Ustawienie monitorowania NEtMetera

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cens
Użytkownik forum

Ustawienie monitorowania NEtMetera

Post autor: cens »

Mam router axesstela mv400 i właśnie połączyłem 2 komputery w jedną sieć. Jakie ustawienie monitorowania wybrać aby net meter zliczał tylko dane pochodzące z połączeń internetowych, a nie również połączeń sieciowych między komputerami? Jest mi to potrzebne aby kontrolować limit jaki narzuca orange.

I czy jest to w ogóle możliwe?
I will be back...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Ustawienie monitorowania NEtMetera

Post autor: YaHooo »

Ustawianie monitorowanej karty sieciowej nie pozwoli zrobić tego. Domyślam się, że masz internet oraz sieć lokalną łączoną za pomocą tej samej karty sieciowej (podłączonej do router'a). Jedyna możliwość to jakiś monitor analizujący pakiety i np. nie zliczający pakietów przesyłanych w sieci wewnętrznej o adresach IP np. 192.168.0.xxx Z tego co wiem to NetMeter nie potrafi takich rzeczy. A takiego programu co by to potrafił niestety nie znam.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
cens
Użytkownik forum

Post autor: cens »

ok, rozumiem, dzięki ;)
I will be back...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Proszę bardzo ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
LukeX
Stały użytkownik forum

Post autor: LukeX »

Nie będę tworzył nowego tematu podepnę się tutaj ;) . Zastanawia mnie jedna rzecz na dniach kończy mi się okres rozliczeniowy ( pierwszy miesiąc od podpisania umowy) i tak porównując dane z NEtMeter z tym co podają na stronie orange.pl różnica w ilości DL+UL wynosi 2 GB , a dokładnie o tyle więcej mi ten programik naliczył niż to co jest na stronie orange ( dane sprawdzone od razu po aktualizacji stanu pakietu) Hm czyżby orange j jakoś inaczej naliczał przepływ danych ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

LukeX, a nie korzystasz z kompresji danych w Oragne? Jeśli masz standardową kompresję grafiki (jaką daje Orange) to może właśnie temu NetMeter wskazuje więcej?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:Jeśli masz standardową kompresję grafiki (jaką daje Orange)
To nie ma znaczenia, netmeter liczy dane przechodzące przez modem/kartę sieciową. Jak ktoś używa ICS to wtedy przy złej konfiguracji liczy dane 2 razy.
A może gdzieś indziej korzystałeś z laptopa przez jakiś inny net. Z resztą czasem operator nalicza dane z opóźnieniem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
LukeX
Stały użytkownik forum

A jak to można sprawdzić ? W sumie coś czytałem tu na forum o tej kompresji ale ktoś pokazywał stronkę wyświetloną z kompresją i bez i szczerze moje stare oko zbytnio nie widzi różnicy. Może to kwestia mojego starego monitora crt LG w którym biały stał się od jakiegoś czasu jakiś taki bardziej szary :P I może na lepszych monitorach jest wyraźna różnica :P

A i dodatkowo przypomniało mi się że przez jeden dzień brat dodatkowo korzystał poprzez WiFi wspólnie więc teoretycznie różnica powinna byś jeszcze troszkę większa. Poczekam kilka dni aż skończy się okres rozliczeniowy wtedy będę wiedział dokładnie ,może faktycznie naliczają z opóźnieniem .
Ostatnio zmieniony 2010-03-24, 18:12 przez LukeX, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:To nie ma znaczenia, netmeter liczy dane przechodzące przez modem/kartę sieciową.
Oczywiście, że się pomyliłem.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

LukeX pisze:A i dodatkowo przypomniało mi się że przez jeden dzień brat dodatkowo korzystał poprzez WiFi
A czasem przez sieć z jednego kompa na drugi czegoś nie przesyłał?
LukeX
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:A czasem przez sieć z jednego kompa na drugi czegoś nie przesyłał?
Nie.

Nie wiem coś może u mnie ten programik coś się zamieszał. Jak wejdzie nowy okres rozliczeniowy po prostu przeinstaluje go i zobaczę czy historia się powtórzy.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

LukeX pisze:Jak wejdzie nowy okres rozliczeniowy po prostu przeinstaluje go i zobaczę czy historia się powtórzy
Wystarczy jak zrobisz RESET:
LukeX
Stały użytkownik forum

Dziś wszedł w życie nowy okres rozliczeniowy i program NetMeter pokazał że od 28.2-28.3 wykorzystałem 24.5 Gb zaś na stronie Orange po aktualizacji wczoraj około godz 23 pokazywało że do końca limito zostało mi prawie 4GB ( limit 21) Dziwne , jakby to była kwestia kilkuset MB to bym się nie zastanawiał no ale kilka giga :zdziwko:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Używasz routera tak? Może to jakieś dane nadmiarowe związane z przesyłaniem po ethernecie, ale czy tego jest aż tyle?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Pamiętajcie, że zawsze op zaokrągla w górę jak coś.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Pamiętajcie, że zawsze op zaokrągla w górę jak coś.
Tyle że tu tak jakby bardziej w górę netmeter zaokrąglał. Bo net meter naliczył więcej od opa...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Może ustawione co 1000 zamiast 1024?
LukeX
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:Może ustawione co 1000 zamiast 1024?
Ustawione na 1024.
Cały czas korzystałem tylko i wyłącznie z orange . Zobaczę kolejny miesiąc jak się historia powtórzy to hm sam nie wiem .
ODPOWIEDZ