Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Moim problemem(a może raczej pytanie) jest: Czy da się w ustawieniach znaleźć całkowity "zżarty" transfer dotychczas? Zauważyłem, że pokazuje utratę transferu ale tylko w obecnej sesji.
Następnym moim pytaniem jest czy istnieje niebezpieczeństwo przepalenia modemu gdyby był włączony cały czas a nie tylko "on demand"? Wiem, że modem strasznie się nagrzewa i to mnie trochę niepokoi.
/EDIT: Następna sprawa którą dopiero co zauważyłem. Ustawiłem wszystkie opcje w czasie "Quick Setup", ustawiłem wszystko co trzeba było dla ERA Blueconnect. Teraz gdy przeglądam ustawienia wyświetla mi profil dla Drei AT oraz zupełnie inne APN, czy jest się czym przejmować? [mój firmware to: 396.11.00.09.108]
Pozdrawiam,
Szymon "Ozii" J.
Ostatnio zmieniony 2010-04-14, 11:28 przez ozii, łącznie zmieniany 1 raz.
1. Nie.
2. Nie. Nagrzewanie się jest normalne.
3. Router jest z sieci operatora zagranicznego i na takie ustawienia się przestawia, ale nie wiem czy da się to jakoś usunąć... Niech się wypowie ktoś kto ma routerek z Three.
Naprawdę jest to uciążliwe, że nie ma w oprogramowaniu możliwości sprawdzenia całości zużytego transferu. Wynika to za sprawą, że u mnie na wsi zdarza się przynajmniej raz w tygodniu zanik prądu a co za tym idzie- reset sesji... Będąc na uczelni, nie mam możliwości monitorowania zużytego transferu, byłoby to zarazem bardzo kłopotliwe sprawdzać co chwila bo może paść prąd. Może znalazł by się ktoś na tym forum, znający się na pisaniu firmware tego typu i sprawdził co dałoby się zrobić? A może są jakieś inne sposoby sprawdzenia zużycia transferu w sieci wi-fi z więcej niż jednym komputerem?
Tylko po co tak cudować? Za 200,- mam ups na którym mam ten router i który trzyma mi wystarczająco długo z uwagi na niewielki pobór mocy. Raz miałem przerwę 12 godzin i ups podtrzymywał. Dłużej nie testowałem.
Wiesz... Nie każdy student ma skąd wziąć 200 PLN więc darmowy lekko przerobiony firmware a ups za 200 złotych to jest różnica Jest to jednak coś na co warto spojrzeć, dzięki za pomysł !
Ten router, który masz na jakim firmware pracuje? Sam wgrywałeś ten firmware? Jeśli tak to bardzo możliwe, że użyłeś pracy kogoś kto przerobił ten firmware, zdebrandował i zdjął simlocka po czym dobrowolnie udostępnił w internecie. Nie chcę więcej offtopować, ale są ludzie, którzy takie rzeczy traktują również jako wyzwania i lubią podzielić się wynikami i na odpowiedź takich ludzi czekam
ozii pisze:Ten router, który masz na jakim firmware pracuje? Sam wgrywałeś ten firmware? Jeśli tak to bardzo możliwe, że użyłeś pracy kogoś kto przerobił ten firmware, zdebrandował i zdjął simlocka po czym dobrowolnie udostępnił w internecie.
Nic podobnego ma fabryczny soft Playa, niczego nie musiałem zdebrandowywać ani zdejmować simlocka. Sam sobie co prawda go aktualizowałem, ale aktualizacja również pochodzi z oficjalnej strony Play.
Do routerka na nawet lapka można kupić używany (ze względu na niski pobór mocy w porównaniu do zwykłego kompa) nawet w dużej części wyeksplorowany aku da radę.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!