Orange-Axesstel MV400 [próba]

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
viperO
Początkujący użytkownik forum

Orange-Axesstel MV400 [próba]

Post autor: viperO »

Witam ;)
Wczoraj skorzystałem z usługi Orange Freedom Pro z modemem Axesstel MV400 CDMA.
Na razie mam miesiąc próby , mieszkam w miasteczku Nasiegniewo koło Włocławka w województwie kujawsko pomorskim - na razie internet chodzi BARDZO DOBRZE , nie rozłącza ,do najbliższej stacji bazowej mam 4km ,łapie maksymalny zasięg 5-ciu kresek . Limit na miesiąc to 3GB.

Umowę muszę podpisać na dwa lata (krócej nie da rady) no i pytanie czy warto? Nie świecę w temacie internetu ... Hmmm jest taka możliwość że po miesiącu próby zwolnią mi neta i będzie wolniej chodził (nie wiem jakie jest Orange ale widziałem że już ktoś tym pisał)

Test na Speedtest :
Download Kbps-
o godz 12 : 2180
o godz 14 : 2830
Upload Kbps :
o 12 : 257
o 14 : 364
Pingi wahają się od 40 do 70.

Jak to Waszym zdaniem wygląda , zostawilibyście go na moim miejscu ???

Na razie w Nasiegniewie jest CDMA ale np. 2km miasteczka ode mnie łapią UMTS ... Czy nie lepiej po miesiącu próby wziąć mobilny internet również z Orange modem ADU 635 +antenka wtedy mógłbym przełączać się z CDMA na UMTS-y
Co o tym myślicie , na razie Axesstel śmiga bardzo dobrze ,lepiej niż mój wcześniejszy PLAY w mieście na HSDPA

Proszę o poradę ;)
Dziękuje , pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Orange-Axesstel MV400 [próba]

Post autor: krystianb »

viperO pisze:Co o tym myślicie , na razie Axesstel śmiga bardzo dobrze ,lepiej niż mój wcześniejszy PLAY w mieście na HSDPA
Zobacz wieczorem, podejrzewam że to nowa stacja i się jeszcze ssacze nie zdążyli zlecieć, albo w okolicy jest tania radiówka.

Przy wyborze weź pod uwagę to, że jak weźmiesz orange free to masz dużo większy limit i jeszcze możliwość jego zwiększenia.

A co do testowania to nie zmniejszyli do tygodnia, być może pomyliło mi się z free właśnie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

krystianb pisze:A co do testowania to nie zmniejszyli do tygodnia, być może pomyliło mi się z free właśnie.
Orange Freedom Pro - 30 dni,
Orange Free - 10 dni.
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

Według mnie nie ma co się pchać na orange OFP skoro free ma dużo lepszą ofertę.
viperO

krystianb pisze:Zobacz wieczorem, podejrzewam że to nowa stacja i się jeszcze ssacze nie zdążyli zlecieć, albo w okolicy jest tania radiówka
Zobaczę, dopiero dziś go zaczynam testować , ale wczoraj po wieczornym podłączeniu i tak ładnie śmigał ;) A ta firma od radiówki nie założy dzwoniłem , za słaby sygnał :dobani:

[ Dodano: 2010-04-10, 15:26 ]
Oficer pisze:Według mnie nie ma co się pchać na orange OFP skoro free ma dużo lepszą ofertę.
Ja wybrałem Orange Freedom Pro , próby mam przez 30dni dopiero po 30 dniach jak mi będzie pasowało mogę podpisać umowę ....
Prędkość to 1Mb/s ale moim zdaniem lepiej to chodzi :D

[ Dodano: 2010-04-10, 15:26 ]
Warto w końcu brać tego Axesstela ???
Ostatnio zmieniony 2010-04-10, 14:49 przez viperO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Oficer

Axesstela warto :] . A co do prędkości to jest do 3.1Mb/s.
viperO

Oficer pisze:Axesstela warto :] . A co do prędkości to jest do 3.1Mb/s.
No,chyba że konsultanci prawdy nie mówią :D
Awatar użytkownika
Oficer

Możliwe że nie wiedzą co nie którzy :hyhy: .
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

viperO pisze:Prędkość to 1Mb/s ale moim zdaniem lepiej to chodzi
W umowie jest do jednego, to jest taka furtka dla orange, jak będą chcieli to skorzystają i przytną, technologia pozwala na 3,1 jak już Oficer pisał.
viperO pisze:Warto w końcu brać tego Axesstela ???
Brać warto ale nie od orange... Bo oferta z którą go dają jest raczej paskudna. Lepiej go na własną rękę zakupić.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
soltys
Użytkownik forum

Post autor: soltys »

Ja podpisałem umowę 08.01.2009 r i wtedy internet chodził pięknie.
Po około 6 miesiącach sielanka dobiegła końca - wprowadzili limit i prędkości zaczęły spadać.
Dziś wypowiedziałem umowę bo prędkość w godz. 15.00 - 23.00 jest tragiczna.
Umowa podpisana na 2 lata niesie ze sobą niebezpieczeństwo że, po pewnym czasie w swojej okolicy możemy mieć lepszy i tańszy internet(tak było w moim przypadku).
Trzeba zdać sobie sprawę że technologia CDMA 450 ma swoje ograniczenia(szerokość pasma, używanie do tej pory technologi analogowej - stary Centertel , nie zwiększanie pojemności sieci wraz ze wzrostem liczby abonentów).
Początkowa euforia z posiadania internetu z biegiem czasu może zamienić się w złość.
Pragnę nadmienić iż są to tylko moje doświadczenia , wiele osób na tym forum chwali tą technologię.
Awatar użytkownika
czarenty6587
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: czarenty6587 »

Jesli masz takie dobre wyniki i masz 4 Km od BTS to 3 Gb jest na tydzień lub krócej :) Nie opłaca się
Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
ODPOWIEDZ