Neostrada na wsi możliwa?

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
KubąK
Obserwowany

Neostrada na wsi możliwa?

Post autor: KubąK »

Witam
Mam następujący problem:Gdy mój ojciec chciał wziąć Neostradę i po raz pierwszy złożył podanie do TP dostaliśmy odpowiedź że:"Jest nieodpowiedni kabel".Z mojej obserwacji wynika że kabel jest taki sam na całej długości we wsi Sławiny.A we wsi Neostradę maja 4 osoby którym TP nie robiło żadnych problemów.Były jeszcze 2 podania i takie same odpowiedzi, była też walka na niebieskiej linii(czy jak to się to tam nazywa).Po tym wszystkim tacie skończyła się cierpliwość i zaniechaliśmy dalszej walki.
Wczoraj ktoś z TP zadzwonił do nas ale odebrała mama i nic nie zrozumiała(mówili właśnie o neostardzie i o telewizji)
Czy teraz jest jakaś malutka szansa założenia tej nieszczęsnej neostrady ?Niech będzie nawet 256 ale niech będzie!!Mam już dosyć Bluconnecta(limit i niestabilne pingi)
Bardzo proszę o pomoc!!
szyman12
Stały użytkownik forum

Re: Neostrada na wsi możliwa?

Post autor: szyman12 »

Możliwe, że wtedy były problemy techniczne, bo z tego co czytałem, to właśnie w Garwolinie coś tam nowego stawiali w ramach akcji 1,2 mln linii :D

Wejdź na etlink.pl, po prawej stronie jest takie pole "Sprawdź dostępność usług", wpisz swój numer i powiedz co Ci wyskoczyło.
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

Sądzę że na forum ci nikt tego nie powie ;) .Najlepiej zrobisz dzwoniącą na błękitną linię TP i sam się dowiesz.
KubąK
Obserwowany

Sam nie zadzwonię gdyż jetem niepełno letni...A mojemu ojcu nie chce się na to dzwonić gdyż już sobie tą linią nerwy zszargał...
szyman12 pisze:Wejdź na etlink.pl, po prawej stronie jest takie pole "Sprawdź dostępność usług", wpisz swój numer i powiedz co Ci wyskoczyło.
Ale to muszę spróbować ;D

[ Dodano: 2010-04-07, 19:05 ]
Wynik analizy TPSA:

Brak węzła świadczącego usługę DSL
Numer: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Miejscowość: SŁAWINY
Obiekt [M.1400]: Węzeł ONU Garwolin ul. Asnyka [GARWOLIN/J01]
Usługa: Głosowa
Długość łącza [km]: 2.756
Zainstalowane karty: Dostępność portów: Rodzaj DSLAM:

Wynik prekwalifikacji dla usług o stałej przepływności wygenerowany 07-04-2010, 18:59
Usługa (Przepływność) [kb/s] ADSL Tłumienność rzeczywista/graniczna [dB] ADSL_2+ Tłumienność rzeczywista/graniczna [dB]
(128 / 64) ( + ) 34.4127 / 60.4 ( + ) 34.4127 / 79.8
(256 / 128) ( + ) 34.4127 / 59.3 ( + ) 34.4127 / 74.1
(512 / 128) ( + ) 34.4127 / 55.9 ( + ) 34.4127 / 68.4
(1024 / 256) ( + ) 34.4127 / 51.3 ( + ) 34.4127 / 60.4

Wynik prekwalifikacji dla usług o zmiennej przepływności wygenerowany 07-04-2010, 18:59
Usługa (Przepływność) [kb/s] ADSL Tłumienność rzeczywista/graniczna [dB] ADSL_2+ Tłumienność rzeczywista/graniczna [dB]
Neostrada do 2M ( + ) 34.4127 / 45.6 ( + ) 34.4127 / 45.6
Neostrada do 6M ( + ) 34.4127 / 38.8 ( + ) 34.4127 / 38.8
Neostrada do 10M ( - ) 34.4127 / 0 ( - ) 34.4127 / 25.1
Neostrada do 20M ( - ) 34.4127 / 0 ( - ) 34.4127 / 19.4

To mi wyszło :D Czyli niby można czy nie można ??
szyman12 pisze:Możliwe, że wtedy były problemy techniczne, bo z tego co czytałem, to właśnie w Garwolinie coś tam nowego stawiali w ramach akcji 1,2 mln linii

Nie przyuważyłem tej wypowiedzi...Czyli jeśli złożymy podanie pod koniec maja to za jakiś tydzień-dwa będzie neostrada ?

