Canon MP560 a router Pirelli Discus DRG A125G

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
on20torun
Początkujący użytkownik forum

Canon MP560 a router Pirelli Discus DRG A125G

Post autor: on20torun »

Łączę drukarkę z routerem bez większych oporów przez łatwe ustawienie i mam ja widoczną w liście na stronie konfiguracyjnej routera, niestety mino to nie jest wykrywany przez instalator sterowników i nie mogę jej użyć.

Jaki protokół wykorzystuje ta drukarka? Jakiś nie obsługiwany przez ten router?

Dodam że nie udało mi się nic ustawić na tym routerze do tej pory, nawet zwykłej sieci domowej Windows z udostępnianiem plików pomimo iż router zawsze widzi ze taka usługa jest przez dany komputer udostępniana.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Canon MP560 a router Pirelli Discus DRG A125G

Post autor: wojteks »

Może router ma opcję "AP Isolation" włączoną która blokuje komunikację po WiFi między klientami.
Nie pomagam na PW!
on20torun

Niestety nie.

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-04-05, 09:43 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-04-05, 08:43 przez on20torun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

on20torun pisze:niestety nie
Czy masz włączone kreatorem " udostępnianie plików i drukarek"?
Do drukarki masz sterowniki czy pełne oprogramowanie?
Może trzeba dodać drukarkę jako "port TCP/IP" tak jak drukarki HP?
Instrukcję od drukarki przeczytałeś?
Nie pomagam na PW!
on20torun

Tak mam włączone udostępnianie plików i drukarek.

Do drukarki mam i pełne oprogramowanie na płycie i sterownik nieco nowszy od tego na płycie, żadne nie znajduje drukarki, ale jej nie widać nawet w moich miejscach sieciowych, tylko jako urządzenie połączone z routerem na stronie konfiguracyjnej.

Instrukcja opisuje że wystarczy skonfigurować połączenie z siecią, a to jest skonfigurowane, niestety poza tym ze router widzi udostępnioną usługę http (żadnej innej, a na liście w karcie informacje o komputerze są:Udostępniane Pliki, HTTP, FTP, Telnet, Zdalny Pulpit, VNC), nie widać urządzenia nigdzie indziej.
Nawet tomiszcze "rozwiązywanie problemów z siecią" opiera się na pytaniach czy drukarka jest podłączona do sieci, a jak nie to czy w ogóle ją podłączyłeś do prądu więc nic nowego tam nie znalazłem, a jedynie spędziłem parę godzin na wypróbowywaniu najróżniejszych konfiguracji połączenia.

Do routera nie mam nic poza paroma stronami instrukcji połączenia ADSL do Netii, a to co można znaleźć w internecie nie wnosi nic nowego. Nawet uaktualnienie oprogramowania do nowszej wersji, niebędącej modyfikacją operatora i zresetowanie wszystkich ustawień po tym, nic nie pomaga.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Co z ustawieniami firewalla/antywirusa?

Czy możesz wejść na IP drukarki przez przeglądarkę internetową (tak jak do konfiguracji routera)?
Nie pomagam na PW!
on20torun

Próbowałem z wyłączonym pakietem zabezpieczającym na komputerze, ale to nic nie zmienia, na routerze wyłączyłem firewall. W moich miejscach sieciowych widzę tylko router, wybierając adres ip drukarki z strony domowej ostawień routera nie ładuje mi się nic, nie da się również dodać tego numeru ip jako nowego miejsca sieciowego czy kreatorem dodawania nowej drukarki podając jej adres.

Tak jakby router nie przekazywał żadnych usług, tylko i wyłącznie udostępniał łącze internetowe.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

on20torun pisze:wybierając adres ip drukarki
Znasz IP drukarki?

Czy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a> przechodzi na IP drukarki?

Jeżeli drukarka i komputer są po WiFi to podłącz komputer po kablu i zobacz wtedy czy idzie ping albo przez przeglądarkę czy można się zalogować.
Nie pomagam na PW!
on20torun

Upłynął limit czasu żądania.
x4

Niezależnie w jakim połączeniu i czy próbowałem się skomunikować z drukarka czy z innym komputerem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

on20torun pisze:Niezależnie w jakim połączeniu i czy próbowałem się skomunikować z drukarka czy z innym komputerem.
No to pomysłów nie mam. Nie napisałeś jakie IP ma drukarka.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