rezygnacja z umowy ERA

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
p1otrek
Początkujący użytkownik forum

rezygnacja z umowy ERA

Post autor: p1otrek »

Witam
Czy ktoś próbował zrezygnować z umowy z tytułu niezgodności towaru z umową?
W końcu podpisujesz umowę na internet - sprawdzasz zasie czy jest 3G czy EDGE. W sumie nie wazne. Sprzedawcy mówią zę powinno działać - przychodzisz do domu a tu jest zaledwie 40Kb/s zamiast 230Kb/s. Wg mnie jest to świadome wprowadzanie klienta w bład. Płacimy za internet z kórego nie da sie korzystać.
JEstem ciekaw czy ktoś próbował z tego skorzystać i co na to operatorzy
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: rezygnacja z umowy ERA

Post autor: ja.michal »

p1otrek, płacisz za łącze "do" a nie ileś tam. Jak działa 40kb/s a nie 160kb/s (taki EDGE ma głównie Era) to jest towar zgodny z umową. Mógł być GPRS gdzie jest do 57kb/s. Do tego masz napisane w umowie/regulaminach, że wszystko zależy od warunków jakie ma użytkownik w tym obciążenie bazy, warunki terenowe, warunki pogodowe i dostępna technologia w danym miejscu.
Możesz próbować składać reklamację na towar niezgodny z umową, ale wg mnie nic nie zdziałasz, a wiem co mówię.
Towar niezgodny z umową to nie jest równość z towar niezgodny z oczekiwaniami klienta.
p1otrek

Masz racje - po prostu byłem ciekaw czy tak sie da. Ale niezgodnoscia jest juśto jak sprzedawca powie za masz łacze 3G a w rzeczywistosci jest EDGE (nie wazne co w umowie) ale musisz miec swiadków i sprawa nie taka łatwa. A u mnie nic takiego nie mówił :(.
Ale czasem lepiej zapytac sie kogoskto wie wiecej kto ten temat przerabiał.
Swoja droga chciałem zamienić Bluconect na kabel ale i tak powiedzieli ze sie nie da.
Dzieki
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Sprzedawcą to nie należy do końca wierzyć bo niestety, ale oni chcą sprzedać towar/usługę i nie do końca faktycznie podchodzą, że to ma działać.
Wszystko zależy od ludzi. Np. kolega zastanawiał się nad Playem to mu w salonie dali za kaucją swój modem i kartę SIM, żeby przez 2 dni zobaczył jak mu chodzi.

A nie próbowałeś cesji? Albo jaki masz modem? Może antenkę wystarczy dokupić i będzie 3G śmigać? :)
p1otrek

Właśnie planuje zakupić antene ale nie wiem czy 24Dbi czy 15Dbi - co lepsze czy decybele maja duzy wpływ - czasem wiem ze przeszkadzaja jak jest za duzo
Ale o tym tu pisałem
jaka antena

Dzieki za odpowiedz
Ostatnio zmieniony 2010-04-11, 08:47 przez p1otrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Ten temat zamykam, kontynuuj w podanym przez Ciebie o antenie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

p1otrek pisze:Sprzedawcy mówią zę powinno działać - przychodzisz do domu a tu jest zaledwie 40Kb/s zamiast 230Kb/s. Wg mnie jest to świadome wprowadzanie klienta w bład. Płacimy za internet z kórego nie da sie korzystać.

Jednak otworzę go z powrotem. Kiedy wziąłeś tego neta, zwykle te umowy mają czas na próbę ok 7 dni od daty podpisania umowy. Wtedy można oddać modem i wypowiedzieć umowę bez kary.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
p1otrek

i tak za późno.Bo przed swietami wziołem.
Ale moze sie innym przyda
ODPOWIEDZ