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2010-04-07, 19:15 ]
Wyciąłem nr, żeby do Ciebie nie dzwonili
Ostatnio zmieniony 2010-04-07, 18:14 przez KubąK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

KubąK pisze:Czyli niby można czy nie można ??
Ciekawe jak?
KubąK pisze:Brak węzła świadczącego usługę DSL
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
KubąK
Obserwowany

Zaraz powoli...Jeszcze nie wszystko rozumiem tak szybko (W tym roku kończę 14 lat[proszę o nie wyśmiewanie się bo i tak wiem dużo...])To czy będzie można ten nieszczęsny typ internetu założyć czy nie ??
szyman12
Stały użytkownik forum

Więc tak:
To mi wyszło Czyli niby można czy nie można ??
Teoretycznie niemożna, bo pisze "Brak węzła świadczącego usługę DSL", jednak to niemożliwe, ponieważ jesteś podłączony do centrali w Garwolinie, a nawet na speedteście Neostrada uzyskuje średnio 1,5 Mb.

Praktycznie - zadzwoń na Błękitną Linię i się dopytaj co i jak. I co z tego, że jesteś niepełnoletni? Ja kiedyś dzwoniłem za matkę na BL podałem tylko PIN czy coś tam i wszystko obeszło się bezproblemu, a przecież Ty nie będziesz zamawiał Neostrady (na razie).

Zapytaj się też jaka by Ci prędkość maksymalnie poszła, bo wydaje mi się, że tutaj trochę Etlink fałszuje wyniki.
KubąK
Obserwowany

szyman12 pisze:"Brak węzła świadczącego usługę DSL"
Gdzie ty to masz ??
szyman12 pisze:Zapytaj się też jaka by Ci prędkość maksymalnie poszła, bo wydaje mi się, że tutaj trochę Etlink fałszuje wyniki
Prędkość...tu nie chodzi o prędkość bo to mnie nie obchodzi...nie obchodzi mnie prędkość wysyłania i odbierania.Interesuje mnie tylko stabilny ping(dobrze by było na poziomie 100) i brak limitu
szyman12
Stały użytkownik forum

Gdzie ty to masz ??
Proszę bardzo:

Wynik analizy TPSA:

Brak węzła świadczącego usługę DSL
Numer: [...]
Miejscowość: SŁAWINY
.....

Tak jak pisałem - dzwoń do TP
KubąK
Obserwowany

Ojoj...Przepraszam bardzo, nie zauważyłem...
krystianb napisał mi na priv że mogę też napisać na forum Neo i obejdzie się bez dzwonienia którego chce bardzo uniknąć... :D
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

KubąK pisze:krystianb napisał
Ja na PRIVY takich rzeczy nie pisze. To nie ja pisałem.
KubąK
Obserwowany

Zaraz to kto to ??Chwileczka...

[ Dodano: 2010-04-07, 19:49 ]
Aaa to krzywyzzz... To na K i to mogło mi się znowu pomylić , bardzo przepraszam :D

[ Dodano: 2010-04-07, 19:56 ]
Czyli jednak muszę dzwonić ??
Awatar użytkownika
paweliplus

Post autor: paweliplus »

Niech ojciec zadzwoni i się dokładnie dowiedz , bo szukając informacji na forum niewiele się dowiesz.
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

szyman12 pisze:jednak to niemożliwe, ponieważ jesteś podłączony do centrali w Garwolinie
Do ONU, czyli szafy dostępowej,a nie do centrali.
W Garwolinie pewnie nie ma już nawet centrali.

