Option GT 3G+ Fusion - nie łączy z WiFi WPA2

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marek1712
Początkujący użytkownik forum

Option GT 3G+ Fusion - nie łączy z WiFi WPA2

Post autor: marek1712 »

Dobry wieczór.

Mój pierwszy wątek, a jednak problem mnie przerasta ;)
Jako, że mój lapek (Toshiba Satellite L10) nie ma karty WiFi, a chciałem mieć też modem 3G, kupiłem sobie na Alledrogo ww. modem (z Orange) z uwagi na obsługę IEEE 802.11.

Jest jednak pewien problem - ustawiłem sobie zabezpieczenia w moim Linksysie WAG160N na WPA2-Personal (chciałem tylko AES, ale mój router obsługuje tylko tryb Mixed z TKIP).
I tu jest zagrycha - modem nie łączy się z WiFi (używam WZC z XPka) - pobiera adres z DHCP, rozłącza się i tak w kółko. WPA-Personal z tym samym typem zabezpieczeń działa bez zarzutu...
W domu może by mi to nie robiło wielkiej różnicy ale na uczelni, gdzie stoi RADIUS, mogę mieć problemy z uwierzytelnianiem certyfikatami (a póki co moja maszyna wirtualna nie jest do końca skonfigurowana, by to przetestować)...
Miałbym więc pytanie - spotkał się ktoś z takim problemem? Podejrzewam, że wymiana firmware'u pewnie by rozwiązała problem. Tyle, że ten z Ery (3.19), jak i ze strony Option.com (3.17) nie chce aktualizować urządzenia.
Jest jakaś możliwość sprawdzenia wersji firmware'u? Może przez Hyperterminal?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Option GT 3G+ Fusion - nie łączy z WiFi WPA2

Post autor: wojteks »

marek1712 pisze:używam WZC z XPka
Musisz mieć SP3 albo konkretne patche poprawiające/dodające obsługę WPA2-PSK (ewentualnie jakiś program tzw. WPA Supplicant który obsłuży WPA2-PSK niezależnie od Windows)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
marek1712

Hmm, no mam Pro SP3 (przepraszam, że wcześniej nie podałem tej informacji). Do WPA2-Personal już nic więcej nie trzeba instalować - przynajmniej zawsze mi działało jak należy (nie na tym sprzęcie rzecz jasna).

EDIT: Problem rozwiązany, temat do zamknięcia.
Aż mi wstyd ale aktualizacja Business Everywhere do 8 (wraz ze sterownikami rzecz jasna)... rozwiązała problem :zawstydzony:
Menedżer urządzeń wskazuje na wersję sterownika 2.1.1.112...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

marek1712 pisze: Tyle, że ten z Ery (3.19), jak i ze strony Option.com (3.17) nie chce aktualizować urządzenia.
Trzeba by postąpić analogicznie do: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=21291 ale jak działa to lepiej nie ruszać.
Jest jakaś możliwość sprawdzenia wersji firmware'u? Może przez Hyperterminal?
ATI1 na aplication port, jak nic nie widać to wcześniej ATE1[enter]
marek1712 pisze:Menedżer urządzeń wskazuje na wersję sterownika 2.1.1.112...
Jest jeszcze nowsza wersja z końcówką 115, ale działa na modemach nie pochodzących od orange, patrz wyżej.

Moją rada: jeśli czujesz się na siłach, spróbuj poszukać sterowników gdzieś w folderze BE w program files. Potem eksmituj tego zamulacza i ręcznie podaj ścieżki do wyłowionych sterowników. Też byśmy się ucieszyli na forum jak by ktoś takie sterowniki wrzucił na forum.
marek1712 pisze:Problem rozwiązany, temat do zamknięcia.
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
marek1712

Krystian:
- ATI1 pomogło. Wersja to 3.19 więc chyba faktycznie nie ma co się bawić.
- wydobycie sterownika to żaden problem. W Program Files go nie ma (trzeba szukać *.inf) - w %TEMP% danego użyszkodnika jest natomiast wielki bajzel po instalatorze. Wypakowuje on akurat sterowniki, które wybierzemy podczas instalacji - wystarczy poszukać plików utworzonych w dniach 06-09.01.2009 (w przypadku BE 8.07). Wszystko jest w jednym folderze.
Stery pod posiadany przeze mnie model są w załączniku, spakowane RARem...

Jeśli chodzi o tę wersję .115 - jeśli by edytować PID i VID w plikach .inf to będzie raczej działać bez problemu. Bo na pewno tylko tym się różnią.

W ogóle to BE aż takie śmieciarskie nie jest - na pewno lepsze od iPlusa. Choć nie ukrywam, że też jestem minimalistą :super:
Przy okazji też chciałem pochwalić Top_netinfo - w jednej z firm iPlus nie chciał działać z Merlinem XU870 i Hułałejem (chyba E620) - wcześniej wymieniony program poradził sobie bez żadnych problemów (konfiguracja połączenia telefonicznego i komend AT jakoś mi nie idzie).

Moja niewiedza o niezamykaniu tematu wynika z ignorancji i nieczytania regulaminów :P
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

marek1712 pisze:W ogóle to BE aż takie śmieciarskie nie jest - na pewno lepsze od iPlusa.
Ja ma odwrotne wrażenie. Choć z iplusa 2.x raczej nie korzystałem. 1.9 był znośny.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