Niski transfer

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bambero19
Użytkownik forum

Niski transfer

Post autor: bambero19 »

Posiadam internet w ofercie Business Everywhere z modemem Option Icon 225, zasięg mam na maksa (EDGE), a transfer maksymalnie osiąga 25Kb/s :/ Czym to jest spowodowane?? Da się to jakoś poprawić?
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Niski transfer

Post autor: Tomek7 »

Więcej nie wyciągniesz na EDGE to i tak dobry transfer :ok: .Podaj miejscowość gdzie mieszkasz może masz gdzieś na wyciągnięcie ręki 3g ;)
mladno
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mladno »

Witam,
Prawdopodobnie komórka w której się znajdujesz jest przeciążona.
Prawdopodobnie zabawa w anteny kierunkowe mogłaby rozwiązać Twój problem jeżeli w okolicy jest jeszcze coś innego.

[ Dodano: 2010-04-07, 20:32 ]
Tomek7 pisze:Więcej nie wyciągniesz na EDGE to i tak dobry transfer :ok: .Podaj miejscowość gdzie mieszkasz może masz gdzieś na wyciągnięcie ręki 3g ;)
:) no tego to bym nie był pewien. 25kb/s to raptem MCS5- MCS6 bez wchodzenia w jakieś większe dywagacje.
http://pl.wikipedia.org/wiki/EDGE
Jak sieć jest nie obciążona i modem jest multislot class co najmniej 10 to i 100kb/s daje radę.
pzdr
Awatar użytkownika
bambero19
Użytkownik forum

Tomek7 pisze:Podaj miejscowość gdzie mieszkasz może masz gdzieś na wyciągnięcie ręki 3g
Mieszkam w miejscowości Wysoka Wielka koło Kutna :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

bambero19 pisze:Mieszkam w miejscowości Wysoka Wielka koło Kutna :)
Ja tu widzę u Ciebie możliwość złapania sygnału UMTS ;) Do najbliższej stacji bazowej UMTS Plusa masz ~9 KM, znajduje się ona w Krośniewicach, przy ul. Kolejowej 27. Jak byś kupił porządną antenę kierunkową to może dało by radę złapać UMTS. Na przeszkodzie stoi nam tutaj twój modem Option iCON 225, który nie ma wyjścia na antenę zewnętrzną. Ale na początek, żeby sprawdzić czy to ma w ogóle sens, powiedz jaki masz telefon ? Musi on obsługiwać technologię UMTS. Wsadzasz do telefonu kartę SIM z modemu, wychodzisz na zewnątrz budynku, i patrzysz czy łapiesz UMTS, jeżeli tak, to sprawdź też czy jest możliwość połączenia się z siecią.
Awatar użytkownika
bambero19
Użytkownik forum

Mój telefon to Sony Ericsson k750i, nie wiem czy będzie się nadawał :/
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

sp6huk pisze:Mój telefon to Sony Ericsson k750i, nie wiem czy będzie się nadawał :/
Niestety nie będzie się nadawał, ma tylko GPRS.
Spróbuj wystawić modem "za okno" i wyszukać ręcznie sieć w programie łączącym Optiona.
ODPOWIEDZ