Reset komputera - co robic?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Reset komputera - co robic?
Z Moim komputerem dzieje się coś dziwnego sam się wyłącza i nie wiem czemu czasami popracuje 5h. a czasami 5min. i się wyłącza jak można czym to może być spowodowane ??
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-03-27, 07:04 ]
Poprawa tematu.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-03-27, 07:04 ]
Poprawa tematu.
Ostatnio zmieniony 2010-03-27, 07:03 przez majkel92krw, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Reset komputera - co robic?
Wyłącza on się przy jakiś bardzo obciążających procesor programach (gry, programy do robienia filmów) czy po prostu po włączeniu sam się wyłącza?
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Bardziej wygląda mi to na winę zasilacza 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Może zasilacz, a może procesor się przegrzewa (wiatraczek się może popsuł). Kiedy ostatnio był komputer w środku czyszczony z kurzu? Jaki komputer? Stary (3 i więcej lat) czy nowy? Stoi w miejscy o swobodnym przepływie powietrza czy gdzieś w biurku pomiędzy szafkami? Może się przegrzewa i wyłącza, może jest wirus. Kiedy był ostatnio komputer skanowany? Przeskanuj go ze dwoma skanerami on-line.
-
- Użytkownik forum
Wiec tak komputer ma ponad 3 lata
ale nie wiem czy się grzeje
czy to wina zasilacza
jak to sprawdzić ?? komputer stoi na wolnej przestrzeni
wiec sam z siebie nie powinien sie grzac
a czasami jest tak ze gram w grę w counter-strike 3h. i wszystko jest ok a czasami jest tak ze włączę grę i od razu się wyłącza 

-
- Użytkownik forum
Tu masz troszkę o zasilaczu, można to sprawdzić miernikiem, można sprawdzić w BIOS-ie, można zainstalować oprogramowanie które będzie monitorowało temperaturę ze wszystkich sensorów, jak i pokazywało napięcia. Jeśli masz XP, wejdź w Panel sterowania/System/Zaawansowane/Uruchamianie i odzyskiwanie i odznacz tam "ptaka" przy opcji Automatycznie uruchom ponownie. Możesz też przejrzeć dzienniki systemowe, dzięki tym dwóm ostatnim zabiegom, będziesz wiedział czy to kwestia oprogramowania czy też sprzętu.
Zasilacz
Zasilacz
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Kiedyś miałem podobny objaw, ale raczej zwieszał lub resetował się na zimnym komputerze, jak był ciepły to chodził. przyczyna? nie mam pojęcia, prawdopodobnie jakiś kondensator na płycie.
Rozumiem że nie masz kręconego procka lub RAMu? Sprawdziłeś temperaturę m.in. RAMu (najlepiej palcem) czy się nie gotuje? Jeśli masz kilka kości to wyciągnij jakąś i sprawdź. Polecam też użycie 2 programów: mprime i memtesta.
Rozumiem że nie masz kręconego procka lub RAMu? Sprawdziłeś temperaturę m.in. RAMu (najlepiej palcem) czy się nie gotuje? Jeśli masz kilka kości to wyciągnij jakąś i sprawdź. Polecam też użycie 2 programów: mprime i memtesta.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ściągnij sobie program SpeedFan. Program monitoruje tempepratury poszczególnych elementów oraz napiecia zasilające.majkel92krw pisze:Wiec tak komputer ma ponad 3 lataale nie wiem czy się grzeje
czy to wina zasilacza
jak to sprawdzić ??
Ja dzięki niemu zdiagnozowałem przyczynę wyłączania się mojego laptopa. Okazało się że przy maksymalnym obciążeniu temperatura procesora dochodziła do 97 C i właśnie wtedy się wyłączał.
A jeśli SpeedFan nic nie wykaże, to wtedy test pamięci.
Krzysztof
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Warto też sprawdzić innym oprogramowaniem, Speedfan lubi zawyżać temperatury. Spróbuj np Everest, HWmonitor, Hmonitor.Ściągnij sobie program SpeedFan
"Kiedy ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca."
Zapraszam na forum o laptopach. (Notebooki, netbooki, tablety)
Zapraszam na forum o laptopach. (Notebooki, netbooki, tablety)