Router Tenda W54A - ustawienie adresu ip

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kosob
Początkujący użytkownik forum

Router Tenda W54A - ustawienie adresu ip

Post autor: kosob »

Witam,
Potrzebuję pomocy w sprawie konfiguracji routera Tenda W54A (link do strony producenta -> http://www.tenda.cn/product/show.php?productid-294.html ).

Otóż sprawa wygląda tak:

Jest sobie sieć osiedlowa, która działa na WiFi. Każdy z klientów posiada zainstalowaną kartę sieciową w swoim komputerze z łączem RSMA (czyli standardowa sieciówka bezprzewodowa), które bezpośrednio idzie do anteny na dachu.

Teraz problem polega na tym, że trzeba zrobić małą sieć domową u jednego z klientów. W tym celu kupiono dwa routery - jeden miał pracować jako AP Client (powyższy model) zastępując dotychczasową kartę sieciową PCI, a drugi jako normalny AP (do rozgłaszania w domu - laptopy, telefony komórkowe itp.).

W istniejącej sieci osiedlowej adresy są przydzielane statycznie. Sprawa niby prosta - zamienić jedną z obecnych kart routerem W54A i nadać mu ten sam adres ip, co komputer, który działał dotychczas (w sieci nie ma filtrowania MAC). I tu się pojawia szkopuł - nigdzie nie mogę mu nadać/zmienić adresu ip, w taki sposób, żeby on działał jak poprzednia karta sieciowa. Router jest dość ubogi w funkcje konfiguracyjne. Mogę mu zmienić adres ip, ale tylko ten, który jest po stronie LAN. Nie mogę natomiast nadać mu adresu ip WAN. Trochę dziwna sprawa, bo wydaje mi się, że to powinna być jedną z podstawowych funkcji. Router ustawiam w tryb AP Client, wybieram SSID, podaje klucz WPA i w statusie pisze "connection successful". Niby gra. Niestety pingi nie lecą dalej. Okazuje się, że na routerze po drugiej stronie w zakładce Trafic manager/Active clients router-klient się pojawia, ale jest tylko jego adres MAC, a nie ma ip. Pozostałe komputery mają MAC+ip. Czyli komputer nie dostaje żadnego adresu ip (logiczne, bo nigdzie go nie ustawiałem = nigdzie nie mogłem).

Czy może router powinien działać w innym trybie, czy może jednak jest jakiś sposób, żeby mu nadać ten ip (chciałbym wykluczyć na dzień dzisiejszy DHCP, bo cała sieć byłaby do rekonfiguracji)? Sprawdzałem na stronie producenta i jak dotąd nie ma nowej wersji firmware, więc nie ma co liczyć na "nowe" funkcje.

Proszę o pomoc jak sobie z tym poradzić.

EDIT: załączam obrazek, który szybciej wyjaśnia sytuację.

Obrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router Tenda W54A - ustawienie adresu ip

Post autor: Jo_gurt »

kosob, nie mów, że ty jesteś tym dostawcą internetowym jeśli nie odróżniasz AP od routera :zdziwko:
Tak się składa, że ten chiński wynalazek to właśnie AP.
kosob

Nie jestem dostawcą internetowym (gdybym nim był, to wybrałbym inny i sprawdzony sprzęt, a nie firmy krzak, to odbiorca internetu kupił pochopnie sprzęt - a jak podejrzewam to mu pewnie w sklepie wcisnęli). Ale nie w tym rzecz - urządzenie wyraźnie ma w opcjach do wyboru funkcje AP i AP Client. Powinien działać jako AP Client ale jest problem jak wyżej.

