Antena zawnętrzna do Huawei E1820
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena zawnętrzna do Huawei E1820
Chcę kupić antenę zewnętrzną do modemu Huawei E1810 ( http://www.dostawcy-internetu.pl/iplus- ... 1820-HSPA- ), którego posiadaczem stałem się ostatnio w ramach promocji iPlusa.
Na początek rozważałem kupno prostej anteny z płaskim kablem, którą mógłbym wystwić za okno na parapet (kwestię anteny montowanej na dachu zostawiam sobie na później; rzecz dzieje się na Ursynowie w Warszawie) na przykład takiej: http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=483 ... =0&rg=0&sg (z odpowienim konektorem do E1820).
Tymczasem w innym wątku poświęconym konfiguracji routera, do którego mam podpięty ten modem ( http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=23229#top ), przypadkowo okazało się, że E1820 nie współpracuje jakoby z zewnętrznymi antenami.
Zaniepokojony od razu zadzwoniłem do pomocy technicznej iPlusa by zweryfikować tę informację i usłyszałem, że nic im nie wiadomo o jakichś problemach z zewnętrznymi antenami do modemu E1820.
Czy ktoś wie coś więcej na ten temat (na przykład posiada Huawei E1820 działający z anteną zewnętrzną albo testował taki zestaw), ewentualnie mógłby mnie skierować do innego wątku forum, gdzie problem ten został postawiony (i być może rozwiązany? ja znalazłem taki wątek: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... light=1820 )?
Z góry dziękuję za pomoc.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2010-03-22, 10:44 ]
Poprawa linków na klikane.
Na początek rozważałem kupno prostej anteny z płaskim kablem, którą mógłbym wystwić za okno na parapet (kwestię anteny montowanej na dachu zostawiam sobie na później; rzecz dzieje się na Ursynowie w Warszawie) na przykład takiej: http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=483 ... =0&rg=0&sg (z odpowienim konektorem do E1820).
Tymczasem w innym wątku poświęconym konfiguracji routera, do którego mam podpięty ten modem ( http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=23229#top ), przypadkowo okazało się, że E1820 nie współpracuje jakoby z zewnętrznymi antenami.
Zaniepokojony od razu zadzwoniłem do pomocy technicznej iPlusa by zweryfikować tę informację i usłyszałem, że nic im nie wiadomo o jakichś problemach z zewnętrznymi antenami do modemu E1820.
Czy ktoś wie coś więcej na ten temat (na przykład posiada Huawei E1820 działający z anteną zewnętrzną albo testował taki zestaw), ewentualnie mógłby mnie skierować do innego wątku forum, gdzie problem ten został postawiony (i być może rozwiązany? ja znalazłem taki wątek: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... light=1820 )?
Z góry dziękuję za pomoc.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2010-03-22, 10:44 ]
Poprawa linków na klikane.
Ostatnio zmieniony 2010-03-22, 10:44 przez 6200iPLUSh1820, łącznie zmieniany 1 raz.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Antena zawnętrzna do Huawei E1820
Z relacji na innym forum External Antenna for Huawei E1820 wynika że lepsze wyniki daje antena podłączona z E1820 konektorem indukcyjnym niż (ta sama) antena podłączona kablem do wejścia antenowego E1820.
-
Ile to człowiek się może nauczyć na forum! Wygląda, że czeka mnie wydatek dodatkowych 30 zł: http://www.allegro.pl/listing/search.ph ... category=0KrissTofferr pisze:(...)]konektorem indukcyjnym (...)
[ Dodano: 2010-03-22, 17:06 ]
Postanowiłem poświęcić się dla dobra nauki i zamówiłem jednak antenę (sprzedawaną jako przeznaczona) do modemu E1820 :
http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=483 ... =0&rg=0&sg
Dam znać, czy udało mi się uzyskać za jej pomocą jakąś poprawę prędkości. Jeśli nie, to skorzystam z rady i spróbuję zastosować konektor indukcyjny.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Najlepszy by był: 3G / HSDPA Modem-to-Antenna Adaptor ADPT-024
lub: USB Modem-to-Antenna Adapter ADPT-026
Konektory "no name" to zakup w ciemno.