A w takiej szafie ONU może zwyczajnie nie być DSLAMu.
KubąK
Obserwowany

W etlinku sprawdzałem kilka osób ze sławin i sa oni podłączeni do al.Legionów a jestem podłaczony jak widać do ul.Asnyka czyli może przez to nie mogę mieć...
szyman12
Stały użytkownik forum

W etlinku sprawdzałem kilka osób ze sławin i sa oni podłączeni do al.Legionów a jestem podłaczony jak widać do ul.Asnyka czyli może przez to nie mogę mieć...
I tu może być pies pogrzebany - trzeba zadzwonić na BL (tak czy siak) i zgłosić prośbę o przeniesienie do centrali.

Tylko uważaj, bo czasem przy zmianie centrali trzeba zmienić numer telefonu.

[ Dodano: 2010-04-07, 20:19 ]
Do ONU, czyli szafy dostępowej,a nie do centrali.
Wiem, tylko tak jakoś się przyzwyczaiłem do tej "centrali" ;)
Adamusek xD

Post autor: Adamusek xD »

Łącze zwielokrotnione (PCM)
Numer: 89766xxxx
Miejscowość: SAMOLUBIE
Obiekt [M.1400]: Rogóż RDLU [ROGOZLIDZBAR/001]
Długość łącza [km]:
Zainstalowane karty: ADSL Dostępność portów: NIE Rodzaj DSLAM: ATM
Łącze zwielokrotnione? o co chodzi?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Adamusek xD pisze:Łącze zwielokrotnione? o co chodzi?
Gdzieś w szafie stoi coś w rodzaju bramki VoIP i do niej jesteś podłączony. Na takiej linii nie da się podpiąć ADSLa do tego jak widać brak wolnych portów, co całkowicie uniemożliwia instalację.
Adamusek xD

Niestety.. wiem o tym, kilka razy mi wmawiano, że można.. a potem wychodziło co innego :/ ehh...
A nie macie wiedzy na temat rezygnacji z linii? Koszty, formalności itp. Po co to płacić 50zł abo (w netii), jak się prawie nie korzysta z telefonu.
belchatowianin
Stały użytkownik forum

Post autor: belchatowianin »

Dołącze się do tematu i proszę o analize czy na mojej linii (mniejwięcej wiem, że wszystko dokładnie mi powiedzą technicy) można mieć neostradę.

Brak wymaganych danych do wykonania prekwalifikacji
Numer: 44634xxxx
Miejscowość: POSTĘKALICE KOL.
Obiekt [M.1400]: BEŁCHATÓW BINKÓW CSND MA/HD [BELCHATOW/500]
Długość łącza [km]:
Zainstalowane karty: ADSL2+, SHDSL Dostępność portów: TAK Rodzaj DSLAM: IP / ATM
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Szklanej kuli to my tu nie mamy.belchatowianin Nie wiem po co tu piszesz? Nabić posta, bo nie wiem co od nas chcesz? Mamy za techników robić i do Ciebie pojechać?
szyman12
Stały użytkownik forum

Łącze zwielokrotnione? o co chodzi?
Masz tzw. PCM`kę. Dziwnie to zabrzmi, ale tak jakby np. z Twojej linii telefonicznej oprócz Ciebie rozmowy wykonywałby sąsiad :D To jest trochę skomplikowane do wytłumaczenia :/

Oczywiście można spróbować zdjąć PCM`kę na dwa sposoby, ale to jak będziesz zainteresowany ;)
A nie macie wiedzy na temat rezygnacji z linii? Koszty, formalności itp. Po co to płacić 50zł abo (w netii), jak się prawie nie korzysta z telefonu.
Przecież możesz bez problemu zrezygnować z Netii (chyba, że masz umowę z Netią na czas określony)
KubąK
Obserwowany

A ja gdzieś na stronie neostrady widziałem jakiś formularz do pytań...Czy ja jako niepełnoletni mogę zadać pytanie przez ten formularz ??
http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/obs ... zapytanie/

[ Dodano: 2010-04-08, 16:24 ]
A takie odstępstwo od tematu...Limit off ;( koniec a jednocześnie początek.Koniec szybkiego surfowania po necie początek czekania po 3-4 min na wczytanie dużej pierwszy raz odwiedzonej strony...I od tego chce się uwolnić.A i jeszcze chce się uwolnić od wysokich pingach w grach typu Margonem lub CoD:MW i MW2 multiplayer
szyman12
Stały użytkownik forum

A ja gdzieś na stronie neostrady widziałem jakiś formularz do pytań...Czy ja jako niepełnoletni mogę zadać pytanie przez ten formularz ??
Boże, ale Ty maruda jesteś ... Tak możesz, jednak nie licz na to, że zmienią Ci centralę po wysłaniu z formularza.

