Orange Business Everywhere Standard Pro
Moderator: Moderatorzy
- bambero19
- Użytkownik forum
Orange Business Everywhere Standard Pro
Witam. Chce sobie wziąć internet Business Everywhere Standard Pro z modemem ADU 635WA. Mieszkam w miejscowości Wysoka Wielka, jakieś 15km od Kutna, i chciałbym się dowiedzieć czy ten internet będzie mi w miarę szybko chodził? Jeśli tak, to jaką może osiągnąć prędkość? Bardzo proszę o pomoc.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Orange Business Everywhere Standard Pro
W praktyce do 3 Mbps.bambero19 pisze:Jeśli tak, to jaką może osiągnąć prędkość?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Do najbliższej stacji bazowej CDMA Orange masz ~5,3 KM, znajduje się ona w miejscowości Romartów, więc problemów z sygnałem być nie powinno,bambero19 pisze:Mieszkam w miejscowości Wysoka Wielka, jakieś 15km od Kutna
Jak szybko będzie działał Ci internet to zależy w głównej mierze od obciążenia danej stacji bazowej oraz mocy sygnału. Orange ogranicza ten internet do 1 Mb/s, ale z reguły można osiągnąć transfer do 3,1 Mb/s, przy nieobciążonej stacji bazowej. Zresztą możesz przez 30 dni testować usługębambero19 pisze:i chciałbym się dowiedzieć czy ten internet będzie mi w miarę szybko chodził?

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Obecnie przez 10 dni.sp6huk pisze:Zresztą możesz przez 30 dni testować usługę
- bambero19
- Użytkownik forum
I rozumiem, że instalacja anteny dołączonej do tego modemu poprawi sygnał?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Kolega bierze opcje dla klienta biznesowego a nie indywidualnego.Patryk pisze:Obecnie przez 10 dni.
[ Dodano: 2010-04-02, 20:23 ]
Może poprawić, ale w nieznacznym stopniu. Lepsza by była taka antenka http://www.dipol.com.pl/antena_komunika ... _A7011.htm Ale w twoim przypadku wystarczy ta malutka z pewnościąbambero19 pisze:I rozumiem, że instalacja anteny dołączonej do tego modemu poprawi sygnał?

- bambero19
- Użytkownik forum
Ale rozumiem, że ta którą mi podałeś byłaby o wiele lepsza i zapewniła lepszy sygnał?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie, tylko przy małych odległościach do stacji bazowej, często nie widać różnicy między antenami, jeżeli twój sygnał będzie wystarczająco dobry. Proponuję najpierw wziąć ten internet, a potem będziemy myśleć co dalej, jeżeli transfery nie będą Ciebie zadowalały. Wielkim plusem kierunkowej anteny zewnętrznej jest to, że możesz korzystać z innej stacji bazowej, jeżeli są w pobliżu, a u Ciebie akurat są, i mógłbyś wybrać np. mniej obciążoną.bambero19 pisze:Ale rozumiem, że ta którą mi podałeś byłaby o wiele lepsza i zapewniła lepszy sygnał?
- bambero19
- Użytkownik forum
heh
szczerze mówiąc, to ja nawet nie wiem gdzie są te stacje bazowe 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
1. Romartów - 5,3 KM,bambero19 pisze:hehszczerze mówiąc, to ja nawet nie wiem gdzie są te stacje bazowe
2. Kutno - 9 KM, (nie jestem pewien czy jest już uruchomiona),
3. Radzyń - 15,3 KM.
Innych nie będę Ci podawał, bo są za daleko

- bambero19
- Użytkownik forum
A jeszcze chciałem się dowiedzieć czy ten net w ofercie firmowej to ma jakąś większą przepustowość niż dla klientów indywidualnych, czy nie ma różnicy??
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak samo, bez różnicy.bambero19 pisze:A jeszcze chciałem się dowiedzieć czy ten net w ofercie firmowej to ma jakąś większą przepustowość niż dla klientów indywidualnych, czy nie ma różnicy??
-
- Mistrz bezprzewodowy
sp6huk pisze:KM
sp6huk pisze:KM
"KM", to koń mechaniczny, a kilometr, to "km".sp6huk pisze:KM
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Może lubię tak pisaćryba825 pisze:"KM", to koń mechaniczny, a kilometr, to "km".

