Karta sieciowa bezprzewodowa

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotr7
Początkujący użytkownik forum

Karta sieciowa bezprzewodowa

Post autor: piotr7 »

Witam,
mam w notebooku kartę Intel WiFi Link 5100 AGN i na małych odległościach sprawdza się dobrze, ale gdy jestem trochę dalej od routera/access pointa wtedy już są problemy z połączeniem.

Szukam więc mocnej zewnętrznej karty sieciowej na USB, na razie znalazłem takie: Pierwsze dwie karty pracują w standardach 802.11 b/g a trzecia dodatkowo obsługuje 802.11 n.
Pierwsza karta ma jedną nie wymienną kierunkową antenę która zapewnia moc 20dBm(100mW),
druga karta ma dwie wymienne anteny które zapewniają moc 23dBm(200mW),
natomiast trzecia karta ma jedną wymienną antenę 2dBi i zapewnia moc do 25dBm(300mW).

Przy czym dla trzeciej karty 25dBm jest dla standardu 802.11 b, dla 802.11g jest to 20dBm, a dla n 19dBm.
Pierwsze dwie karty nie podają dla jakich standardów są podane moce ale prawdopodobnie chodzi o 802.11 b.

Z powyższego wynika że chyba najlepszą kartą jest trzecia, czyli Kozumi K-300MWUN.
Co wy sądzicie na ten temat? Którą najlepiej kupić?

Pozdrawiam,
Piotr
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Karta sieciowa bezprzewodowa

Post autor: krystianb »

Przypominam, że w Polsce obowiązuje limit 20dBm na 2,4GHz (czyli moc radia 100mW przy antenie 0dbi). Po drugie karta wifi to nie tylko odbieranie ale i wysyłanie sygnału. Co z tego że będziesz miał super mocną karę skoro i tak nie usłyszy routera. Jeśli mieszkasz w warszwie to tam jest po prostu eter zasyfiały i jedynym ratunkiem jest przejście na 5GHz, póki i tego nie zasyfią, bo już video sendery i na tą częstotliwość produkują.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
piotr7

Z tym limitem to też już właśnie doczytałem na innych stronach, ale to chodzi tylko o nadawanie chyba? Zresztą moc i tak można zawsze ograniczyć.
Dokładnie mieszkam pod Warszawą - 3 km od :) więc tutaj nie ma jeszcze takiego "syfu".
Mój router to Pentagram Cerberus P 6341 z 3ema antenami 9dBi raczej powinien sobie poradzić.
Na 5GHz raczej nie przejdę bo powyższy router działa tylko na 2,4 a nowego nie ma sensu kupować.
Potrzebuję lepszej karty bo w budynku obok nie mam zasięgu na standardowej karcie z laptopa.
Czy z tych trzech kart ta Kozumi jest najlepsza? Są inne lepsze?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

piotr7 pisze:z 3ema antenami 9dBi
Rozumiem że to anteny nie oryginalne od tego routera więc już z definicji przekraczasz dopuszczalne moce a charakterystyki promieniowania są bardzo dziwne.
Nie pomagam na PW!
piotr7

Te 3 anteny 9dBi dokupiłem bo właśnie w domu obok nie było zasięgu, ale z tego co widzę to chodzi chyba o kartę sieciową i dlatego teraz postanowiłem dokupić porządną kartę zamiast tej "standardowej" z notebooka. Gdy kupowałem anteny nie wiedziałem o limicie ustawowym.
Ja chcę tylko uwolnić się od kabli :/
Czy któraś z powyższych anten jest wystarczająco dobra żeby połączyć się z internetem w sąsiednim domu?
ODPOWIEDZ