EDIT: Podejrzewam, że czepiasz się na rysunku napisu "Router2". No tak, powinno być AP, ale problem jest po drugiej stronie trasy, więc nie przykładałem wielkiej uwagi do tego podpisu. Wiadomo o co chodzi.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

kosob pisze:Ale nie w tym rzecz - urządzenie wyraźnie ma w opcjach do wyboru funkcje AP i AP Client.
Jak najbardziej w tym rzecz. AP to urządzenie warstwy drugiej modelu OSI/ISO. Adres IP jest dla niego niewidoczny.
kosob pisze:Powinien działać jako AP Client ale jest problem jak wyżej.
I działa - połączył się z siecią operatora. Na tym kończy się możliwy do zrealizowania przez niego zakres funkcji.
kosob pisze:Czyli komputer nie dostaje żadnego adresu ip (logiczne, bo nigdzie go nie ustawiałem = nigdzie nie mogłem).
Mogłeś. Na karcie sieciowej, którą łączysz się z tym AP. Komputer to pierwsze urządzenie w tym całym łańcuszku, które będzie się komunikowało z routerem w warstwie IP i wyższych.
kosob

Aha, niestety nie pomyślałem o tym. Chociaż z drugiej strony jestem pewien, że próbowałem podobny układ i nici z tego wyszły. Teraz nie mam pod ręką sprzętu, więc nie mam jak sprawdzić. Rozumiem, że to powinno wyglądać mniej więcej tak:

Obrazek

Tylko w takim wypadku co ustawić w miejscu postawionego pytajnika?

Jo_gurt, dzięki za zainteresowanie tematem.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

kosob pisze:Rozumiem, że to powinno wyglądać mniej więcej tak:
Tak. Jeśli w domu ma być podłączonych wiecej niż jeden komp to potrzebny będzie dodatkowo router.
kosob pisze:Tylko w takim wypadku co ustawić w miejscu postawionego pytajnika?
W sensie jaki adres? Tak na prawdę dowolny, bo służy tylko do logowania się na AP w celach konfiguracyjnych.
Z praktycznego punktu widzenia najlepiej jakby było to coś spoza podsieci 192.168.0.0/24, żeby nie tworzyć konfliktów adresów.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kosob pisze:Tylko w takim wypadku co ustawić w miejscu postawionego pytajnika?
AP Client może mieć dowolne stałe IP (ważne żeby go znać) ponieważ służy ono tylko do zarządzania nim.
Nie pomagam na PW!
kosob

Tak. Jeśli w domu ma być podłączonych wiecej niż jeden komp to potrzebny będzie dodatkowo router.
Tak, drugi router już czeka. Tylko najpierw tego klienta muszę ustawić. Ok - w takim wypadku nie pozostaje mi nic innego jak wypróbowanie zaproponowanych ustawień. O wynikach dam znać wkrótce.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

kosob pisze:Tak, drugi router już czeka.
Jaki?
kosob

Niestety nie pamiętam modelu (też Tendy), ale po wyglądzie można było stwierdzić, że będzie ok (1 port WAN, 4 LAN i antena WiFi). Na opakowaniu miał wypisaną funkcję AP, więc problemów raczej nie powinno być. Do tej pory miałem do czynienia z routerami WiFi (a nie samymi stricte AP), stąd moje błędy w rozumowaniu.

Pozdr
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

kosob pisze:Niestety nie pamiętam modelu (też Tendy), ale po wyglądzie można było stwierdzić, że będzie ok (1 port WAN, 4 LAN i antena WiFi).
Jeśli dostawca nie limituje <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> to powinien być ok.
kosob pisze:Do tej pory miałem do czynienia z routerami WiFi (a nie samymi stricte AP), stąd moje błędy w rozumowaniu.
Ale rozumiem już sprawa jasna?
kosob

Jeśli dostawca nie limituje »TTL« to powinien być ok.
Raczej nie limituje.
Ale rozumiem już sprawa jasna?
Tak, sprawa już jest jasna. Człowiek uczy się na błędach, ale na szczęście są dobrzy ludzie. ;)
kosob

Wszystko działa. Z wyjątkiem jednego drobiazgu - w miejscu postawionego pytajnika musiałem nadać jakieś ip z podsieci 192.168.0.0/24 inaczej pingi nie leciały dalej. Dziękuję za rady.

Pozdrawiam (temat do zamknięcia)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

kosob pisze:(temat do zamknięcia)
Na tym forum, <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a> :nienie:
ODPOWIEDZ