Linksys + TP-Link (client) + switch - czy da się?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wiktor
Początkujący użytkownik forum

Linksys + TP-Link (client) + switch - czy da się?

Post autor: wiktor »

Witam. Moja sytuacja wygląda tak, że obecnie używam jednego AP-modemu ADSL (Linksys WAG200G) który znajduje się w jednym budynku, z kolei w drugim jest sieć złożona z czterech komputerów i drukarki. Jeden z komputerów z kartą wlan pełni rolę bramy, wszystkie podpięte są do switcha. Wszystko działa dobrze, jednak w tej sytuacji pozostałe komputery mają dostęp do Internetu, tylko gdy ten jeden jest włączony. Dlatego też nabyłem drugiego AP (TP-Link W8901G), którego mam zamiar użyć jako AP-clienta. Problem jest z tym, że switch, którego używam ma tylko 5 portów i braknie mi jednego do połączenia AP. W tej sytuacji mam pytanie - czy możliwe jest coś takiego:

Obrazek

Czyli TP-Link podłączony do switcha, a jeden z komputerów po kablu do TP-Linka, tak żeby wszystkie komputery były jak wcześniej w jednej sieci lan? Jeśli jest to możliwe to czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak to skonfigurować, bo nie mam pojęcia jak się do tego zabrać :( W TP-Linku ustawiłem Bridge-Mode ale nie wiem co dalej bo nigdzie nie ma pola na wpisanie MACa Linksysa (chyba że tam gdzie jest filtracja MACów?) Czy w obu urządzeniach mam ustawić ten sam kanał, niezależnie jaki? Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Linksys + TP-Link (client) + switch - czy da się?

Post autor: ja.michal »

Da się to zrobić z tym, że widzę, że jeden stacjonarny chcesz do TP-Linka i z TP-Linka do Switcha i dalej na kompy. Do tego połączenie po WiFi jeszcze jak mam rozumieć?

[ Dodano: 2010-02-16, 01:37 ]
TP-Link W8901G to nie AP tylko router bezprzewodowy ADSL więc się to do tego nie nadaje.

Do połączenia z Linksysem potrzebny jest AP z opcją Client np. TP-Link TL-WA500G.
Z TL-WA500G potem kablem do Switcha i wszystkie komputery i drukarkę do tego Switcha.
Jeśli chcesz bezprzewodowo dalej to można wymienić Switch na router z wejściem WAN RJ45 i WiFi np. TP-Link TL-WR543G.
wiktor

Z tego co widzę TL-WA500G ma tylko jeden port RJ-45, czy więc jedynym wyjściem jest dodatkowa wymiana switcha?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

A po co ci więcej portów w AP? Przecież masz switcha.
wiktor

Ten switch który aktualnie posiadam ma 5 portów, dlatego zastanawiam się czy w tej sytuacji wymienić go na taki z 8 portami, czy tylko kupić nowy AP z opcją klient i dodatkowymi portami.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Maksymalnie AP będzie miał wbudowane 4 czy 5 portów.
wiktor

Witam ponownie. Kupiłem Tp-Linka TL-WA500G z funkcją Client i switcha z większą liczbą portów. Także teraz sytuacja się uprościła - Linksys z modemem wysyła sygnał, Tp-Link odbiera i rozdziela po switchu. Jednak mam problem z konfiguracją, tzn. Linksys ma uruchomione DHCP (z pulą adresów od 192.168.1.100 w górę). I gdy na próbę podłączam lapka do TP-Linka po kablu (TP-Link w opcji Client, IP 192.168.1.10). To Internet na lapku mam tylko gdy ustawiam na nim włączone DHCP. A ja przecież chcę by komputery dalej funkcjonowały normalnie w lanie, czyli chcę mieć ustawione statyczne IP. Jak można to ze sobą pogodzić?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To musisz mieć ustawiony adres bramy IP Linksysa czyli pewnie 192.168.1.1
Do tego maska podsieci taka sama.
W adresach DNS możesz podać taki sam IP jak bramy. Powinno działać.
wiktor

hmm, to znaczy chodzi o ustawienia sieciówki (na lapku), czy w ustawieniach TP-Linka? (jest tam opcja Gateway domyślnie ustawiona na 0.0.0.0). Na lapku po ustawieniu bramy domyślnej na 192.168.1.1 wykrywa nazwę sieci (linksys) ale cały czas jest - brak dostępu do Internetu.

edit

A jednak działa! Byłem równocześnie połączony po wifi i jakoś się gryzło. Dzięki wielkie za pomoc. :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No to dobrze. :)

Chodzi o IP na komputerach. TP-Link jest pośrednikiem. Bramą zawsze jest tutaj Linksys.
Jeśli IP są ok i internet nie działa to, albo nie ma DNS, albo są błędne.
Jednak ten sam IP co bramy powinien działać bo router automatycznie pobiera od providera DNS'y.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wiktor pisze:To Internet na lapku mam tylko gdy ustawiam na nim włączone DHCP. A ja przecież chcę by komputery dalej funkcjonowały normalnie w lanie, czyli chcę mieć ustawione statyczne IP.
Tak gwoli uściślenia - czy z DHCP czy z łapy, to nie ma znaczenia jeśli adres jest z tej samej podsieci.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

wiktor pisze:czy w ustawieniach TP-Linka? (jest tam opcja Gateway domyślnie ustawiona na 0.0.0.0).
Tam wpisz IP Linksysa.
Nie pomagam na PW!
wiktor

Tak też zrobiłem. W sumie to dziwne, że działa zarówno z tym gatwayem ustawionym jak i bez niego. Czy wiadomo za co ta opcja odpowiada?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wiktor pisze:Czy wiadomo za co ta opcja odpowiada?
Mówisz ogólnie o bramie domyślnej czy o bramie domyślnej w AP?
Bo jeśli chodzi o AP to podejrzewam przydaje się tylko jeśli AP ma odpalony serwer DHCP - musi wiedzieć jaki GW dawać klientom, bo sam GW być nie może.
ODPOWIEDZ