Witam wszystkich forumowiczów.
Posiadam Router US Robotics 9108 z modemem ADSL, tyle że jest to annex A, a ja mam na łączach dialnet - annex B. Postanowiłem więc połączyć modem który dostałem od Dialogu (Asmax 801mp) z tym Routerem. Oba urządzenia są połączone kablem ethernet . Takie połączenie sprawia, że aby mieć internet na laptopie łącze się z routerem bezprzewodowo i dopiero w Windows wybieram połączenie przez pppoe (okienko z uzykownikiem i haslem do sieci). Chciałbym aby to Router automatycznie "wdzwaniał" połączenie i gdy połącze się przez wifi był już internet. Próbowałem już ustawiać ten router i ustawiłem pppoe na routerze przez WAN oraz : Tryb MAC Encapsulated Routing . Tak wygląda menu mojego routera :
http://www.usr.com/support/9108/9108-pl ... ternet.htm
Może być problem też z tym modemem asmax, bo jego w ogóle nie da się ustawiać (np. na tryb bridge) i może w tym jest problem.
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Proszę Was o pomoc, bo już siedziałem nad tym kilka dni i ciągle to samo. W.
Dialnet : Router + modem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Dialnet : Router + modem
Musisz kupić inny router. Masz 2 możliwości:WojtasJG pisze:Chciałbym aby to Router automatycznie "wdzwaniał" połączenie i gdy połącze się przez wifi był już internet.
1. Router z modemem ADSL Annex B
2. Router bez modemu podłączony do modemu który masz.
Nie pomagam na PW!
-
Dziękuję za odpowiedź.
Kupiłem ostatnio linksysa WAG120N-E1 z annexem B, no ale on posiada wejście DSL RJ45, natomiast ja w "ścianie" mam RJ - 11. Prówałem włożyć ten kabel Rj11 w wejście RJ45, no ale router nie widzi sygnału ADSL. Nawet próbowałem przerobić kabel(po jednej stronie rj45 po drugiej rj11), ale nic nie dało. Będę musiał oddać.
Natomiast zauważyłem, ze wszystkie routery z modemem annex B posiadają wejścia DSL - RJ 45. Pozdrawiam
Kupiłem ostatnio linksysa WAG120N-E1 z annexem B, no ale on posiada wejście DSL RJ45, natomiast ja w "ścianie" mam RJ - 11. Prówałem włożyć ten kabel Rj11 w wejście RJ45, no ale router nie widzi sygnału ADSL. Nawet próbowałem przerobić kabel(po jednej stronie rj45 po drugiej rj11), ale nic nie dało. Będę musiał oddać.
Natomiast zauważyłem, ze wszystkie routery z modemem annex B posiadają wejścia DSL - RJ 45. Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Potrzebna jest odpowiednia przejściówka RJ11-RJ45, ważne są tylko 2 przewody (para) ale na które styki RJ45 mają być podane to z dokumentacji routera powinno wynikać.WojtasJG pisze:no ale on posiada wejście DSL RJ45, natomiast ja w "ścianie" mam RJ - 11
Nie pomagam na PW!
-
Raczej nic takiego nie znalazłem. Sam połączyłem kabelki 2 i 3 (RJ11) z 4 i 5 (RJ45) ale nie dało rezultatu. Spróbuje poszukać tej przejściówki, ale widze że nie będzie łatwo. Dzięki.wojteks pisze:ważne są tylko 2 przewody (para) ale na które styki RJ45 mają być podane to z dokumentacji routera
- wojteks
- *** Administrator ***
Bo może trzeba inaczej połączyć.WojtasJG pisze:Sam połączyłem kabelki 2 i 3 (RJ11) z 4 i 5 (RJ45) ale nie dało rezultatu
Nie pomagam na PW!