Czy Era BlueConnect spelni moje oczekiwania?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DhuCerbin
Początkujący użytkownik forum

Czy Era BlueConnect spelni moje oczekiwania?

Post autor: DhuCerbin »

Witam.

Stoje przed wyborem usługi BlueConnect w Erze. Chcę się upewnić, że wszystko dobrze zrozumiałem.

Mój sprzęt to iPhone 3G i MacBook.
Internet ma mi służyć głównie na telefonie do korzystania z usługi MobileMe, czyli najczęściej poczty.
Drugim celem ma być darmowy dostęp do hot-spotów Ery.
W nagłych wypadkach będę korzystał z internetu na laptopie z iPhonem jako modemem.

Teraz czym są tak naprawdę te limity w nazwie usługi? Ja rozumiem to tak, że internet zawsze mam za darmo, ale pierwsze powiedzmy 1,5GB z dużą prędkością a potem gorszą. Czy jednak po przekroczeniu 1,5GB muszę płacić dodatkowo.

Czy są znane jakieś problemy z zadaniami jakie stawiam przed usługą? iPhone może być modemem? Wszystkie programy na iPhonie będą łączyć się przez blueconnect?

Pozdrawiam,
dc
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Czy Era BlueConnect spelni moje oczekiwania?

Post autor: sp6huk »

DhuCerbin pisze:Teraz czym są tak naprawdę te limity w nazwie usługi?
Limit to wartość wysłanych i pobranych danych, zależne od wybranego planu taryfowego. Dajmy, że masz 5 GB limitu, kiedy wykorzystasz przyznaną "paczkę danych", transfer spada do 16 kb/s, i wtedy możesz iść z psem na spacer, zjeść obiad, wypić kawę....wrócisz i dopiero strona będzie załadowana (to tak w skrócie :D), z lekka przesadziłem, ale naprawdę korzystanie z internetu po limicie, to katorga :/
DhuCerbin pisze:Ja rozumiem to tak, że internet zawsze mam za darmo
Nie. Za internet trzeba płacić. Ile ? To zależy od wybranego przez Ciebie planu taryfowego,
DhuCerbin pisze:ale pierwsze powiedzmy 1,5GB z dużą prędkością a potem gorszą.
Dokładnie,
DhuCerbin pisze:Czy jednak po przekroczeniu 1,5GB muszę płacić dodatkowo
Dolicza do rachunku tylko w najniższej taryfie za 29 zł po wykorzystaniu 300 MB, płacisz za każde następne 100 kB - 0,03 zł. W pozostałych taryfach po prostu wskakuje limit, i nic więcej nie płacisz.
DhuCerbin pisze:iPhone może być modemem?
Może,
DhuCerbin pisze:Wszystkie programy na iPhonie będą łączyć się przez blueconnect?
Jeżeli skonfugurujesz iPhone'a jak należy, to nie powinno być problemów.
ODPOWIEDZ