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
- bambero19
- Użytkownik forum
Ok, dzięki wielkie za pomoc:) Jak już będę miał tego neta to się odezwę w razie co:)sp6huk pisze:Tak samo, bez różnicy.bambero19 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-04-02, 23:45 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
[ Dodano: 2010-04-03, 11:41 ]
A co do tego neta, chciałem się dowiedzieć czy będzie możliwa na nim gra przez sieć? Na przykład w Counter Strike.
Ostatnio zmieniony 2010-04-02, 22:45 przez bambero19, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Może się dać, może się nie dać. Loteria. Ale bardziej da niż nie da. Poszukaj na forum było duzo tematów o tym.bambero19 pisze: A co do tego neta, chciałem się dowiedzieć czy będzie możliwa na nim gra przez sieć? Na przykład w Counter Strike
- bambero19
- Użytkownik forum
Powiedzcie mi jak możecie jak to będzie z tym internetem u mnie, bo już nie wiem co mam myśleć
Byłem na kilku innych forach i tam piszą, że ta technologia CDMA to jedna wielka ściema, i że transfery nie różnią się niczym od tej EDGE i że nie warto tego brać 

-
- Guru bezprzewodowy
Co ciekawe nie mają do końca racji.bambero19 pisze:Byłem na kilku innych forach i tam piszą, że ta technologia CDMA to jedna wielka ściema, i że transfery nie różnią się niczym od tej EDGE i że nie warto tego brać
Na pewno "zapchane" CDMA będzie szybsze niż EDGE.
- bambero19
- Użytkownik forum
A na jakie osiągi ja mogę liczyć?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To chyba jakieś uryniarskie fora, gdzie chcą naciągnąć na swoje "usługi"bambero19 pisze:Byłem na kilku innych forach i tam piszą, że ta technologia CDMA to jedna wielka ściema,
Trzeba mieć wielkiego pecha, żeby prędkości były takie jak na edge, a do tego mamy jeszcze o rząd wielkości niższe pingi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- bambero19
- Użytkownik forum
A jak to się ma właśnie z tymi pingami w przypadku CDMA??
[ Dodano: 2010-04-08, 16:46 ]
Wiecie może czy do modemu ADU 635WA dodawany jest jakiś kabel łączący modem z anteną z zestawu? Na jakiej zasadzie to działa?
[ Dodano: 2010-04-08, 16:46 ]
Wiecie może czy do modemu ADU 635WA dodawany jest jakiś kabel łączący modem z anteną z zestawu? Na jakiej zasadzie to działa?

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
bambero19 w HP jest calusieńki temat o prędkościach CDMA. Zajrzyj tam. A co do CDMA to ktoś o wiele lepsze niż EDGE. Jak nie zapchnane. Ewentualnie zawsze możesz wziąśc hybrydę.
- bambero19
- Użytkownik forum
Hybrydę to znaczy? Nie bardzo się orientuje co to jest 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Hybryda to właśnie modem AnyData ADU-635WA, który działa w technologii GPRS/EDGE, UMTS/HSDPA oraz właśnie CDMA. Ale o co chodzi Sundance_kid, to nie wiem, bo Ty od początku chcesz wziąć hybrydę.bambero19 pisze:Hybrydę to znaczy? Nie bardzo się orientuje co to jest
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Moje niedopatrzeniesp6huk pisze:Ale o co chodzi Sundance_kid, to nie wiem, bo Ty od początku chcesz wziąć hybrydę

- Ravir
- Stały użytkownik forum
Ja mam dwa modemy Sierra Wireless USB 309 oraz AnyData ADU-635 - w mieście na codzień używam 309 bo jest mały, wygodny i uniwersalny. Równocześnie sporo podrózuję i wtedy przesiadam sie na ADU-635.
O HSPA - nie pisze bo każdy wie jak działa - zaś o CDMA napiszę tyle - jeszcze nigdy nie zdażyło mi się by źle działał, w najbardziej zapadłych wioskach był zasięg i duże prędkości. Wiadomo, że korzystajac z internetu komórkowego nie bawimy się w pobieranie gigabajtowych filmów w HD
ale zdażało mi się pobierać kilkumegabajtowe pliki i wszystko chodziło rewelacyjnie.
Na dziś Orange CDMA to jedyny internet o największym zasięgu obejmującym praktycznie cały kraj. Zaś ADU-635 to rewelacyjny modem, ładny zasięg - problem to niestety gabaryty, ale można odłączyć akumulator i jest lepiej.
O HSPA - nie pisze bo każdy wie jak działa - zaś o CDMA napiszę tyle - jeszcze nigdy nie zdażyło mi się by źle działał, w najbardziej zapadłych wioskach był zasięg i duże prędkości. Wiadomo, że korzystajac z internetu komórkowego nie bawimy się w pobieranie gigabajtowych filmów w HD

Na dziś Orange CDMA to jedyny internet o największym zasięgu obejmującym praktycznie cały kraj. Zaś ADU-635 to rewelacyjny modem, ładny zasięg - problem to niestety gabaryty, ale można odłączyć akumulator i jest lepiej.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G