Poza tym, zamiast anteny dookólnej to lepiej antenę kierunkową - jeśli masz bezpośrednią widoczność w kierunku masztu Polkomtel-a.
[ Dodano: 2010-03-22, 17:23 ]![:]](./images/smilies/splash.gif)
lub: USB Modem-to-Antenna Adapter ADPT-026
Konektory "no name" to zakup w ciemno.
Poza tym, zamiast anteny dookólnej to lepiej antenę kierunkową - jeśli masz bezpośrednią widoczność w kierunku masztu Polkomtel-a.
[ Dodano: 2010-03-22, 17:23 ]
Zatem czekamy na wyniki6200iPLUSh1820 pisze:Postanowiłem poświęcić się dla dobra nauki
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
Antena jest już po pierwszych testach. Przeprowadziłem 12 par pomiarów prędkości internetu za pomocą strony speedtest.net: z anteną i bez anteny. Oto wyniki tych 24 testów:KrissTofferr pisze:Zatem czekamy na wyniki
A: 2,30
BA: 1,01
A:2,14
BA: 1,3
A: 1,94
BA 1,65
A: 1,73
BA: 2,12
A: 2,08
BA: 1,44
A: 2,29
BA: 1,82
A: 2,22
BA: 1,96
A: 2,04
BA: 1,66
A: 2,21
BA 1,66
A: 2,21
BA 1,00
A: 1,76
BA: 0,99
A: 2,09
BA: 0,80
W 11 na 12 przypadków pomiar prędkości ("download") przy podłączonej antenie dał wyższy wynik niż bez antyny zewnętrznej.
Średnio z anteną zewnętrzną 2,08 Mb/s.
Średnio bez anteny zewnętrzenej 1,45 Mb/s.
Dzięki zastosowaniu anteny zewnętrznej najwyraźniej prędkość "downloadu" urosła - w moim przypadku - o 44 proc. Bez jakichś rewelacji, ale też bez większego rozczarowania.
Opinie o niemożności zastosowania anteny zewnętrzenej do modemu Huawei E1820 okazały się chyba mocno przesadne.
Ostatnio zmieniony 2010-03-24, 21:14 przez 6200iPLUSh1820, łącznie zmieniany 2 razy.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Dobrze zaplanowałeś ten test. I całe szczęście, okazało się że nie wyrzuciłeś kasy w błoto.6200iPLUSh1820 pisze:Opinie o niemożności zastosowania anteny zewnętrzenej do modemu Huawei E1820 okazały się chyba mocno przesadne.

-
E1820
Witam Was.
Jestem dalece rozczarowany zakupem E1820.
Tak jak piszecie najwiekszą wadą tego urzadzenia jestantena zewnętrzna.
Kupilem E1820 od Ery i dzień później podlaczylem modem pod antene:
http://www.allegro.pl/item970373422_ant ... _e156.html
która nie dała ZADNEGO wzmocnienia. Dodam ze tą samą antene podlaczylem do modemu E176 z ktorego korzystam od roku i antena wzmacnia sygnal idealnie.
Wyslalem e1820 do serwsu. Stwierdzili wade E1820 i sprzet zostal wymieniony na nowy.
I jak myslicie jakie są efekty??? Podlaczona antena pod modem nie wzmacnia sygnału.
Wiec wniosek jest nastepujacy... E1820 ma fabrycznie uszkodzone podłączenie anteny zew.
[...]
Jestem dalece rozczarowany zakupem E1820.
Tak jak piszecie najwiekszą wadą tego urzadzenia jestantena zewnętrzna.
Kupilem E1820 od Ery i dzień później podlaczylem modem pod antene:
http://www.allegro.pl/item970373422_ant ... _e156.html
która nie dała ZADNEGO wzmocnienia. Dodam ze tą samą antene podlaczylem do modemu E176 z ktorego korzystam od roku i antena wzmacnia sygnal idealnie.
Wyslalem e1820 do serwsu. Stwierdzili wade E1820 i sprzet zostal wymieniony na nowy.
