Czy internet prepaid jest anonimowy?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Osteria
Początkujący użytkownik forum

Czy internet prepaid jest anonimowy?

Post autor: Osteria »

hej

mam laptop z xp i modem do którego można włożyć karte czip taka jaka wklada sie do telefonu komorkowego zeby dzwonic :O. i teraz pytanie: to jest wlasnie ten internet prepaid?
i czy jest on calkowicie anonimowy w sieci czy moja lokalizacja itp moge zostac przez to namierzona? (nie pytam bo chce robic jakies przekrety bo i tak jestem na to za glupia, ale ktos mi tak powiedzial, ze to tak dziala :O)

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-03-09, 23:19 ]
Poprawa tematu na mówiący coś o zagadnieniu.
Ostatnio zmieniony 2010-03-09, 23:19 przez Osteria, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Czy internet prepaid jest anonimowy?

Post autor: Patryk »

Osteria, musisz posiadać aktywną kartę SIM (tą z chipem) u jakiegoś operatora sieci.
Może być to prepaid (np.Play Online na kartę albo iPlus Simdata) - to już sobie sama wybierasz, jednakże zapomnij o anonimowości w sieci dzięki karcie przedpłaconej.
Zostawiasz za sobą masę śladów,po których odpowiednie służby łatwo Cię namierzą :]
Awatar użytkownika
marcin7911
Stały użytkownik forum

Re: Pytanie od blondynki ;)

Post autor: marcin7911 »

Użyłas zakazanych słow
Osteria pisze:hej
mam laptop z xp i modem do którego można włożyć karte czip taka jaka wklada sie do telefonu komorkowego zeby dzwonic :O. i teraz pytanie: to jest wlasnie ten internet prepaid?
i czy jest on calkowicie anonimowy w sieci czy moja lokalizacja itp moge zostac przez to namierzona? (nie pytam bo chce robic jakies przekrety bo i tak jestem na to za glupia, ale ktos mi tak powiedzial, ze to tak dziala :O)
Smutni panowie w czarnych plaszczach juz Cie namierzaja i zaraz beda u Ciebie ;)
Przekladasz karte sim z telefonu do modemu wlaczasz pakiet danych i jedziesz :ok:
Modem Huawei E156g
Moc sygnału:-83dBm, 48%, CSQ 15
Playonline 69
gregor82

Post autor: gregor82 »

Ciekawi mnie jak mogą namierzyć skoro kupuje np. Pley Online wykorzystuje transfer i wyrzucam kartę. Karta nigdzie nie rejestrowana.
Awatar użytkownika
cortesolo
Stały użytkownik forum

Post autor: cortesolo »

gregor82 pisze:Ciekawi mnie jak mogą namierzyć skoro kupuje np. Pley Online wykorzystuje transfer i wyrzucam kartę. Karta nigdzie nie rejestrowana.

Zawsze musisz zarejestrować się do sieci, więc operator ma zawsze informację gdzie dany abonent przebywa. Oczywiscie po wyrzuceniu karty juz raczej nikt Cie nie "namierzy", ale w trakcie użytkowania jak najbardziej.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

gregor82 pisze:Ciekawi mnie jak mogą namierzyć
Jest wiele sposobów ale nie będziemy tu ich ujawniali.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

cortesolo pisze:Oczywiscie po wyrzuceniu karty juz raczej nikt Cie nie "namierzy"
Taa...terminal wypadało by wyrzucić razem z kartą, i nie zapominać o jego "historii" :]
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

gregor82 pisze:Ciekawi mnie jak mogą namierzyć skoro kupuje np. Pley Online wykorzystuje transfer i wyrzucam kartę. Karta nigdzie nie rejestrowana.
A wiesz może co to jest IMEI? A to nie jest jedyny sposób aby kogoś namierzyć. Dowcipnisie którzy powiadamiają policję o bombie na dworcu czy szpitalu też kupują kartę w kiosku i od razu po swoim niecnym czynie ją wyrzucają. Mimo to są bardzo szybko namierzani.
Patryk pisze:Taa...terminal wypadało by wyrzucić razem z kartą, i nie zapominać o jego "historii" :]
Dokładnie tak. I identycznie z kompem do którego był podłączony :]
gregor82

Post autor: gregor82 »

Wiem co to jest IMEI ale wiesz że kupując modem nie musisz podawać swoich danych, tak samo jak przy kupienie modemu używanego itp. Wywalasz karte, modem i nie mogą cie namierzyć (nie wiem jeszcze czy IMEI nie można zmienić tak jak w przypadku tel.kom).
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Tak jak pisałem, IMEI to tylko jeden z wielu śladów które po sobie zostawiasz. Więcej nie będę pisał bo zaraz zrobi się z tego tematu podręcznik dla różnych dziwnych osób.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Np. logując się na jakiś portal społecznościowy, czy nawet pocztę elektroniczną, gadu-gadu to namierzenie takiego usera nie jest trudne. Baa....co ja Ci tu będę mówił, nawet nie trzeba tych czynności wykonwywać, a i tak wcześniej czy później znajdą użyszkodnika.
konnichiwa

Post autor: konnichiwa »

Jedyny ślad jaki zostawiasz to IMEI modemu oraz nr kart sim, ale jak kupiłeś modem i karte bez podawania danych to jedyną metodą namierzenia Ciebie jest metoda triangulacji ale to też lipa, bo mogą ustalić tylko Twoje położenie (czyli gdzie sie znajdujesz) ale żeby to zrobili, musisz być zalogowany do trzech nadajników, więc wystarczy że jesteś gdzieś na wsi gdzie w promieniu 15km od Ciebie jest tylko nadajnik, albo poprostu wyjdziesz gdzieś poza swój dom/posiadłość i wtedy nijak Cie nie namierzą i nigdy Cie nie znajdą :) Możesz dodatkowo namieszać/utrudnić namierzenie, połączyć sie przez jakieś proxy elite w Rumunii albo krajach trzeciego świata gdzie psy XXXXXXX szczekają :)
Pisze to bo mnie ciekawi taki temat - powinien sie rozwinąć bardziej w celach edukacyjnych oczywiście :]

[mod]Dobra edytuje tą treść, bo itak nikt tutaj sie nie udziela w temacie pewnie nikt sie nie zna na namierzaniu.[/mod]

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-04-13, 22:23 ]
Poprawa słownictwa :nienie:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez konnichiwa, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

konnichiwa pisze:psy dupami szczekają
Kolego tak to u siebie na podwórku proszę pisać na ścianach. Tu obowiązuje Cię regulamin i należy go przestrzegać. Ty nawet zdania nie umiesz zacząć z dużej litery . Dostajesz punkcik na ochłodę.

Zapraszam również do zapoznania się z Regulaminem i Netykieta naszego forum .
konnichiwa

Post autor: konnichiwa »

pozdrawiam
xenox300

Post autor: xenox300 »

Moim zdaniem jest anonimowy, bo nie podpisujesz z operatorem wtedy umowy.
Żyj tak aby twoim znajomym zrobiło się smutno gdy umrzesz. xd.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

A co ma umowa do anonimowości? :cfaniak:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

xenox300 pisze:Moim zdaniem jest anonimowy, bo nie podpisujesz z operatorem wtedy umowy.
Przy zakupie simdaty w salonie formowym Plusa potrzebne były dane. Play chyba przy zestawach też wymaga.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Sundance_kid pisze:Play chyba przy zestawach też wymaga.
Kiedyś nie wymagał, ale mają tyle innych sposobów na znalezienie takiego dowcipnisia, że żadne dane nie są potrzebne.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