Zasięg opów w Gdańsku-Zaspie

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tgapl
Stały użytkownik forum

Zasięg opów w Gdańsku-Zaspie

Post autor: tgapl »

Witam,
Chciałbym dowiedzieć się od użytkowników, mieszkańców Trójmiasta, na temat zasięgu poszczególnych opów w Gdańsku-Zaspie. Znajoma zwróciła się do mnie z pytaniem, którą wybrać sieć dla internetu komórkowego w tym rejonie, a ja niestety nie potrafię jej pomóc.
Dell Latitude D500, 1 GB RAM, XP Pro
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Zasięg opów w Gdańsku-Zaspie

Post autor: sp6huk »

Szczerze mówiąc to trudno cokolwiek powiedzieć. Może zacznijmy od tego, czy znajomej potrzebny jest internet mobilny, korzysta z internetu wszędzie, chce być mobilna ? Którego opa wybrać to trudno powiedzieć. Może na początek kierujmy się ofertą, gdzie jest najgorzystniejsza, która sieć działa najlepiej ;) Ja bym proponował wziąć na dobry początek iPlus'a na próbę, lub kupić "simdatę" iPlus, i przetestować usługę np. przy pomocy telefonu komórkowego, który obsługuje technologię 3G. Podaj może bardziej szczegółowe dane, tj. Jaka to jest ulica ? To będę mógł powiedzieć nieco więcej.
Awatar użytkownika
tgapl
Stały użytkownik forum

Znajoma ma lapka, chce korzystać z internetu bezprzewodowego, choć jak się domyślam nie będzie się ze sprzętem przemieszczać, nie chce kablowego. Tyle wiem, aha i chce korzystać ze skype dużo, także pomyślałem że play odpada. Oferta bez modemu, modem kupi na allegro. Ulicy nie znam, okolice szpitala na zaspie. Zastanawiałem się na iplusem i orange free, ale nie wiem jak wygląda sprawa ilości btsów w tamtej okolicy, a przede wszystkim ich obciążenia.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

tgapl pisze:Znajoma ma lapka, chce korzystać z internetu bezprzewodowego, choć jak się domyślam nie będzie się ze sprzętem przemieszczać, nie chce kablowego.
Może wziąć internet kablowy, i kupić sobie router/AP, i też nie będzie kabla, a internet będzie działał z pewnością o niebo lepiej,
tgapl pisze:Tyle wiem, aha i chce korzystać ze skype dużo
Jak jeszcze chce skype + video, to lepiej niech szuka node B z HSPA, i bierze duży limit,
tgapl pisze:także pomyślałem że play odpada
Jak mówiłem wcześniej, trzeba to sprawdzić osobiście, nieraz Play działa lepiej, niż pozostali operatorzy,
tgapl pisze:Oferta bez modemu, modem kupi na allegro
Niech tylko kupi z HSUPA,
tgapl pisze:Ulicy nie znam, okolice szpitala na zaspie
Żebym wiedział, gdzie tam szpital jest, zapytaj może znajomej, przy której mieszka ulicy,
tgapl pisze:Zastanawiałem się na iplusem i orange free, ale nie wiem jak wygląda sprawa ilości btsów w tamtej okolicy
Daj dokładny adres to Ci powiem, jak nie chcesz publicznie, to na PW wyślij,
tgapl pisze:a przede wszystkim ich obciążenia
Ja tym bardziej tego nie wiem.
Awatar użytkownika
tgapl
Stały użytkownik forum

Ulica Meisnera, nie pamiętam przez jedno s lub podwójne
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

tgapl pisze:Ulica Meisnera, nie pamiętam przez jedno s lub podwójne
Niestety żadnej sieci WiFi nie znalazłem w tamtym rejonie. Na pewno coś by się znalazło, ale tak na odległość to trudno cokolwiek powiedzieć.

Może jak Twoja znajoma, nie chce mieć internetu przez kabel, to niech kupi sobie router, i też będzie miała w domu internet bezprzewodowo, a łącze weźmie np. z jakieś kablówki, ADSL'a itp. byłoby to dużo lepsze rozwiązanie niż internet mobilny, a tym bardziej, jeżeli korzystałaby z niego tylko i wyłącznie w domu.
ODPOWIEDZ