I jak myslicie jakie są efekty??? Podlaczona antena pod modem nie wzmacnia sygnału.
Wiec wniosek jest nastepujacy... E1820 ma fabrycznie uszkodzone podłączenie anteny zew.
[...]
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Albo odesłali Ci ten sam egzemplarz 

-
Jest inny numer IMEI sprzetowy i na obudowie. No i plomba jakby nowsza bo ta moja byla lekko naruszona. Na pewno nowy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Baluu, a patrzyłeś po CSQ i dBm czy po kreskach? ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
Kreski, ale... W tej samej lokalizacji sprawdzialem inny modem na tej samej antenie i z mocnego Edge po podlaczeniu anteny przelaczylo sie na umts z bardzo mocnym sygnalem, a na e1820 nadal byl slaby edge...
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Albo jest tak,jak twierdzą ludzie z Huawei - zewnętrzna antena to tylko RX diversity.Baluu pisze:E1820 ma fabrycznie uszkodzone podłączenie anteny zew.
Dało by się tą tezę potwierdzić za pomocą odpowiedniego oprogramowania "serwisowego".
-
Mozesz cos wiecej napisac o RX Diversi??
Bylbym wdzieczny.
Z gory Dziekuje!
Bylbym wdzieczny.
Z gory Dziekuje!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Receive Diversity to w wolnym tłumaczeniu odbiór zbiorczy - urządzenie dysponuje dwoma torami odbiorczymi i dwiema antenami, oddalonymi na pewną odległość od siebie, wskutek tego sygnał może (w środowisku miejskim, zabudowanym) dochodzić do tych anten różnymi drogami, z różnym opóźnieniem,itp., a odpowiednie obliczenia matematyczne wykonywane przez procesor odbiornika na danych z tych dwóch anten moga zminimalizować problemy związane z dyfrakcją, interferencjami i tym podobnymi zjawiskami.Baluu pisze:Mozesz cos wiecej napisac o RX Diversi??
Tyle teorii...w takich urządzeniach jak modemy diversity to jedynie chwyt marketingowy, z uwagi na wymiary i rozmieszczenie anten.
-
- Stały użytkownik forum
No to jak to jest w końcu z tym modemem? Sam mam taki od tygodnia i zastanawia mnie kwestia anteny zewnętrznej. Jeden z kolegów zauważył znaczną róznicę w pracy z podłączoną anteną a drugi nie widzi żadnej róznicy. Na chłopski rozum nie ma znaczenia w jakiej sieci brało się modem, tj z jakiej partii dostawy on był?
koledze w Iplusie antena zadziałała a koledze w Erze nie. To ciekawe.
koledze w Iplusie antena zadziałała a koledze w Erze nie. To ciekawe.
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A mnie zastanawia następująca kwestia:
Jeśli na E182E podłączenie anteny da wyraźny efekt w CSQ, a na E1820 nie - to będziemy mieli jasność, że E1820 został celowo "okrojony".
A tak BTW, to sprawdzę na swoim E1820 jak to jest z tą antenką...
EDIT: no i nie mam dobrych wiadomości...
na moim E1820 podłączanie zewnętrznej antenki nie daje absolutnie żadnej zmiany we wskazywanym CSQ.
(antenka jest sprawdzona, na innym modemie w tych samych warunkach tj. po wystawieniu jej na balkon daje ona przyrost wskazywanego poziomu sygnału o 6-8 dBm).
Co więcej, przy próbie "zaekranowania" modemu domową metodą (szczelne osłonięcie dłońmi) wskazywany poziom sygnału spada o dobre 20 dBm NIEZALEŻNIE OD TEGO, CZY ANTENA JEST PODŁĄCZONA DO MODEMU CZY NIE!
Więc dla mojego egzemplarza E1820 wniosek jest taki, że ten modem nie obsługuje anteny zewnętrznej i tyle
- E1820 to - o ile wiem - ta sama elektronika co E182E
- Cyfrowy Polsat do swoich E182E dodaje zewnętrzną antenkę, chyba nie dla efektu wizualnego tylko po to, by faktycznie umożliwić korzystanie ze swojej usługi w miejscach o niskim poziomie sygnału
Jeśli na E182E podłączenie anteny da wyraźny efekt w CSQ, a na E1820 nie - to będziemy mieli jasność, że E1820 został celowo "okrojony".
