Jaki modem na miniPCI express?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki modem na miniPCI express?
Witam, szukam jakiegoś modemu na miniPCI express do laptopa Della. Laptop posiada anteny i czytnik SIM. Chce kupić raczej modem niebrandowany, bo miałem już niemałe problemy z Dellem 5530.
Zakupu najchętniej dokonałbym na allegro. Z tego co się orientowałem to dostępne są Optiony GTM378 i GTM380. Sierry widziałem tylko 3.6Mbit. Czy jest coś jeszcze wartego uwagi?
Czy któreś z łatwo dostępnych modemów na USB/PCMCIA itp. mają w swojej wewnętrznej strukturze zaszyte moduły na miniPCIe, które możnaby wymontować i użyć? Być może zakup takiego modemu miałby sens?
Będę wdzięczny za wskazanie najkorzystniejszych dostępnych opcji wyboru takiego modemu. Modem nie będzie przeznaczony jako podstawowe źródło dostępu do internetu, więc raczej nie potrzebuje HSUPA, HSPA+ itp. Szukam czegoś taniego, ale jednocześnie dość niezawodnego.
Zakupu najchętniej dokonałbym na allegro. Z tego co się orientowałem to dostępne są Optiony GTM378 i GTM380. Sierry widziałem tylko 3.6Mbit. Czy jest coś jeszcze wartego uwagi?
Czy któreś z łatwo dostępnych modemów na USB/PCMCIA itp. mają w swojej wewnętrznej strukturze zaszyte moduły na miniPCIe, które możnaby wymontować i użyć? Być może zakup takiego modemu miałby sens?
Będę wdzięczny za wskazanie najkorzystniejszych dostępnych opcji wyboru takiego modemu. Modem nie będzie przeznaczony jako podstawowe źródło dostępu do internetu, więc raczej nie potrzebuje HSUPA, HSPA+ itp. Szukam czegoś taniego, ale jednocześnie dość niezawodnego.
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Jaki modem na miniPCI express?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=20970
icon II = gtm378 + obudowa = 100 zł (z allegro)
icon II = gtm378 + obudowa = 100 zł (z allegro)
- bobix
- Stały użytkownik forum
Ja na Twoim miejscu wziąłbym 5520. Z 5530 są problemy, ponieważ BIOS niektórych Delli "nie zna" 5530. Jeśli używasz go sporadycznie to czemu są problemy z 5530? U mnie działał OK. Tylko była kwestia włączenia w biosie opcji "trough" albo szybkiego bootowania i za każdym razem robienia restartu gdy chciałem użyć modemu. Niestety ja używam dość często i to mnie męczyło, ale jak Ty będziesz używał sporadycznie... W każdym razie 5520 jest dedykowanym modemem dla sporej większości Delli.
- wojteks
- *** Administrator ***
Też są problemy z laptopami della których nie zna instalator.bobix pisze:W każdym razie 5520 jest dedykowanym modemem dla sporej większości Delli.
Moim zdaniem należy szukać takiego który był fabrycznie w danym modelu laptopa. Inna opcja to dowolny modem niezależnego dostawcy (niebrandowany na dell'a).
Nie pomagam na PW!
-
Mam Della Studio 1555. Możliwe, że modem (5530), który testowałem, był wadliwy. Generalnie udało mi się za jego pomocą łączyć z internetem, ale żeby nazwać jego pracę stabilną i bezproblemową to nie mogę powiedzieć.
Istnieje jakiś domowy sposób na zdjęcie simlocka z gtm378? Z tego co szukałem to nie, ale może coś przeoczyłem, więc nie zaszkodzi zapytać.icon II = gtm378 + obudowa = 100 zł (z allegro)
- wojteks
- *** Administrator ***
To 5530 lub 5540 z oprogramowaniem Dell'a albo prawie dowolny innego producenta i niezależnym softem.bili pisze:Mam Della Studio 1555
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Najtaniej widziałem chyba za 35zł na allegro kredyty do zdjęcia simlocka z modemu optiona. Wszystko robi się w domu, instaluje się aplikacje wpisuje usera i hasło i już po simocku. Za free raczej nie znajdziesz, choć podobno już icona 225 rozpracowali, więc może nie mam aktualnych informacji.bili pisze:Istnieje jakiś domowy sposób na zdjęcie simlocka z gtm378?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Orientuje się ktoś czy w Sierrach AirCard 880x moduły mini pci-e znajdują się tylko w wersji USB (880U), czy także w wersjach 880 i 880E?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tylko w USB. Wersje na PCMCIA i Express to są modemy z wbudowanymi chipsetami i układami.
