Dylemat w sprawie kupna anteny do Huawei E122

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dav4
Początkujący użytkownik forum

Dylemat w sprawie kupna anteny do Huawei E122

Post autor: dav4 »

A więc sprawa wygląda następująco, pewien Pan chce sobie założyć internet. Próbował założyć sobie internet stacjonarny z Ery, lecz mieszka zbyt daleko od centrali, podobnie pewnie było by z Neostradą i Netią więc chciał założyć łącze radiowe oparte o WiFI lecz mieszka w takim dziwnym położeniu że żadna sieć WiFi popularnych "radiówek" mu tam nie łapie. Najlepszy zasięg GSM ma tam ERA bo niedaleko jest jej przekaźnik, nawet widać go z okna, więc postanowił wziąć Internet z Ery BlueConnect z modemem Huawei E122, tym bardziej że jest stałym klientem ERY i za 39zł ma 2Gb transferu. Dziś go u Niego instalowałem i jestem zaskoczony jak prędkość EDGE może skakać. Strony włączają się 5minut lub dłużej, samo pobieranie google Chrome zajęło ponad 30 minut. Na wykresie prędkość zazwyczaj lata w przedziale 0-40kbps(nie Kbit/s), podczas pobierania Chrome na ułamek nawet do 200 ale wiem że na EDGE to nie możliwe. Z mapek BTsearch wywnioskowałem że najbliższy nadajnik UMTS(ale niestety nie HSDPA:/) jest w Gorlicach, odległych jakieś 22Km od miejsca zamieszkania. Szło by jakoś podłączyć się do tego nadajnika ? Dodam że mieszka on na takiej górce, wewnątrz górki, tak że jest prawie z wszystkich stron otoczony, oprócz tej strony od której jest nadajnik ERY z którego obecnie odbiera, ma 98% zasięgu w programie Ery, zresztą zobaczcie screeny mapek które zamieszczam poniżej ;P

http://img408.yfrog.com/img408/861/mapkar.jpg

a tutaj widać dokąd sięga UMTS z Gorlic:

http://img21.yfrog.com/img21/6963/mapka2y.jpg

W Gorlicach jest 3 BTSy Ery, jednak nie mam pewności czy wszystkie są UMTS gdyż są niepotwierdzone na BTSearch, potwierdzony jest tylko 1.

Proszę o szybką odpowiedź czy to jest realne ? Czy może taka prędkość jest przez słabe zasilanie i przydał by się hub usb ? W salonie Ery proponowali mu jakieś anteny, ma ktoś z Was takie z salonu ? Jakie one są ?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Dylemat w sprawie kupna anteny do Huawei E122

Post autor: Patryk »

dav4 pisze:Proszę o szybką odpowiedź czy to jest realne ?
Zupełnie nierealne.
dav4
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dav4 »

A te takie wahania prędkości to normalne w EDGE czy to wina zasilania ? Strony otwierają się okropnie długo. Na wykresie na tym programie od Ery co chwilę są spadki do 10 lub nawet do 0. Zasięg pełny.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

A te takie wahania prędkości to normalne w EDGE czy to wina zasilania ?
Na mój gust i doświadczenia, jakby to była wina zasilania to rozłączało by połączenie.
Sprawdź późno w nocy lub nad ranem jak to działa, prawdopodobnie w dzień sieć jest przeciążona.
ODPOWIEDZ