Potrzebuję pomocy w sprawie konfiguracji routera Tenda W54A (link do strony producenta -> http://www.tenda.cn/product/show.php?productid-294.html ).
Otóż sprawa wygląda tak:
Jest sobie sieć osiedlowa, która działa na WiFi. Każdy z klientów posiada zainstalowaną kartę sieciową w swoim komputerze z łączem RSMA (czyli standardowa sieciówka bezprzewodowa), które bezpośrednio idzie do anteny na dachu.
Teraz problem polega na tym, że trzeba zrobić małą sieć domową u jednego z klientów. W tym celu kupiono dwa routery - jeden miał pracować jako AP Client (powyższy model) zastępując dotychczasową kartę sieciową PCI, a drugi jako normalny AP (do rozgłaszania w domu - laptopy, telefony komórkowe itp.).
W istniejącej sieci osiedlowej adresy są przydzielane statycznie. Sprawa niby prosta - zamienić jedną z obecnych kart routerem W54A i nadać mu ten sam adres ip, co komputer, który działał dotychczas (w sieci nie ma filtrowania MAC). I tu się pojawia szkopuł - nigdzie nie mogę mu nadać/zmienić adresu ip, w taki sposób, żeby on działał jak poprzednia karta sieciowa. Router jest dość ubogi w funkcje konfiguracyjne. Mogę mu zmienić adres ip, ale tylko ten, który jest po stronie LAN. Nie mogę natomiast nadać mu adresu ip WAN. Trochę dziwna sprawa, bo wydaje mi się, że to powinna być jedną z podstawowych funkcji. Router ustawiam w tryb AP Client, wybieram SSID, podaje klucz WPA i w statusie pisze "connection successful". Niby gra. Niestety pingi nie lecą dalej. Okazuje się, że na routerze po drugiej stronie w zakładce Trafic manager/Active clients router-klient się pojawia, ale jest tylko jego adres MAC, a nie ma ip. Pozostałe komputery mają MAC+ip. Czyli komputer nie dostaje żadnego adresu ip (logiczne, bo nigdzie go nie ustawiałem = nigdzie nie mogłem).
Czy może router powinien działać w innym trybie, czy może jednak jest jakiś sposób, żeby mu nadać ten ip (chciałbym wykluczyć na dzień dzisiejszy DHCP, bo cała sieć byłaby do rekonfiguracji)? Sprawdzałem na stronie producenta i jak dotąd nie ma nowej wersji firmware, więc nie ma co liczyć na "nowe" funkcje.
Proszę o pomoc jak sobie z tym poradzić.
EDIT: załączam obrazek, który szybciej wyjaśnia sytuację.