GlobeSurfer II z Ery - przekierwanie portów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
GlobeSurfer II z Ery - przekierwanie portów
witam,
posiadam Router GlobeSurfer II z Ery, którego producentem jest firma Option. Mam pytanie do osób które go używają/znają. Czy jest w nim możliwość przekierowania portów, tak żeby wypuścić inne urządzenie na zewnątrz?
Jeśli nie, to jaki Router z taką możliwością polecicie?
Pozdrawiam!
posiadam Router GlobeSurfer II z Ery, którego producentem jest firma Option. Mam pytanie do osób które go używają/znają. Czy jest w nim możliwość przekierowania portów, tak żeby wypuścić inne urządzenie na zewnątrz?
Jeśli nie, to jaki Router z taką możliwością polecicie?
Pozdrawiam!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: GlobeSurfer II z Ery - przekierwanie portów
emcezet, zacznijmy od tego czy dostawca pozwala na przechodzenie ruchu inicjowanego z zewnątrz - a z tego co wiem to nie.
-
Jest to Blueconnect z wykupionym stałym IP, więc chyba nie ma z tym problemu? Czy jest? W Erze ciężko jest porozmawiać z kimś kompetentnym, uwierz mi próbowałem kilka razy...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To pozostaje zalogować się na router i poszukać, tak podstawową funkcję powinien posiadać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Problem w tym że muszę to zrobić zdalnie, pokierować kogoś. Proszę jeszcze o wyjaśnienie wątpliwości o jakich pisał Jo_gurt? Czy jeśli posiada się wykupione stałe IP, nie ma tego problemu? 100% można coś "wypuścić"? Co do przekierowania, boje się że soft urządzeń od Ery może być okrojony w stosunku do oryginalnego. Praktykuje się coś takiego? Pomóżcie bo tak jak napisałem na pracowników Ery nie ma co liczyć..
Dziękuje
Pozdrawiam
Dziękuje
Pozdrawiam
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeśli jest wykupione zewnętrzne stałe IP to powinno ono być bez blokad, co do instrukcji jak to zrobić to tu: http://www.option.com/en/support/softwa ... er2-7-2-e/ jest gruba księga do pobrania, port forwarding też jest opisany, chyba że era go obcięła.
-
czyli jest takie prawdopodobieństwo. ostatnie pytanie: mogę kupić jakikolwiek router wifi 3g i wrzucić do niego tego sima? chodzi mi o to że jeśli to przekierowanie będzie jednak "obcięte" to trzeba wymienić urządzenie. wiesz może czy będzie to działać?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Do innych "routerów 3g" potrzebny jest jeszcze osobno modem. Działać powinno tak samo.
Ale najpierw próbowałbym wrzucić do routera oryginalny soft. Być może będzie trzeba przy nim pomajstrować, żeby weszło (coś ala debranding modemu), ale jest to możliwe.
Ale najpierw próbowałbym wrzucić do routera oryginalny soft. Być może będzie trzeba przy nim pomajstrować, żeby weszło (coś ala debranding modemu), ale jest to możliwe.
-
OK, dzięki za cenne wskazówki! Gdyby jeszcze ktoś miał jakieś sugestie to proszę się dzielić!
Jeszcze raz DZIĘKI!
Pozdrawiam!
Jeszcze raz DZIĘKI!
Pozdrawiam!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
emcezet, jedno ,, POMÓGŁ ,, wystarczy. Takie zasady mamy na forum.