Problem z internetem radiowym

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Advent kid

Problem z internetem radiowym

Post autor: Advent kid »

Internet zazwyczaj działał u mnie słabo ale od pewnego czasu było bardzo dobrze. Niedawno wpakował mi się jakis wirus, zrobiłem formata i internet chodzi baaardzo słabo (dlugie przerwy w działaniu). Mam AP i antene (talerz). Serdecznie proszę o pomoc
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Problem z internetem radiowym

Post autor: MaxFM »

A moze tak wiecej szaegółów ?? jaki AP, antena (zysk, firma) długosc kabla, odległosc od nadajnika, widocznosc, ustawienia itp ???
Advent kid

Post autor: Advent kid »

AP: Planet WAP 1966, 22 mbps. Nie znam firmy anteny ale jest to talerz o średnicy ok 50 cm i ma taki kwadratowy odbiornik. Długość kabla od anteny do AP to nie całe 2 metry. Nadajnika nie widać przez to że zasłaniają go drzewa a odległość to jakieś 4 km. Wszustko było dobrze internet działał bardzo stabilnie ale do czasu... Czy może być to wina komputera? Co to jest zysk? O jakie ustawienia chodzi?
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Planet :? zrestaruj go, nieraz lubi sie przywiesic. Moze jeszcze sprawdz czy z ant. wszystko ok, czy nie dostała sie woda do promiennika. czy złaczki sa OK.
PiotrekJaw
Początkujący użytkownik forum

Post autor: PiotrekJaw »

Witam, ja tez mam podobny problem mam radiowy internet i nekiedy jest tragicznie. Mam karte sieciowa D-Link DWL-520+, antena taka rurka pionowa:D, dlugosc kabla od karty sieciowej do anteny to cos 10-15 metrow, odleglosc do nadaniki to od 700 do 1000 metrow(nie ma wiekszych pzreszkod na drodze od anteny do nadajnika. Prosze odpowiedz, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

jak to rurka pionowa?? :shock:
moze spróbuj ją w poziomie ustawić i wyceluj w nadajnik dostawcy
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

moze ma dookolna :? jak sie nazywa ta Twoja ant. jest tam na niej cos napisane ?
PiotrekJaw

Sorki za pomylke oczywiscie mam antene pozioma bodajze firmy Yaga. jest wycelowana na nadajnik , ja mysalem ze moze ten kabel jest za dlugi??
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

jaki zysk ma ta antena, sprawdź czy masz ustawioną dobrą polaryzację anteny, co to za firma tej anteny, sprawdź czy nie podlało ci złaczek i anteny...
jutro to dzis... tyle że jutro :)
PiotrekJaw

Wiec tak, jest 78% sygnal, polaryzacja niewem czy o to codzi ale antena jest ustawiona poziomo, wtyczke ma od dołu, na antenie pisze: BabuYaga, a co do podlania złaczek i anteny to jak moze odlac antene gdzie to sprawdzic? bo złaczki to wiem ale gdze moze zalac ta antene? aha i na drodze od anteny nie ma zadnych przeszkód ladnie widac nadajnik. Zysk anteny 14dBi
Ostatnio zmieniony 2006-12-24, 13:01 przez PiotrekJaw, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrekJaw

dostane odpowiedz w tym roku?:D
ODPOWIEDZ