Na formum jestem od niedawna, ze względu na to że dopiero teraz mam styczność z mobilnym internetem z PLAY'a. Zapoznawszy się z wieloma tematami o budowie anten postanowiłem zrobić sobie domowym sposobem antenę BiQuad. Nie majac jakichś profesjonalnych narzędzi, a jedynie troche czasu i chęci stworzyłem cos takiego:

Antena została stworzona z kawałka, ścinka blachy aluminiowej, z drutu pozyskanego z kawałka kabla od instalacji elektrycznej, z plastiku wyciętego z torciku po płytach CD. Ponadto oczywiście potrzebne mi było jakieś estetyczne pudełko, kabel łączący antenę z modemem. Posłużyłem się kablem H-155 o długosci 2m, zakończonym gniazdem RP-SMA.
Do tego wsystkiego dokupiłem przepinkę z SMA na Huawei i jak na razie wszystko śmiga. Nie będę przedstawiał tu po kolei, krok po kroku co i jak robiłem aby stworzyć antenę, gdyż wiele jest takich poradników mniej lub więcej pomocnych.
Sygnału bez anteny (16% -29%, przeważnie 16%):
-101dBm, 19%, CSQ 15
-97dBm, 25%, CSQ 8
-95dBm, 29%, CSQ 9
Sygnał z anteną (32% -41%, przeważnie 38%):
-93dBm, 32%, CSQ 10
-87dBm, 41%, CSQ 13
-89dBm, 38%, CSQ 12
To co pewnie wielu zainteresuje to koszt wykonania takiej anteny:
pigtail SMA na Huawei - 25zł (z Allegro, koszt razem z przesyłką)
kabel H-155 2m - 8zł (zakupiony w sklepie elektronicznym)
gniazdo SMA na H-155 - 5zł (zakupione w sklepie elektronicznym)
plastikowe pudełko - 7zł (zakupione w sklepie elektronicznym)
odgiętka - 40gr (zakupiona w sklepie elektronicznym)
ścinek blachy aluminiowej - 0zł (pozostałość po pracach budowlanych)
drut z kabla elektrycznego (średnica 2mm) - 0zł (pozostałość po pracach budowlanych)
RAZEM: 45zł 40gr
Antena leży na parapecie (nie jest na zewnątrz), Ponadto mieszkam w dołku otoczony drzewami i wysokimi budynkami, więc sygnał łatwo nie ma. Po wykonaniu anteny i podłączeniu jej nie zaobserwowałem jakiegoś wzrostu prędkości przy ściąganiu, maks. to 120kB/s (Play online na kartę) i wreszcie przede wszystkim modem przestał się rozłączać.
To tyle mojego wypracowania

Pozdrawiam
P,S,
Niedługo postaram się wrzucić na forum "schematy drukowane" mojej roboty dla anten BiQuad i Circle Biquad.