A tak BTW, to sprawdzę na swoim E1820 jak to jest z tą antenką...

EDIT: no i nie mam dobrych wiadomości...

(antenka jest sprawdzona, na innym modemie w tych samych warunkach tj. po wystawieniu jej na balkon daje ona przyrost wskazywanego poziomu sygnału o 6-8 dBm).
Co więcej, przy próbie "zaekranowania" modemu domową metodą (szczelne osłonięcie dłońmi) wskazywany poziom sygnału spada o dobre 20 dBm NIEZALEŻNIE OD TEGO, CZY ANTENA JEST PODŁĄCZONA DO MODEMU CZY NIE!
Więc dla mojego egzemplarza E1820 wniosek jest taki, że ten modem nie obsługuje anteny zewnętrznej i tyle

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- Stały użytkownik forum
W takim razie pewnie i mój modem nie będzie działał z anteną zewnętrzną.
W sumie to nie mam takiej potrzeby bo u mnie jest silny sygnał, niezależenie czy schowam się z laptopem w najdalszym kącie czy wyjdę na zewnątrz to prędkości w sieci mam bardzo zadowalające.
Niemniej jednak zastanawiam się czy można reklamować ten modem jako niepełnowartościowy i żądać wymiany? Jak myslicie?
Problem w tym, że w Iplusie nie ma innych modemów z obsługą hspa+ i na ewentualną batalie o wymianę należałoby poczekać do momentu pojawienia się takowego.
Jeszcze jedna rzecz. W sklepie internetowym z antenami www.telkob.pl są rózne rodzaje anten do modemu Huawei e1820 i wg sprzedawców anteny te działają z tym modemem i zostały pod tym kątem sprawdzone. Ktoś tu kogoś puka?
W sumie to nie mam takiej potrzeby bo u mnie jest silny sygnał, niezależenie czy schowam się z laptopem w najdalszym kącie czy wyjdę na zewnątrz to prędkości w sieci mam bardzo zadowalające.
Niemniej jednak zastanawiam się czy można reklamować ten modem jako niepełnowartościowy i żądać wymiany? Jak myslicie?
Problem w tym, że w Iplusie nie ma innych modemów z obsługą hspa+ i na ewentualną batalie o wymianę należałoby poczekać do momentu pojawienia się takowego.
Jeszcze jedna rzecz. W sklepie internetowym z antenami www.telkob.pl są rózne rodzaje anten do modemu Huawei e1820 i wg sprzedawców anteny te działają z tym modemem i zostały pod tym kątem sprawdzone. Ktoś tu kogoś puka?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Test co najwyżej polegał na podpięciu konektora do gniazda czy pasuje.Noreck pisze:zostały pod tym kątem sprawdzone. Ktoś tu kogoś puka?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Ja to mam przekonanie, ze albo te modemy wszystkie są kiepskie, albo modemy brandowane przez Ere maja jakąś wade fabryczna...
Mialem jeden modem - Nie dzialala antena. Oddalem do serwisu. Stwierdzili ze uszkodzony. Wymienili...
Dostalem nowy z nowym imei - Antena tez nie dziala...
Jak sprawdzc co faktycznie jest nie tak...
Mialem jeden modem - Nie dzialala antena. Oddalem do serwisu. Stwierdzili ze uszkodzony. Wymienili...
Dostalem nowy z nowym imei - Antena tez nie dziala...
Jak sprawdzc co faktycznie jest nie tak...
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Baluu, E1820 z Plusa mają tą samą wadę.
-
Czytajac ten watek jedna osoba pisala ze antena poprawia sygnal, inna osoba pisze ze antena nie poprawia sygnalu...
To ciekawi mnie dlaczego ten modem serwis mi wymienil i uznal za niesprawny skoro otrzymalem nowy z ta sama wada...
Musze miec modem Huawei bo mam router huawei D100.
