zasięg edge na antenie kierunkowej
Moderator: Moderatorzy
zasięg edge na antenie kierunkowej
Czy po podłączeniu anteny kierunkowej jest możliwość złapania
zasięgu Edge z odległości ok 10km od nadajników?
Re: zasięg edge na antenie kierunkowej
Witam.Mam prawie to samo pytanko!Na mapie plusa jest widoczny zasięg EDGE w odległości ok.10km ode mnie.Nadajnik nie wiem gdzie jest-może z 15km.Czy odbiorę EDGE???I jak sprawdzić czy nadajnik ma EDGE czy jest to zwykły nadajnik?
mi gosce z plusa mowili ze na pewno poprawia stabilnosc lacza aktualnie jestem okolo 10 km od btsa i mam edge 115200 mam przy sciaganiu skoki od 7kB do 12 KBkrzychu pisze:Czy po podłączeniu anteny kierunkowej jest możliwość złapania
jakbys zamontowal to napisz jakie efekty
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Teoretycznie tak.krzychu pisze:Czy po podłączeniu anteny kierunkowej jest możliwość złapania
Wszystko zależy od tego jaki zysk będzie miała antena, czy BTSa widać
czy jest schowany itd.
Ale to tylko teoria a może to potwierdzić tylko praktyka

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Tak ale ja jestem mniejwięcej po środku 2 przekażników z edge których nie widać ponieważ przeszkadzają drzewa i jednego ok 2km od domu tylko z gprs-em ale ten jest widoczny. Dlatego boje się czy po zamontowaniu anteny nie bedzie jakiegos skrzyżowania fal radiowych bo to tylko jeszcze pogorszy sprawę
Pytam ponieważ mam zwykłą antene coś podobną do samochodowej tyle że na dachu budynku i mój problem polega na tym iż jak jest mróz mam edge i transwer nieraz do 13kB/s a jak jest pochmurno lub pada deszcz z ledwością 4-5kB/s
Bliski dobrze ci radzi----------- ja bym tylko dodał że jesli masz drzewa to powinienes kupic tą najsilniejsza antene kierunk one mają długosc cos ok 1.7m , te ant kierunkowe mają dobre parametry pod wzgledem wyboru kierunku nadaw-odbiór inne nadajniki są przez ant niewidoczne (sygnały niepożądane są tłumione )
naprowadzaj antene tak abys miał edge -ilosc kresek , w tym czasie dobrze coś zasysać i obserwować jakis netmeter ( ja używałem do tego miernik transferu jaki jest w menedżerze zadań windows on podaje w % jak ci pokazuje w okolicach 100 % to masz super (100%=214kb/s lub wiecej ) poza tym można w nim ustawić b szybkie odwieżanie odbieranych danych.
pozdr
naprowadzaj antene tak abys miał edge -ilosc kresek , w tym czasie dobrze coś zasysać i obserwować jakis netmeter ( ja używałem do tego miernik transferu jaki jest w menedżerze zadań windows on podaje w % jak ci pokazuje w okolicach 100 % to masz super (100%=214kb/s lub wiecej ) poza tym można w nim ustawić b szybkie odwieżanie odbieranych danych.
pozdr
A zapomniałem dodać że drzewami to bym sie nieprzejmował ja miałem 3-4 kresek w budynku - sciany betonowe - prawie bunkier
no fakt sygnał sie wahał ale dochodził, odnosnie tej ant. to ci podam krótkie dane
Zysk:16,5dBi
Pasmo:850-960MHz
Ilość elementów:20
tylko one są jak widzisz na 900 MHz i trzeba wyłączyć skanowanie czestotlowosci jakie są a ustawic tylko 900
post jest gdzies na forum

Zysk:16,5dBi
Pasmo:850-960MHz
Ilość elementów:20
tylko one są jak widzisz na 900 MHz i trzeba wyłączyć skanowanie czestotlowosci jakie są a ustawic tylko 900