Co wybrać?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
xPredatorx88
Stały użytkownik forum

Co wybrać?

Post autor: xPredatorx88 »

Hej.

Za 2 i pół miesiąca kończy mi się umowa z ery blue connect (na całe szczęście), już się doczekać nie mogę bo mam tylko 500 mb limitu, i to mi nie wystarcza, i chcę abyście mi pomogli wybrać net. Chodzi mi o taki, który ma limit nie ograniczony lub bardzo duży ale żeby był tani, i żeby był dobry zasięg. Pamiętam że 2 lata temu jak kupowałem te dziadostwo to był net z orange freedom czy jakoś tak bez limitu 1Mb/s za małą cenę ale najprawdopodobniej nie miał bym zasięgu. Aha mieszkam we wsi Rudnik niedaleko Ostrowca Świętokrzyskiego. Internet kablowy nie wchodzi w grę, nie mogę kabla podciągnąć bo w gminie czegoś tam nie chcą czy nie mogą. Z góry dziękuje. :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Co wybrać?

Post autor: sp6huk »

Na terenach słabo zurbanizowanych, dobrą alternatywą jest CDMA z Orange. Ale z tego co widzę, to nawet zasięg tej technologii u Ciebie nie wygląda najlepiej. Możliwe, że go w ogóle nie ma, bo stacje bazowe są oddalone dość znacznie.

W twoich okolicach działa dostawca internetu klikom.net zorientuj się, może jesteś w zasięgu tej sieci. Widzę również dużą szansę na WiMAX'a z Netii, byłaby to bardzo dobra alternatywa :)
xPredatorx88
Stały użytkownik forum

Jeszcze jedno do orange freedom czy istnieje możliwość zakupu jakieś anteny do poprawy zasięgu

A ten WiMAX z Netii to też jest z limitem? I co to takiego.

PS. Ten zasięg CDMA to jest bardzo zły? Bardzo mała jest prędkość ściągania?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

xPredatorx88 pisze:A ten WiMAX z Netii to też jest z limitem?
Nie.
xPredatorx88 pisze:I co to takiego.
Wszystko o WIMAX
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

xPredatorx88 pisze:Jeszcze jedno do orange freedom czy istnieje możliwość zakupu jakieś anteny do poprawy zasięgu
Istnieje, ale i tak jesteś za daleko od stacji bazowej, więc może to zbytnio nie pomóc, ale spróbować nie zaszkodzi ;)
xPredatorx88 pisze:A ten WiMAX z Netii to też jest z limitem?
Bez limitu. Możesz wziąć max. 1 Mb/s,
xPredatorx88 pisze:Ten zasięg CDMA to jest bardzo zły?
Weź na okres próbny, to się przekonasz. 10 dni w Orange Free - musisz wziąć taryfę Optimum, Premium, lub Platinum. 30 dni w Orange Freedom Pro.
xPredatorx88
Stały użytkownik forum

przepraszam że was tak męczę ale przed chwilą skończył mi się limit z ery :( i stronki ładują się długo i za bardzo nie mogę sprawdzić tego wszystkiego.

Wiem już co to jest ten WiMAX. Ale nie wiem jaki będzie miał on zasięg u mnie i ile kosztuje abonament i modem do tego. A oto tekst z wikipedi:

Również WiMAX nie jest pozbawiony wad. Obecnie drogi jest jeszcze zakup modemu do przetwarzania sygnału. Również bolączką w związku ze standardem IEEE 802.16a jest brak mobilności dostępu do sygnału. Największy problem tej technologii, to utrata szybkości przesyłania danych wraz ze wzrostem odległości od nadajnika. Im dalej, tym mniejszą przepustowość można uzyskać. Sama rzeczywistość tej technologii również nie jest aż tak kolorowa, jakby się wydawało. Zwykle promień działania technologii szacuje się na około 3-5 km w warunkach NLoS (odbiór sygnału odbitego) do 10-30 km w warunkach LoS (bezpośrednia widoczność), a szybkość transmisji danych często nie przekracza 2 Mb/s przy średnim opóźnieniu RTD przekraczającym 75 ms.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

xPredatorx88 pisze:Wiem już co to jest ten WiMAX. Ale nie wiem jaki będzie miał on zasięg u mnie i ile kosztuje abonament i modem do tego. A oto tekst z wikipedi:
Jeśli nie masz szans na kabel to nic stabilniej dzialajacego, bez limitu nie dostaniesz, wiec jesli masz sposobność to bierz WiMaxa - taka moja rada.
ODPOWIEDZ