Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Właśnie go zamówiłem i czekam z niecierpliwością efektów. Dodam ,że na 100 metrach tłumienie rzędu 10 dB dla częstotliwości 2100. Co w moim przypadku będzie miało duży plus.
PS a myślałem że mam dobre kable . Pozdrawiam z lasu szmyrek
wiem że w tym temacie jeszcze jestem cienki. Powoli zdobywam doświadczenie
Niezły kabelek tylko czym to podłaczyć bo jakoś nie widze zewnętrznych wymiarów? 1/2"?? To by było koło 13mm czyli więcej niż RF5 czy H-155, zarobiony zamówiłeś?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Obecnie mam Kabel RF5 7m z wtykami TS9 i N(m). Ze względu że mam sygnał umts tylko na balkonie około -102dBm chciałbym zmienić kabel na lepszy - każdy decybel się liczy. Czy ten kabel będzie lepszy? Czy trzeba go przerabiać?
Na 7m zdecydowanie się nie opłaca.
Pomijając cenę - to jest gruby kabel z ekranem pełnopłaszcowym, a więc twardy i trudny w układaniu.
Pigtail do modemu będzie musiał być długi, co w znacznym stopniu zniweluje zysk w porównaniu do RF5 bezpośrednio z wtykiem do modemu.
Antena musi być na balkonie bo w innym miejscu mam brak sygnału lub jest o wiele słabszy. Wyszło mi że potrzebuję 2m kabla więc wypadałoby ten kabel RF5 skrócić do 2 m + przedłużka USB przy oknie. Czy da się go w jakiś sposób skrócić ten kabel ? Ile wyniesie zysk - około 2 dbm ?
Zły pomysł. Może być bardzo niestabilnie. Trzeba by modem do routera wsadzić, albo na końcu przedłużki pomiędzy modemem a kablem wsadzić aktywny hub usb z własnym zasilaniem.
A co do skrócenia kabla antenowego, trzeba by zacisnąć nowe gniazdo N. Raczej bez narzędzi będzie ciężko.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Tak z ciekawości pytam
Jeżeli zastosowałbym kabel t1000 to Pigtail jest konieczny ze względu na grubość kabla (który będzie zakończony TS9 i N(m))?
Czy Pigtail musi być zawsze przy kablu czy to tylko dodatek ze względu na różne końcówki producentów?
sql, pigtail się stosuje wtedy, gdy grubość kabla nie pozwala zakończyć go bezpośrednio wtykiem pasującym do modemu.
Na H1000 i inne kable o średnicy 11 mm i grubsze nie pasuje nic innego prócz złącz N (no ewentualnie 7/16 ).
Czyli najlepszym rozwiązaniem będzie skrócenie kabla RF5 z 7 m na 3m czyli zysk
przed 7*0,43=3,01 dBm
po 2,5*0,43=1,075 dBm
zysk około 2 dBm
+rezygnacja pigtaila czyli bezpośrednie podłączenie czyli 1dBm na "przejściu" RF5 a pingtailem (FME) + 1dBm z powodu rezygnacji z tego cienkiego kabla? czyli w sumie około 4dBm ? Czy dobrze liczę bo takie rzeczy mogą mi się przydać na przyszłość
Jeszcze jedno pytanie. W czasie dnia mam -100-102dBm. Nadle gdy deszcz zaczął padać mały deszcz sygnał uległ poprawie do -95dBm. Czy również tak macie ? Pytam bo może to sygnał aby jednak nie skracać kabla a spróbować umieścić antenę wyżej - tam gdzie zbytnio nie mam dostępu bo w czasie deszczu drzewa są trochę niżej. Przypomnę że mam 17km do NodeB przez lasy.