-
Kilka dni temu, z powodu innego problemu, wymieniono mi w laptopie płytę główną i okazało się, że mój modem Dell HSPA 5530 (F3507g) zaczął działać całkiem w porządku, więc na razie zostanę przy tej karcie.
Mam natomiast pytanie co do softu. Co polecacie? Oryginalne oprogramowanie Della jest trochę kiepskie. Zajmuje dużo zasobów, a nie udostępnia właściwie żadnych konkretnych opcji. Zainstalowałem Sony Ericsson Wireless Manager 5, ale nie współpracuje on chyba z nowszymi sterownikami do 5530. Czy są jakieś inne ciekawe alternatywy?
Mam natomiast pytanie co do softu. Co polecacie? Oryginalne oprogramowanie Della jest trochę kiepskie. Zajmuje dużo zasobów, a nie udostępnia właściwie żadnych konkretnych opcji. Zainstalowałem Sony Ericsson Wireless Manager 5, ale nie współpracuje on chyba z nowszymi sterownikami do 5530. Czy są jakieś inne ciekawe alternatywy?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jakim cudem miał by współpracować z modemami ericssona to już inna firma jest. Albo goły menager od ww firmy, albo nasz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>bili pisze:Zainstalowałem Sony Ericsson Wireless Manager 5
-
Dell 5530 to Sony Ericsson F3507g i można znaleźć w internecie sporo wpisów na forach, że modem ten współpracuje z Sony Ericsson Wireless Manager 5 i to w sposób o wiele lepszy niż z brandowanym managerem. U mnie co prawda nie udało się to, ale podejrzewam, że to kwestia sterowników.modemami ericssona to już inna firma jest.
Dzięki za informację o Top NetInfo, przyjrzę się temu programowi.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Już sam ericsson bez sony. Jest to pierwszy efekt rozwodu tych firm. Być może i jest jakaś szansa na uruchomienie z menadżerem SE, ale pewnie tylko niebrandowanych modułów.bili pisze: Sony Ericsson F3507g
-
W sumie nie zależy mi na tym managerze Ericssona, ale przydałoby się coś co ma więcej opcji konfiguracyjnych i działa stabilniej. Przetestuje tego Top NetInfo, może mi podpasuje.
A co do F3507g, to z tego co się orientuje to jest to modem, który Ericsson sprzedaje wyłącznie jako OEM, więc nie ma chyba wersji niebrandowanej (mogę się mylić).
Dzięki za pomoc.
A co do F3507g, to z tego co się orientuje to jest to modem, który Ericsson sprzedaje wyłącznie jako OEM, więc nie ma chyba wersji niebrandowanej (mogę się mylić).
Dzięki za pomoc.
-
Podepnę się pod ten temat:
jaki modem miniPCI możecie polecić do Dell-a Latitude D430? Czy ktoś z Was wie, jaki modem był fabryczną opcją dla tego komputera? Czy istnieje jakaś lista określająca kompatybilność modeli (5520/5530/innych z HSPA) z tym laptopem? Chciałbym mieć pewność przed zakupem
jaki modem miniPCI możecie polecić do Dell-a Latitude D430? Czy ktoś z Was wie, jaki modem był fabryczną opcją dla tego komputera? Czy istnieje jakaś lista określająca kompatybilność modeli (5520/5530/innych z HSPA) z tym laptopem? Chciałbym mieć pewność przed zakupem

Pozdrawiam
aduke
aduke
- wojteks
- *** Administrator ***
Dell 5520 to oryginał do tego modelu, będzie pasował każdy, Dell nie blokuje modemów w BIOSie. Inne modemy Della mogą nie chcieć się instalować (oprogramowanie przeznaczone do konkretnych modeli laptopów).aduke pisze: Czy istnieje jakaś lista określająca kompatybilność modeli (5520/5530/innych z HSPA) z tym laptopem?
Nie pomagam na PW!