Który operator ma lepszy zasięg UMTS?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Który operator ma lepszy zasięg UMTS?
Chodzi dokładnie o miejscowość Nowa Iwiczna pod Warszawa, koło Piaseczna. Czy wie ktoś może który z operatorów ma najlepsze pokrycie UMTS na obrzeżach Warszawy?
-
- Stały użytkownik forum
Re: Który operator ma lepszy zasięg UMTS?
No właśnie patrzyłem na mapki i też tak mi się wydaję.agnyra pisze:zdecydowanie Era
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Mapki mapkami, a rzeczywistość może okazać się inna, najlepiej sprawdzić empirycznie. Od niedawna plus na swoich mapach pokazuje zasięg 3G na zewnątrz i wewnątrz budynków. Mapki pozostałych pokazują zasięg na zewnątrz.ibanez pisze:No właśnie patrzyłem na mapki i też tak mi się wydaję.agnyra pisze:zdecydowanie Era
-
- Stały użytkownik forum
Mapki zazwyczaj pokazuja stan wyliczony przez jakieś narzędzie planistyczne, bo nie sądzę aby któryś z operatorów posadził grafika, który w Paint'cie dziobałby kropkami zasięg w i wokół miastkrzysztof.wojcik pisze:
Mapki mapkami, a rzeczywistość może okazać się inna, najlepiej sprawdzić empirycznie. Od niedawna plus na swoich mapach pokazuje zasięg 3G na zewnątrz i wewnątrz budynków. Mapki pozostałych pokazują zasięg na zewnątrz.

Co do zasięgu to Plus ma pokrytych najwiecej miast ale jak to mówi pewna reklama - "Pewnie idą na ilość". Pokrywają te miasta troche inaczej niż ERA, która z kolei mając miast mniej - ma w nich zdecydowanie więcej nadajników.
Podsumowując - w miastach, w których UMTS mają obydwaj operatorzy - wygrywa zdecydowanie ERA.
Orange na razie zdecydowanie z tyłu.