Dyskusja o neostradzie i innych usługach

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Dyskusja o neostradzie i innych usługach

Post autor: baxxxio »

baszira, skoro sie nie znasz i jestes laikiem to czeku ciagle polecasz "neostrade 6mb za 69pln" ktora tak naprawdę usredniajac (najpierw kilka miesiecy taniej pozniej drozej) wychodzi 91,5pln i to bez telewizji, z telewizja na 12 miesiecy kosztuje miesiecznie 110pln (na 24m sredni miesieczy koszt to 103pln).

Poza tym neostrada 6mb i wyzsze nie sa dla wszystkich, trzeba niestety mieszkac w miare blisko centrali i miec dobry kabel.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez baxxxio, łącznie zmieniany 1 raz.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Kod: Zaznacz cały

http://etlink.pl/
Wpisz numer tel. w pole : Sprawdź dostępność usługi
I wrzuć fotkę to powiem jakie masz szanse .
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

szmitz pisze:Wpisz numer tel. w pole : Sprawdź dostępność usługi
I wrzuć fotkę to powiem jakie masz szanse .
Jak sprawdzenie mozliwosci tecchnicznych na tej stronie ma sie do realnych mozliwosci wlaczenia uslugi np. 6Mb/s?
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

adixm pisze: Jak sprawdzenie mozliwosci tecchnicznych na tej stronie ma sie do realnych mozliwosci wlaczenia uslugi np. 6Mb/s?
To już technicy mogą dokładnie sprawdzić .
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
baszira
### BAN ###

net

Post autor: baszira »

sp6huk chodzi mi o to czy np: nie bedzie sie cial net gdy otworze kilka zakladek na raz (jak juz wspomnilam kompetnie sie na tym nei znam :/) , raczej malo sciagam plików, ale zdarza sie, wiec biore pod uwage opcje 6 mb, tym bardziej ze akurat jest w promocyjnej cenie. Do sciagania potrzebna jest jakas wieksza predkosc , cz ta spokojnie wystarczy
Awatar użytkownika
baxxxio

Post autor: baxxxio »

Na 1 komputer i 1Mb wystarczy, 2Mb to wygodne lacze jesli rozdzielasz je na kilka kompow. 6Mb jak powaznie myslisz o sciaganiu.
Natomiast jest jeszcze druga strona medalu, nazywa sie upload.
Przy 1-2Mb neostradzie mozna wysylac z maksymalna predkoscia 256kbps.
Natomiast przy 6Mb upload jest 2x szybszy(512kbps).
Czyli jak masz zamiar wysylac sporo plikow to 6Mb jest zastanawiajace.
Jesli jednak nie sciagasz zbyt wiele to 2Mb wystarcza az nad to.

Zanim zaczniesz sie napalac na 6Mb sprawdz czy w ogole taka predkosc wchodzi w gre.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: net

Post autor: sp6huk »

baszira pisze:sp6huk chodzi mi o to czy np: nie bedzie sie cial net gdy otworze kilka zakladek na raz
Jeżeli nie będzie strat pakietów to nie będzie się "ciął",
baszira pisze: raczejmalo sciagam plików, ale zdarza sie, wiec biore pod uwage opcje 6 mb
Jeżeli rzadko ściągasz pliki to 6 Mb/s, nie jest Ci potrzebne, ale jak chcesz mieć szybki internet, i masz na to pieniądze to czemu nie, no i możliwości techniczne to podstawa ;), np. do YouTube byłby :ok: Przy 2 Mb/s filmiki (nawet w HD) "nie tną" się, jak coś to tylko na ułamek sekundy, a przy 1 Mb/s, oglądać coś w wyższej rozdzielczości to nie za bardzo. No chyba, że internet służy Ci tylko do przeglądania stron WWW, więc możesz wziąć i 1 Mb/s wtedy, ale ja pozostaję przy swoim i nadal twierdzę, że 2 Mb/s jest optymalną prędkością łącza.
baszira pisze:Do sciagania potrzebna jest jakas wieksza predkosc , cz ta spokojnie wystarczy
Jak mało ściągasz to nie musisz mieć szybkiego łącza. Po prostu jak masz szybsze, to plik pobierze się szybciej.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Czy przelaczenie pomiedzy centralkami jest mozliwe?Mam do jednej do ktorej jestem podlaczony 2,4km natomiast do drugiej na ktorej molgbym miec nawet wg. etlinka 20Mb/s jedyne 700m.
szyman12
Stały użytkownik forum

