Od pewnego czasu próbuje napisać program do wysyłania długich SMS i napotkałem na problem.
Myślę że trafiłem na odpowiednie forum by zadać moje pytanie.
Interesują mnie kody UDH, konkretnie te odpowiadające za łączenie kawałków długiego SMS w telefonie adresata wiadomości.
Mam motorole v235 z edytorem wiadomości do 450 znaków, kiedy pisze i wysyłam długie SMS-y telefonem zawsze adresat otrzymuje jeden długi SMS - czyli tak jak powinno być, jeśli jednak podłączę telefon do komputera i używając najróżniejszych programów wysyłam długiego SMS to niestety adresat otrzymuje kilka części tego long SMS-a..
Wiem że za łączenie podzielonych SMS odpowiada technologia CSMS która przy pomocy odpowiednich kodów UDH oznacza każdy dzielony kawałek długiego SMS-a właśnie po to aby telefon adresata umiał poskładać te kawałki w całość.
Zastanawiam się dlaczego mimo że technologia CSMS istnieje już parę lat, nikt nie napisał jeszcze programu który potrafi wysłać długiego SMS-a z komputera poprzez komórkę w taki sposób jak to robi sam telefon czyli w całości.
Testowałem wiele programów niestety żaden nie potrafi tego zrobić, wiec postanowiłem zrobić taki program sam

Wiem jak wysłać SMS z terminala, wiem że muszę wstawić odpowiednie UDH jednakżesz jak to zrobić lub - czy to jest w ogóle możliwe..
Pozdrawiam.