iPlus -czy można sprawdzić rodzaj transmisji
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
iPlus -czy można sprawdzić rodzaj transmisji
Witam.
Mam iplusa i modemik se gc89.
Czasami mam ładny transfer a czasem lipa i traz mam pytanko.
Jak mogę sprawdzić z jakiej transmisji korzystam?
Mam iplusa i modemik se gc89.
Czasami mam ładny transfer a czasem lipa i traz mam pytanko.
Jak mogę sprawdzić z jakiej transmisji korzystam?
-
Re: iPlus -czy można sprawdzić rodzaj transmisji
Prędkość łącza możesz sprawdzić poprzez strony które ją mierzą...na samym początku w forum masz topic opisujący to...ja najczęściej sprawdzam poprzez http://test.4web.pl
-
chyba nie zrozumiales o co chodzilo Piotrowi735Prędkość łącza możesz sprawdzić poprzez strony które ją mierzą...
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja proponuję zainstaluj NetMeter.Będziesz na bierząco wiedział jaką masz prędkość neta w danej chwili.Jest dość dokładny i ma wiele różnych ustawień.
-
Piotrowi735 chodzilo raczej o rodzaj transmisji (tak napisał w temacie) a nie o prędkość neta, czyli czy korzysta z EDGE, GPRS czy może z HSDPA.Będziesz na bierząco wiedział jaką masz prędkość
Weźcie zacznijcie czytać ze zrozumieniem
-
Wireless Manager znakomicie pokazuje rodzaj transmisji.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
No to poradż coś koledze a nie wypominasz innym że żle czytają.Jak ktoś ma modem z UMTS lub GPRS lub EDGE a nawet HDSPA i wszystko razem to jak dla przykładu ma zainstalowany jakiś program typu NetMeter to tam wskażnik pokazuje z jaką prędkością się akurat np.pobiera pliki.GRPS kończy sie chyba na 10Kb/s jak jest więcej to już EDGE do jakieś 30 Kb/s a jak powyżej tego to już UMTS i HDSPA.Jak coś z prędkościami nie tak to proszę mnie poprawić.Takie są moje przypuszczenia.balbin pisze:Weźcie zacznijcie czytać ze zrozumieniem
-
- Mistrz bezprzewodowy
balbin pisze: Piotrowi735 chodzilo raczej o rodzaj transmisji (tak napisał w temacie) a nie o prędkość neta, czyli czy korzysta z EDGE, GPRS czy może z HSDPA.
Weźcie zacznijcie czytać ze zrozumieniem

Rodzaj transmisji ma ścisły związek z prędkością. Dzięki temu można to sprawdzić empirycznie, tak jak Jaco napisał. Natomiast nie należy tego sprawdzać w godzianch największego ruchu, bo wynik będzie zaniżony(np na EDGE 50kb/s).
Z innych sposobów: można sprawdzić netmonitorem w Nokiach, sygnalizacją diod w niektórych modemach czy porównując informacje z www.btsearch.org z mapami zasięgów itp.
Ostatnio zmieniony 2006-11-30, 14:22 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Rodzaj transmisji a iPlus Manager.
W aplikacji Plusa jest prostokąt gdzieś koło zasięgu, który informuje jaki rodzaj transmisji jest. Chyba "zebra" podaje, że EDGE, a jednolity zielony podaje, że GPRS.
E70 via USB