Post autor: szyman12 »

Czy przelaczenie pomiedzy centralkami jest mozliwe?Mam do jednej do ktorej jestem podlaczony 2,4km natomiast do drugiej na ktorej molgbym miec nawet wg. etlinka 20Mb/s jedyne 700m.
Jest możliwe - trzeba zadzwonić na party line i zgłosić zgłoszenie :D
Aha - czasami tak bywa, że możesz mieć całkowicie nowy numer, bo starego nie dadzą rady przenieść.
baszira
### BAN ###

neo

Post autor: baszira »

sp6huk dzieki za odpowiedz. W lasciwie glownie surfuje po stronach www, faktycznie mniej sciagam,ale tak jak wspomnialam czasem sie to zdarza, cena chyba dosc atrkcyjna , wiec zastanawiam sie czy nie wziac tych 6mb ? , chyba ze np; jest taka opcja ze mozna wziac 1-2 mb, a jak sie okaze ze nie wystarcza to mzona zwiekszyc predkosc?
MAREKMAREK

Post autor: MAREKMAREK »

Mam pytanie: Czy internet taki jak Orange Freedom można wziąć nie posiadając telefonu stacjonarnego, tylko płacąc za używanie linii, tak jak to jest w przypadku neostrady ?
adixm
Mistrz bezprzewodowy

MAREKMAREK pisze:Mam pytanie: Czy internet taki jak Orange Freedom można wziąć nie posiadając telefonu stacjonarnego, tylko płacąc za używanie linii, tak jak to jest w przypadku neostrady ?
W wypadku Orange Freedom mozna wziac abonament telefoniczny w TP i zawiesic linie telefoniczna w cenie jakos 22zl/mc lub w wypadku Multimo gdzie jest chyba najtaniej na rynku(poza Etlinkiem ale oni maja zasieg tylko w wojewodztwie mazowieckim na razie) mozna wziac internet z abonamentem telefonicznym naprawde najtaniej( np. 2Mb/s w cenie 48,25 +28,06 za abonament tel - rewelacja).Jesli przyda sie natomiast internet mobilny to oferta Orange Freedom +Orange Free w cenie 9zl tez jest bardzo ciekawa oferta:)

[ Dodano: 2010-04-01, 22:33 ]
baszira pisze:, chyba ze np; jest taka opcja ze mozna wziac 1-2 mb, a jak sie okaze ze nie wystarcza to mzona zwiekszyc predkosc?
Na pewno w wypadku Orange Freedom mozna zmienic predkosc, bo sam to przerabialem, natomiast w wypadku Era internet stacjonarny wiem na 80% ze nie mozna pozniej zmienic predkosci w trakcie umowy, nie wiem jak jest z neo ale najlepiej zapytac przed popisaniem umowy.
szyman12
Stały użytkownik forum

Post autor: szyman12 »

Mam pytanie: Czy internet taki jak Orange Freedom można wziąć nie posiadając telefonu stacjonarnego, tylko płacąc za używanie linii, tak jak to jest w przypadku neostrady ?
Bezproblemu można.
, chyba ze np; jest taka opcja ze mozna wziac 1-2 mb, a jak sie okaze ze nie wystarcza to mzona zwiekszyc predkosc?
W TP można bez problemu - w zależności na ile jest podpisana umowa to ok. 200 zł miesięcznie (chyba, że coś się zmieniło), odnośnie operatorów BSA to różnie ze wskazaniem na odpowiedź NIE.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

adixm pisze:Czy przelaczenie pomiedzy centralkami jest mozliwe?
W przypadku klenta indywidualnego tylko "po znajomości" z kablarzami :)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

szyman12 pisze:Bezproblemu można.
To powiedz jak to zrobić, sam bym skorzystał z takiej opcji.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze:W przypadku klenta indywidualnego tylko "po znajomości" z kablarzami
Czyli co jak oficjalnie zadzwonie na "party line" jak ktos tu tak pisal to nic nie zalatwie?Troche to chore ze jestem podlaczony do centrali oddalonej o 2,2km podczas gdy najblizsza powinna byc zaledwie 800m ode mnie, czyli tłumienie kwalifikowaloby mnie nawet na 20Mb/s Na razie to czysto teoretyczne gdybania, gdyz nie dawno zmienilem sobie predkosc na 1Mb/s za 37,5 i nie mam nawet mozliwosci wziac wiecej niz 6Mb/s(Orange Freedom).
marens pisze:To powiedz jak to zrobić, sam bym skorzystał z takiej opcji.
Co za problem?Przeciez mozna wziac abo telefoniczny za 28,06 w Multimo i masz taniej niz koszt utrzymania linii w TP a do tego masz numer stacjonarny?Poza tym zawsze mozna zawiesic linie telefoniczna.
szyman12 pisze:W TP można bez problemu - w zależności na ile jest podpisana umowa to ok. 200 zł miesięcznie (chyba, że coś się zmieniło), odnośnie operatorów BSA to różnie ze wskazaniem na odpowiedź NIE.

Tak jak mowie w Orange mozna zmienic predkosc, natomiast w Erze na pewno nie ma takiej mozliwosci, co do pozostalych operatorow to trzeba popytac:)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Czyli co jak oficjalnie zadzwonie na "party line" jak ktos tu tak pisal to nic nie zalatwie?
Nie.
Z tego, co wiem (od zaprzyjaznionych monterów) to mają "prikaz" od TP, żeby nie robić takich myków.
Co innego firma, gdy bierze szybkiego DSLa, to inaczej rozmawia się.

[ Dodano: 2010-04-02, 17:23 ]
adixm pisze:Troche to chore ze jestem podlaczony do centrali oddalonej o 2,2km podczas gdy najblizsza powinna byc zaledwie 800m ode mnie
A może struktura sieci na to nie pozwala ?
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze:A może struktura sieci na to nie pozwala ?
Wiem ze sasiada wlasnie przelaczyli z tej centrali na ktorej ja jestem na ta druga, a mieszka ode mnie 30m,na razie zbytnio mnie to nie martwi, bo nie potrzebuje wiekszej predkosci, bede sie martwil jak bedzie potrzeba wziac wieksza predkosc. Ja generalnie niewiele sciagam, internetu uzywam przede wszystkim do www, ale jak jeszcze zalozmy te 20Mb/s w Multimo spadnie z 110zl do 70-80zl to moze sie skusze(zostalo mi 1,5 roku z trzyletniej umowy):)A wlasnie orientuje sie ktos czy te tlumienia graniczne podawane na stronie etlinka sa rzeczywiste. stosowane przez TP?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

adixm pisze:Tak jak mowie w Orange mozna zmienic predkosc, natomiast w Erze na pewno nie ma takiej mozliwosci
W Erze w Wimaksie można zmienić prędkość, ale bezpłatnie tylko na wyższą opcję. Zmiana na niższą jest płatna 120zł. W ADSL jest chyba podobnie.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

adixm pisze:A wlasnie orientuje sie ktos czy te tlumienia graniczne podawane na stronie etlinka sa rzeczywiste. stosowane przez TP?
Tak, to jest raport z systemu TP, udostępnionego operatorom BSA.
Jednakże realne tłumienie, a przede wszystkim SNR można poznać jedynie na linii "obciążonej" ADSLem ;)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Blido pisze:W Erze w Wimaksie można zmienić prędkość, ale bezpłatnie tylko na wyższą opcję. Zmiana na niższą jest płatna 120zł. W ADSL jest chyba podobnie
Wyraźnie pisze, że nie ma możliwości żadnej zmiany predkości.
Patryk pisze:Tak, to jest raport z systemu TP, udostępnionego operatorom BSA.
Jednakże realne tłumienie, a przede wszystkim SNR można poznać jedynie na linii "obciążonej" ADSLem
No właśnie ze strony etlinka wynika, że mam obecnie tłumienie na poziomie 25db, tymczasem mój router pokazuje zawsze conajmniej 35db i zastanawiało mnie z czego wynika taka różnica, ale inna sprawa ze do tego routera nie ma zbytnio zaufania bo to Pentagram i często po wznowieniu synchronizacji pokazuje zbyt duze wartosci w granicach 45db, natomiast snr margin zaniza o 10db.
marens
Guru bezprzewodowy

Regulamin "Twój Internet"
Zapowiadanego szału nie ma...

http://www.tp.pl/b/binaries/PL/358082/r ... 676932.pdf
Ostatnio zmieniony 2010-04-07, 14:22 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

marens pisze:Zapowiadanego szału nie ma...
Liczyłem jednak na jakąs lepsza oferte:/

[ Dodano: 2010-04-07, 11:42 ]
Jakby ten 1zl płaciło się przy umowie 12 miesięcznej przez 3 miesiące a nie przez 1 miesiąc to oferta byłaby faktycznie konkurencyjna w stosunku do innych operatorów, ale nadal co by nie mówić jest bardzo drogo.

[ Dodano: 2010-04-07, 11:58 ]
Panowie popatrzcie na ceny jakie ma etlink, czysty nokaut, w porównaniu z TP. Takie ceny to biorę w ciemno, szkoda tylko ze etlink nie świadczy usługi w całej Polsce:/
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

adixm pisze:zkoda tylko ze etlink nie świadczy usługi w całej Polsce:/
I właśnie dlatego ma takie ceny...

A co do nowej promocji TP, to źle nie jest - 6 Mbit = 68 zł/2 lata.
Było jednak wyraźnie drożej.

[ Dodano: 2010-04-07, 12:49 ]
adixm pisze:co by nie mówić jest bardzo drogo.
Jeszcze niedawno Neo 6 mega kosztowała grubo powyżej 100 zł przy umowie na dwa lata.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze:I właśnie dlatego ma takie ceny...

A co do nowej promocji TP, to źle nie jest - 6 Mbit = 68 zł/2 lata.
Było jednak wyraźnie drożej.
Dzwoniłem w sprawie etlinka i maja zamiar poszerzyc zasięg swojej usługi w dalszej kolejności własnie o Śląsk i Małopolskę, więc zanim skończy mi się umowa na Orange Freedom może będzie juz okazja wziąc etlinka, w sumie nie potrzebuje np. az 10Mb/s, ale jeśli cena nie będzie sporo wyższa to czemu by nie wziąć:)Tak 50-60zl mogę dać za internet stacjonarny, więcej raczej nie warto wydawać.A co do neo to jakby nie patrzeć 6Mb/s jest tańsze niż Orange Freedom obecnie.
marens
Guru bezprzewodowy

adixm pisze:
Liczyłem jednak na jakąs lepsza oferte:/
"Niby" jest
http://telepolis.pl/news.php?id=17776&limit=1000
http://www.blog.tp.pl/wojciechjabczynsk ... 5t_procent
Telekomunikacja Polska obniżyła w ramach promocji ceny najwyższych wariantów neostrady tp. Cena 20 Mb/s spada o 43%, opcja 10 Mb/s o 39%, a za 6Mb/s klienci zapłacą o 27% mniej. Promocja nie polega na przyznaniu rabatu na cały okres trwania umowy lecz na 6 (umowa na 24 mies.) lub 9 miesięcy (umowa na 36 mies.). Przyznany rabat zmniejsza cenę abonamentu do 1 zł. Po zakończeniu pierwszych 6 lub 9 miesięcy umowy, ceny wracają do standardowego poziomu, czyli 89,90 zł za 6 Mb/s, 99,90 zł za 10 Mb/s i 109,90 zł za 20 Mb/s. Mam nadzieję, że nasza nowa oferta neostrady będzie kolejnym impulsem dla rozwoju całego rynku. Na obniżce cen skorzystają nie tylko aktualni klienci TP, to również szansa na upowszechnienie szybkiego internetu w mniejszych miejscowościach i na wsi. Tym bardziej, że nasz 3-letni plan inwestycyjny zakłada budowę i modernizację łącznie 1,2 miliona linii szerokopasmowych w całej Polsce - powiedział Maciej Witucki, prezes Grupy TP. Zamiast powyższych rabatów możliwe będzie otrzymanie od TP prezentów z tytułu podpisania umowy. Promocja dotyczy prędkości 2 Mb/s przy umowie na 36 mies. oraz wyższych abonamentów w umowach na 24 i 36 mies.
Do wyboru mamy dotychczasowe nagrody tj. aparat cyfrowy Fujifilm, nawigację GPS Lark i odtwarzacz mp4 oraz zupełną nowość - kieszonkową kamerkę Flip Ultra. Flip Ultra ma 4GB wewnętrznej pamięci, która pozwala na zapisanie 2 godzin nagrania. W ciągu 3 sekund po włączeniu kamera jest gotowa do nagrywania. Urządzenie wyposażone jest w 2-calowy wyświetlacz, który umożliwia również odtwarzanie i usuwanie nagranego materiału. Materiał filmowy jest zapisywany w standardzie VGA (rozdzielczość 640x480), 30 klatek na sekundę, w formacie MP4. Urządzenie ma własne łącze USB a załączony kabel kompozytowy pozwala także na bezpośrednie podłączenie kamery do telewizora.
ODPOWIEDZ