala...
Trzeba miec kase na budowe nowych przekaznikow jak i na konserwacje starych oraz ich ulepszanie, przy polityce oszczednosciowej ktora prowadzi play, moze byc z tym problem
Na blogu rzecznika prasowego raz za jakis czas pojawia sie informacja o kilku nowych miasteczkach

W budowie tez mamy 4 nowoczesne stadiony i setki kilometrow autorstrad ?
I jaki wniosek ? Moze powstana stadiony, ale na autostrady juz nikt tak sie nie napala...
Trzeba miec kase na budowe nowych przekaznikow jak i na konserwacje starych oraz ich ulepszanie, przy polityce oszczednosciowej ktora prowadzi play, moze byc z tym problem

-
- Użytkownik forum
Chyba wezmę Play Online na kartę, na próbę. Za 19zł jest 1GB, powinno wystarczyć aby się przekonać co do jakości. Ewentualnie mogę jeszcze zasilić za 30zł i mam kolejne 2GB. Nie jest źle, a jeśli nie wypali to wezmę Orange.
-
Wolno? tak jak widzę co w moich bliższych i dalszych okolicach budują to ich dynamika jest większa niż pozostałej trójki razem wziętychbaxxxio pisze:Pokaz mi ten progres na mapkach playonline, a nie w miescie...
Na blogu rzecznika prasowego raz za jakis czas pojawia sie informacja o kilku nowych miasteczkachJuz chyba lepiej by bylo gdyby sie nie chwalil jak wolno to idzie...
Ja się bardziej napalam na autostrady własnie, mam 12km do głównego ich skrzyżowania w Polsce i dobrze widzę co się dzieje. Kto tam przejeżdża dobrze wie o czym piszę.baxxxio pisze:W budowie tez mamy 4 nowoczesne stadiony i setki kilometrow autorstrad ?
No jakoś tej oszczędności nie widzę, a fundusze inwestycyjne które mają udziały w Play mają kasę na jeszcze 20 takich Play'ów jak nie więcej.baxxxio pisze:Trzeba miec kase na budowe nowych przekaznikow jak i na konserwacje starych oraz ich ulepszanie, przy polityce oszczednosciowej ktora prowadzi play, moze byc z tym problem
-
- Guru bezprzewodowy
Orange speedtest vs. ubuntu
ubuntu http://img36.imageshack.us/i/schowek01rv.jpg/
internet http://www.speedtest.net/result/770359250.png
vpn http://www.speedtest.net/result/770367817.png
ubuntu http://img36.imageshack.us/i/schowek01rv.jpg/
internet http://www.speedtest.net/result/770359250.png
vpn http://www.speedtest.net/result/770367817.png
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Się serwer im zatyka już. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)