Witam wszystkich obeznanych z iPlusem forumowiczów bo do nich właśnie kieruję pytanie.
W pracy mam laptopa w którym jest modem iPlus z karta SIM. Dla mnie to nowość bo sama jestem użytkownikiem Neostrady. Chcialam wiec spytac jak sie dowiedziec czy połaczenie z internetem jest na zasadzie modemu czyli płatne za czas połaczenia z internetem czy może jest to stałe łacze.
Połączenie to 57,6 Kb/s.
Czekam na odpowiedz i licze na wyrozumialosc ze wzgledu na brak wiedzy na ten temat
To zależy jaki masz modem. Od tego trzeba było zacząć
Jeśli jest to jakieś "stare urządzenie", które pracuje w HSCSD (musisz zerknąć w specyfikację) - to masz połączenie wdzwaniane, tak jak w zwykłym modemie stacjonarnym a transmisję masz liczoną za czas
Zakładam, że masz jednak niedawno zakupione urządzenie (po prędkości wnioskuję, że GPRS). W takim wypadku masz transmisję pakietową, czyli powiedzmy, że coś podobnego do Neostrady. No i tu dochodzimy do abonamentu i usługi jaką masz wykupioną. U komórkowców jest troche bardziej rygorystyczne podejście do transmisji i są wprowadzone limity, po których jest przycinana prędkość. Do dyspozycji w Plusie masz 1GB, albo 3,33 GB (w blueconnect jest to 500 MB i 3 GB, a w Orange 500 MB i 4 GB). Chociaż jeśli masz urządzenie GPRS to przy tej prędkości jaką zwykle będziesz miał przy połączeniach - ograniczenie raczej Cię nie zaboli
Hmm....
Zalezy jaka masz karte SIM. To ze masz tam karte Plusa to nie oznacza ze masz stale lacze.
Stale lacze (usluga iPlus) jest usluga PlusGSM. Modem to tylko <font color="#FF00FF"><b>»»urządzenie««</b></font> dostepowe GPRS/EDGE/UMTS. Jsli masz karte Plus SIM DATA to sprawa jasna. Jesli to Twoja karta z ktorej tez dzwonisz i wczesniej mialas ja w telefonie komorkowym i uzywalas ja na codzien to zadzwon do BOK 2601 z tel PlusGSM i zapytaj czy masz aktywna usluge iPLUS.
To usluga iPlus wraz z odpowiednim modemem (a taki posiadasz) jest stalym dostepem do internetu!!!!