Tak przy okazji - limit 500 mb można podwyższyć do 2 GB za darmo! Jest tylko jeden (wg. Ciebie) problem ... trzeba zadzwonić na infolinię Ery :rotfl:

Oj trudno być niepełnoletnim :D
Adamusek xD

szyman12 pisze:Oj trudno być niepełnoletnim :D
Wcale nie.. co za problem podać dane rodzica :)... gorzej jest w salonach. Na początku nie traktują poważnie... dopiero jak się pokaże, że ma się sporą wiedzę (czasem większą od nich) to liczą się z tobą :)
Awatar użytkownika
fiuzi
Stały użytkownik forum

Post autor: fiuzi »

szyman12 pisze:Tak przy okazji - limit 500 mb można podwyższyć do 2 GB za darmo! Jest tylko jeden (wg. Ciebie) problem ... trzeba zadzwonić na infolinię Ery
Niby jak, gdy ja dzwoniłem to tłumaczyli mi, że ta oferta jest tylko dla nowych użytkowników, a ja mogę tylko zmienić plan taryfowy na wyższy...
blueconnect 500MB [EDGE] => Orange Freedom Pro 3GB [CDMA] => Orange Freedom Pro 10GB [CDMA] => T-Mobile Internet Domowy No-Limit [LTE+]
KubąK
Obserwowany

fiuzi pisze:Niby jak, gdy ja dzwoniłem to tłumaczyli mi, że ta oferta jest tylko dla nowych użytkowników, a ja mogę tylko zmienić plan taryfowy na wyższy...
No wiem o co chodzi...Zresztą jak już się pytałem w salonie Ery to jak teraz przedłużę umowę to podobno dostanę 4 gb limitu(!!) bez nowego modemu.Ale jest jeden hak...Kiedyś jak coś ściągałem miałem prędkość średnią 140 KB/s a teraz zaledwie 26,5 KB/s.W tamtym miesiącu jak miałem limit nie było zbytnio problemu z lagami na Cod-dzie MP a jak w tym miesiącu wszedłem to już były lagi nie do zniesienia...Wydaje mi się że po ściągnięciu programu GlobeTrotter Connect Option-a wszystko chodzi trochę szybciej...Zreszta bardzo polecam go zamiast programów dawanych przez oferodawców internetu mobilnego gdyż ma prędkość która jest obecnie, ilość pobranych i wysłanych dany oraz czas połączenia.Posiada on także historię połączeń lecz już tu przekłamują o dużo te liczniki ale to przydatne... :D
belchatowianin
Stały użytkownik forum

Post autor: belchatowianin »

Żeby nie tworzyć nowego tematu piszę tutaj. Czy takie parametry linii są wystarczające? Chodzi mi o stabilność itp (neo 1mb/s)

Długość łącza [km]: 4.573
Zainstalowane karty: ADSL2+, SHDSL Dostępność portów: TAK Rodzaj DSLAM: IP / ATM
(128 / 64) ( + ) 52.1276 / 60.4 ( + ) 52.1276 / 79.8
(256 / 128) ( + ) 52.1276 / 59.3 ( + ) 52.1276 / 74.1
(512 / 128) ( + ) 52.1276 / 55.9 ( + ) 52.1276 / 68.4
(1024 / 256)( - ) 52.1276 / 51.3 ( + ) 52.1276 / 60.4
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Gwarancji nie ma bo kabel trochę długi ale 1 Mb/s. powinien iść .
Daj fotkę z modemu ( dane techniszne połączenia : Tumienie , margin ).
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
KubąK
Obserwowany

belchatowianin pisze:Długość łącza [km]: 4.573
Powinno pójść ale nie 1 mb...512 max bo podobną odległość ma kolega i może tylko 512 :/ ale to może być tylko foch TP także nie wiadomo...
ODPOWIEDZ