Czy antena cos pomoze na UMTS
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy antena cos pomoze na UMTS
Witam mam taki problem mam internet iplus na modemie H 156G u siebie w miejscowosci odbieram tylko edge za pomoza programu top infonet moge wymusisc umts ale sciagam go z play-a z bts oddalonego o 12,5km ale jest bts w opocznie plusa oddalony odemnie o 13,5km i pytanie brzmi czy za pomoca anteny sciagne sygnal z opoczna a jesli tak to jaka to musi byc antena i o jakich parametrach dodam zdjecie ktore zobrazuje moja sytuacje moja pozycja jest w punkcie "b" i z gory dziekuje za pomoc
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Czy antena cos pomoze na UMTS
Plus nie korzysta ze stacji bazowych Play'a więc to Ciebie nie interesuje. Musisz złapać UMTS Plusa,artuss811 pisze:za pomoza programu top infonet moge wymusisc umts ale sciagam go z play-a z bts oddalonego o 12,5km
Jak bym nie liczył, to mi wychodzi ~16 km,artuss811 pisze:ale jest bts w opocznie plusa oddalony odemnie o 13,5km
Łatwo nie będzie, ale spróbować nie zaszkodzi. Powiedz jaki masz telefon ? Jeżeli obsługuje UMTS, to wsadź do niego kartę SIM Plus'a, i sprawdź czy na zewnątrz łapiesz UMTS, jeżeli tak, to czy można połączyć się z siecią,artuss811 pisze:i pytanie brzmi czy za pomoca anteny sciagne sygnal z opoczna
Najlepiej panelowa minumum 15 dBi, od Bestpartner'a lub Cybertech'a. No i kabel musi być jak najkrótszy, a antena zawieszona np. przy kominie.artuss811 pisze:a jesli tak to jaka to musi byc antena i o jakich parametrach
-
Wiesz 16 km to jest normalnie drogami jak samochodem sie sie jedzie a w lini prostej 13.5 do tego bts, ktory na tej konktetnej ulicy jest mierzone programem Google Earth i wiem ze plus nie korzysta z play-a ale modem widzi ten sygnal tylko sie nie zaloguje tam jest zasiegu jakis 10% na 2 kreski i wzmocnienie -150dBm
Ostatnio zmieniony 2010-04-08, 21:40 przez artuss811, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Zaznaczyłem to samo miejsce "startowe" w punkcie B co Ty. Również korzystam z Google Earth, używając do tego "paczki" ze stacjami bazowymi, no ale dobra, mniejsza o to. Mierzyłem nie tylko GE i wychodzi 16 km.artuss811 pisze:Wiesz 16 km to jest normalnie drogami jak samochodem sie sie jedzie a w lini prostej 13.5 do tego bts, ktory na tej konktetnej ulicy jest mierzone programem Google Earth
PS. Nie jestem jeszcze takim noob'em, aby myśleć, że fale radiowe jadą drogą

-
wcale tak nie uwazam ale nie sadzilem ze bedzie az taki rozrzut ale pomijaja to wszystko da sie to zlapacsp6huk pisze:
PS. Nie jestem jeszcze takim noob'em, aby myśleć, że fale radiowe jadą drogą
[ Dodano: 2010-04-09, 18:46 ]
wiec jak moze mi ktos pomoc doradzic chce wiedziec czy jest jakis sprzet w ktory warto zainwestowac aby sciagnac ten umts
[ Dodano: 2010-04-09, 21:39 ]
ten post czytalo juz prawie 100 osob czy naprawde nikt nie moze mi na to pytanie odpowiedziec czy doradzic
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
artuss811 kit z tym czy 13 km czy 16. Na 3G to i tak stanowczo za dużo. DAj jeszcze screena z mapa.btsearch.org.
-
wiec jak uda sie z tego BTS sciagnac sygnał umtsSundance_kid pisze:artuss811 kit z tym czy 13 km czy 16. Na 3G to i tak stanowczo za dużo. DAj jeszcze screena z mapa.btsearch.org.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
artuss811 nie da się. Może złapie zasięg ale nie zaloguje.
-
Sundance_kid pisze:artuss811 nie da się. Może złapie zasięg ale nie zaloguje.
czyli zadna antena mitu nie pomoze
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie.artuss811 pisze:czyli zadna antena mitu nie pomoze