Witam, używałem kiedyś z modem anteny ATK-20, potem antena mi nie była potrzebna więc poszła do garażu. Potem jednak chciałem wykorzystać ją do wzmacniacza GSM. Niestety antena jak się okazało antena została przygnieciona oponami i uległa złamaniu.
Próbowałem ją naprawić, jednak musiałem ją skrócić o 1 słupek, a samo połączenie nie jest zbyt dokładne i solidne - słupki nie są w jednej linii, bo antena opada na łączeniu.
Czy takie kombinacje wpływają na jakość sygnału na tyle, żeby opłacało się kupić nową antenę? A może są jakieś inne o lepszym wzmocnieniu, albo wykonałby samemu dużego biquada(zaznaczam, że nigdy tego nie robiłem)?
Mam tez pytanie, czy dookólna antena wewnętrzna wzmacniacza(wymieniłem ją na taką 9dBi samochodową) powinna być nisko nad ziemią - na wysokości działających komórek, czy też powinna być wyżej?
Złamana antena - wpływ na sygnał
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Złamana antena - wpływ na sygnał
Do tego celu są inne urządzenia jak tu w tym poście http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ht=#114680daniel93 pisze:Potem jednak chciałem wykorzystać ją do wzmacniacza GSM.
-
- Użytkownik forum
Mówiąc wzmacniacz miałem na myśli repeater, przepraszam za nieścisłość. Jednak bardziej mnie interesuje czy opłaca się kupić nową antenę?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
A czy ta po tej przeróbce działa? Sprawdzałeś ją?daniel93 pisze:Jednak bardziej mnie interesuje czy opłaca się kupić nową antenę?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Raczej będzie działała ponieważ skrócenie niczym nie przeszkadza . Sam skracałem swoja antenę od TV i nawet lutowałem i działa
. Wystarczająco dużo raszek ma .
p.s Trochę nisko chyba jest zamocowana
.

p.s Trochę nisko chyba jest zamocowana

Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks