Znikająca ikona globusa z ikony połaczenia sieciowego Vista

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Znikająca ikona globusa z ikony połaczenia sieciowego Vista

Post autor: Jaco »

Dalszy ciąg...

W związku z tym tematem: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=23224 o sprawdzenie linka dziś udało mi się być na czacie z gościem z BOK Microsoftu. W rozmowie przedstawiłem mu problem znikającej ikony połączenia sieciowego.
Podałem mu dwa linki do zrzutów ekranowych:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/912 ... 3747c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a06 ... f7b80.html

W których pomimo połączenia i sygnalizowania przez system że jest wszystko ok ikony nie było.

Teraz wam napiszę co mi on napisał.
Stwierdził że obecne urządzenia dostępowe (routery) nie są przystosowane do pracy w Windows Vista,Windows 7. Były produkowane pod XP . Zapytałem go jakie ma to znaczenie skoro tu jest połączone to kablem. Tu nie dostałem już żadnej odpowiedzi.
Dał mi linka do tego : http://support.microsoft.com/kb/928233 i poprosił aby zrobić test.

Na chwilę obecną tego nie robiłem. Zapytam Was czy to w ogóle pomoże w tym problemie.
Wypytywał mnie jak mam zrobioną sieć w domu i czy czasem nie mam włączonego NATa na drugim routerze którym udostępniam sobie neta po wifi. Mówiłem mu że nie gdyż nawet dostawca tego nie polecał.
Dla niewtajemniczonych jak mam dostarczanego neta to napiszę że sprzęt dostawcy jest skonfigurowany jako urządzenie dostępowe w trybie WSIP.

Pisząc tego posta widzę że nie ma już ikony.
Awatar użytkownika
Jaco

Test z linkiem zrobiony. Nic nie pomógł. Jest jak było.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Jaco, u mnie w tym momencie też nie ma ikonki "globusa", a korzystam z CDMA przez ADU-635WA i internet chodzi cały czas (czyt. nie ma zwiech). Nie wiem jak to by było z ruterem (wersja polska; bądź routerem jak kto woli), ponieważ moja Vista oprócz kilku sieci z którymi nie mogłem się połączyć nie miała styczności z ruterem ani po kablu, ani po Wi-Fi.
Dosyć dziwne tłumaczenie tego, że rutery były produkowane pod XP, nie są przystosowane do Visty i 7. Niby, że co? Vista i 7 błędnie odczytują komunikaty ruterów? Jakimś dziwnym trafem nie mogą utrzymać połączenia z ruterem?

Tak mi teraz jeszcze do głowy wpadło, że może to jakiś problem z którąś aktualizacją Visty, tylko którą? Jeżeli masz wystarczająco czasu i chęci do tego, i mniej więcej pamiętasz kiedy Ci to dobrze działało (czyt. nie znikał "globus"), to mógłbyś sprawdzić na stronie Microsoftu czy któraś aktualizacja nie ingerowała w "coś" z internetem. Takie moje przypuszczenie, aczkolwiek może być błędne (MS czasami coś naprawiają coś innego psuje).
Awatar użytkownika
Jaco

Tak mi teraz jeszcze do głowy wpadło, że może to jakiś problem z którąś aktualizacją Visty,
Ikona znikała nawet po samej instalacji Visty. Bez żadnych aktualizacji.

Obecnie udało mi się uruchomić kompa w trybie awaryjnym z obsługą sieci. Zobaczę jak to będzie działać.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

Ta ikona w Viście pojawia się i znika na zasadzie badania ruch z Internetem, i dostępu jakiś zasobów w Internecie. Kiedy mój dostawca m a problem techniczny ze swoimi łączami do innych operatorów to ona znika, mimo że nadal działa mi poczta, strony www hostowane przez dostawcę, itd.
Mam wrażenie że widoczność tej ikonki nie ma nic wspólnego z działaniem samego łącza jako połączenia sieciowego, a jest to oparte na badaniu połączenia z Internetem rozumianym jako sieć globalna. Nic do rzeczy nie maja moje domowe routery, wi-fi, kable, itd., itp.
elektronik74
Początkujący użytkownik forum

Znikajacy globus

Post autor: elektronik74 »

Witam.Mam laptopa hp i router d-link di 524.Od jakiś trzech tygodni też znika mi ta ikona globusa.Przez ponad rok było wszystko ok.Probowałem już nawet formatować dysk stawiać na nowo system.Nie pomogło.Próbowałem na nowo konfigurować router i też nic.Ikona raz jest a raz jej nie ma.I o co tu chodzi?Jak podłacze net bezposrednio kablem to jest ok.

[ Dodano: 2010-04-04, 09:34 ]
To co powiedział pracownik Microsoftu,że router nie jest do stosowany do visty i win7 to jakaś bzdura.Dlaczego przez ponad rok ta ikona mi nie znikała a cały czas mam wi-fi z routera.Czyli router był ok.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ikona znika ale czy wtedy działa net?
elektronik74

znikajacy globus

Tak.Net działa i to jest właśnie dziwne.W centrum sieci i udostępnienia pokazuje,że nie ma połaczenia z netem,nie ma ikony globusa a net działa.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

To co ci to przeszkadza? :P
elektronik74

znikajacy globus

Przywiązałem się już do tej ikonki globusa i bardzo mi jej brakuję.A nawet tęsknie za nią. :rotfl: :rotfl:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Z tego co ustalił kolega Patryk, to ta ikona pojawia się po przesłaniu przez system zapytania jakiegoś rodzaju (ping?) pod określony adres microsoftu. Może akurat trasa tam się opóźnia lub coś takiego.
elektronik74

znikajacy globus

Kolego.Może nie jestem fachowcem z dziedziny komputerów.Ale jak kupiłem 1,5roku temu laptopa i router to ta ikonka zawsze była gdy tylko było połączenie z netem.Chyba,że operator netu miał awarie to nie było ikonki.A teraz znika ta ikonka.No i dziwna jest ta przerwa na mapie połaczeń w centru sieci i udostepnienia.Owsze ikonka jest malo wazna bo net dziala.Ale dobrze by bylo wiedziec jaki jest powod znikania tej ikony.I wiem jedno ze jej widocznosc nie jest zwiazana z tym czy pobieramy cos z netu czy tez cos wysylamy.Chyba jest to sygnalizacja polaczenia z siecia.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Kolego. Nie wiem co twój wywód miał do tego co ja powiedziałem.
Nie da się ustalić czy połączenie z siecią jest inaczej niż sprawdzając dostępność czegoś "z zewnątrz".
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

U mnie ta ikonka czasami jest, a czasami nie ma. Na początku używania Business Everywhere gdy nie było ikonki nie działał internet (używałem aplikacji od Orange). Później przesiadłem się na GlobeTrotter Connect i ikonka była albo jej nie było, ale internet działał cały czas. Teraz mając CDMA, modem ADU-635WA i używając Easy Wireless Network raz ta ikonka jest, a raz jej nie ma, ale internet działa.
Jeżeli nie ma ikonki, a internet działa, to nie ma co się doszukiwać, bo pewnie system nie sygnalizuje ruchu i ta ikona się nie pokazuje.
Awatar użytkownika
Jaco

elektronik74 pisze:.Przez ponad rok było wszystko ok
Tak samo i u mnie było.
elektronik74 pisze:.Ikona raz jest a raz jej nie ma.I o co tu chodzi?Jak podłacze net bezposrednio kablem to jest ok.
U mnie znikało jak i na kablu jaki i po wifi.

Obecnie przeszedłem na testową wersję Windows 7 Enterprise (zostało 81 dni) i po tym znów sobie Vistę zainstaluję.
ODPOWIEDZ