Stad czekam az w Polsce pojawia sie inne modemy HSPA+ marki Huawei.
To ciekawi mnie dlaczego ten modem serwis mi wymienil i uznal za niesprawny skoro otrzymalem nowy z ta sama wada...
Musze miec modem Huawei bo mam router huawei D100.
Stad czekam az w Polsce pojawia sie inne modemy HSPA+ marki Huawei.
-
- Stały użytkownik forum
Rozmawiałem o problemie ze znajomym elektronikiem, powiedział mi ze gdyby modem był po gwarancji to mógłby "ożywić" wejście antenowe w naszym modemie, ale w sytuacji gdy jest gwarancja i producent podaje jako cechę produktu wejście antenowe, które jednak nie działa to należy ten sprzęt reklamować jako niepełnowartościowy.
Tylko nie ma go w tej chwili na co podmienić - to jedyny modem w Iplusie
Dobra informacja jest również taka, że wg elektronika w takim modemie powinien zadziałać konektor indukcyjny z podłaczoną anteną zewnętrzną. Ktoś próbował takiego cuda?
Tylko nie ma go w tej chwili na co podmienić - to jedyny modem w Iplusie

Dobra informacja jest również taka, że wg elektronika w takim modemie powinien zadziałać konektor indukcyjny z podłaczoną anteną zewnętrzną. Ktoś próbował takiego cuda?
-
Telefonowalem do serwisu Huawei w Polsce i miły Pan konsultant [ z ktorym juz wiele razy rozmawialem o tym problemie] powiedzial mi ze producent poniekad potwierdza wystepowanie problemow z antenami zew w tym modemie i wymienia modem na nowy... Ale zeby po 2 dniach uzytkowniania 2 nowych modemów uszkodzily sie??
I tak sie zastanawiam... Mam tak przez 2 lata gwarancji co chwilie odsylac modem do serwisu i dostawac nowy?? Nie warto moze naprawic raz a dobrze??
I tak sie zastanawiam... Mam tak przez 2 lata gwarancji co chwilie odsylac modem do serwisu i dostawac nowy?? Nie warto moze naprawic raz a dobrze??
-
- Użytkownik forum
Mój z Plusa również nie współpracuje z anteną zewnętrzną, poprzedni E176G działał bez problemu.
-
E1823
Witajcie,
Jest już nowa wersja w Polsce dostępna E1823 ale z tego co wiem serwis Huawei jeszcze go nie ma. Ciekaw jestem czy ten model E1823 jest wolny od wady nie działającej anteny zew. Macie jakieś doświadczenia?
Jest już nowa wersja w Polsce dostępna E1823 ale z tego co wiem serwis Huawei jeszcze go nie ma. Ciekaw jestem czy ten model E1823 jest wolny od wady nie działającej anteny zew. Macie jakieś doświadczenia?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Na polski rynek to raczej powinien być E182EJest już nowa wersja w Polsce dostępna E1823

Pasma 1700/1900 w Polsce nie są użyteczne.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Japonia się kłania.Patryk pisze:Pasma 1700/1900 w Polsce nie są użyteczne.

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Modem Huawei E1823 został u nas wprowadzony z myślą, dla osób odwiedzających USA. Nawet w Erze go mają http://apps.era.pl/productApp-web/user/ ... uctId=2975Patryk pisze:Na polski rynek to raczej powinien być E182E
Pasma 1700/1900 w Polsce nie są użyteczne.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
1700 to Japan.
Ale przy stawkach w Erze za internet w roamingu to ja dziękuję.
W USA korzystając z roamingu w Play w sieci AT&T przynajmniej znośne 5zł za 1MB.
Ale przy stawkach w Erze za internet w roamingu to ja dziękuję.
W USA korzystając z roamingu w Play w sieci AT&T przynajmniej znośne 5zł za 1MB.
-
- ### BAN ###
Modemy e1820/23 iPlus era nie maja akytwnego gniazda anteny zewnętrznej
e182e posiada aktywne gniazdo i 4 zakresy umts!!
e182e posiada aktywne gniazdo i 4 zakresy umts!!