Witam,
posiadam router D-link DI-524. W związku z tym, że w różnych pokojach mieszkania miałem różny zasięg chciałem nieco zwiększyć jego siłę i dokupiłem dodatkowo anntenę dookólną o zwiększonej mocy (dokładnie taką: http://www.allegro.pl/item971693370_ant ... od_ss.html )
Po odkręceniu starej anteny i przykręceniu nowej powiem szczerze, że nie zauważyłem nawet znikomej poprawy siły sygnału.
Dlaczego? Czy może coś powinienem pozmieniać w ustawieniach routera?
Z góry dzięki za pomoc i podpowiedzi bo powiem szczerze, że nie mam pojęcia co źle robię..
Pozdrawiam
Zwiększenie zasięgu poprzez montaż innej anteny do routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Zwiększenie zasięgu poprzez montaż innej anteny do routera
Dlatego że ta antena nie ma takiego zysku. Router postaraj się umieścić w centralnym miejscu aby do każdego z komputerów była prawie taka sama odległość i umieść go najlepiej na ścianie dość wysoko.Hulk pisze:że nie zauważyłem nawet znikomej poprawy siły sygnału.
Dlaczego?
Po rozebraniu takiej anteny zdziwił byś się gdybyś zobaczył kawałek druta .
-
Dzięki za szybką odpowiedź,
rozumiem, że bez sensu w takim razie zakładać tą nową antenę (?) i takie same "osiągi" będę miał na tej starej, mniejszej, oryginalnej?
A czy jest jakaś inna metoda niż opisałeś (np. lepsza antena) zwiąkszająca siłę sygnału?
Jeszcze raz dzięki za pomoc
rozumiem, że bez sensu w takim razie zakładać tą nową antenę (?) i takie same "osiągi" będę miał na tej starej, mniejszej, oryginalnej?
A czy jest jakaś inna metoda niż opisałeś (np. lepsza antena) zwiąkszająca siłę sygnału?
Jeszcze raz dzięki za pomoc

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jak byś dobrze poszukał to byś źle nie zrobił: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=223981#223981 i omijał takie wynalazki z daleka.Hulk pisze:że nie mam pojęcia co źle robię..
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Możesz sam to przetestować.Hulk pisze:rozumiem, że bez sensu w takim razie zakładać tą nową antenę (?) i takie same "osiągi" będę miał na tej starej, mniejszej, oryginalnej?
Ja również miałem podobną antenę ale poddałem ją lekkiej przeróbce. Nawet na forum gdzieś zdjęcie chyba dawałem. Obecnie działa lepiej niż poprzednio aczkolwiek tu chodzi tylko o większą ilość kresek zasięgu gdyż nawet na oryginalnej testowałem pobieranie plików i nawet przy trzech kreskach jest taki sam jak przy pięciu.
-
OK, dzięki... przeszukam Twoje posty to może natknę się na to zdjęcie i opis przeróbki..
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie