Modem gc 85 czy telefon z edge ??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sybi
Początkujący użytkownik forum

Modem gc 85 czy telefon z edge ??

Post autor: Sybi »

Mam pytanie chce kupic na allegro gc 85 do loptopa czy lepiej kupic telefon z edgem np nokie 6021 lub motke v980 ??[/b]
amws
Stały użytkownik forum

Re: Modem gc 85 czy telefon z edge ??

Post autor: amws »

W zależności czy zamierzasz korzystać w miejscu zamieszkania i czasami na wyjazd czy raczej częściej na wyjazd?
Odpowiedź na to pytanie...
Cyberix
Użytkownik forum

Post autor: Cyberix »

amws pisze:W zależności czy zamierzasz korzystać w miejscu zamieszkania i czasami na wyjazd czy raczej częściej na wyjazd?
Odpowiedź na to pytanie...
A jakie tgo ma znaczenie ? :?:
Ja będe uzywał tylko w pracy bo w domu mam neta z sieci osiedlowei.
amws
Stały użytkownik forum

Post autor: amws »

Jakie to ma znaczenie? --> bardzo duże.
Piszesz o zakupie GC85 jeżeli mieszkasz w dużym mieście i głownie tam będziesz korzystał to karta jak najbardziej, natomiast jeżeli zamierzasz dużo podróżować to do GC85 musisz zakupić jeszcze antenę poprawiającą zasięg, co w przypadku częstych podróży jest kłopotliwe.

Dlaczego antenę? Odpowiedź bardzo prosta --> bez anteny nie masz co liczyć na nawet dobre prędkości np u mnie zasięg GPRS aż 3 kreski i prędkość ok 2 KB a po zakupieniu anteny zasięg podobny 3-4 kreski ale prędkość 7KB!!!
W przypadku EDGE różnice nie są aż takie duże, ale odczuwalne.
Oczywiście dołączona do karty PCMCIA standardowa antena zapewnia połączenie z internetem natomiast w moim przypadku nawet w dużych miastach (Częstochowa, Warszawa, Lublin) z dodatkową anteną jest o niebo lepiej.

Jedyny minus telefonu to bardzo częste ładowanie.
Jeżeli naprawdę myślisz o GC85 to bierz pod uwagę antenę (cena ok 40-60 zł)
Cyberix
Użytkownik forum

Post autor: Cyberix »

OK.

Bo w sumie modem dopiero zamówiłem na allegro i jeszcze nie przyszedł a tą antenę dodatkową montuje się w miejsce tej krótkiej?
Czy wszystie anteny np. z allegro spełnią zadanie?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Cyberix pisze:Czy wszystie anteny np. z allegro spełnią zadanie?
Jeśli chodzi o samą antenę to tak.Spełniają swoje zadanie ale w niektórych przypadkach nie.Te niektóre przypadki to takie jeśli odległość od danego nadajnika jest tak duża że nawet dobra antena nie poradzi sobie z wyłapaniem z niego sygnału.
Co do anten z Allegro to posiadam takową i jestem zadowolony.Jest to antena do okólna.
KGB-77
Początkujący użytkownik forum

Post autor: KGB-77 »

brrr nie kupoj GC85!!!!! nie polecam tego modemu jest wiele przyczyn negatywnych jak juz chcesz modem to lepiej troche dolozyc i kup UMTS -
G3 na allegro bez problemu dostaniesz ja mialem GC85 ED77
ale moj samsungD600E bije wszystkie karty modemowe
pzdr
ODPOWIEDZ