Prośba o pomoc w konfiguracji TP Link TL WR340G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Prośba o pomoc w konfiguracji TP Link TL WR340G
Witam serdecznie.
Potrzebuję pomocy przy konfiguracji tego routera.
Na balkonie mam zamontowaną antenę panelową która jest podłączona do urządzenia Edimax EW-7206APG. Do tego urządzenia podpinam TP Linka. I teraz chcę aby tp link puszczał internet po wifi do laptopa i tel komórkowy, a także kablem do dekodera N. Niestety nie mogę ustawić przyznawania urządzeniom ip po dhcp i chciałbym im nadać statyczne.
Proszę o wyjaśnienie co i jak po kolei. Jak na razie udało mi się połączyć po wifi w laptopie. Jednak nie mogę się zalogować do routera. Czytałem gdzieś, że powinienem zmienić adresację na jakąś z innej klasy, czy jakoś tak.
Proszę o wsparcie i opis, z góry dziękuję.
System operacyjny Vista
Potrzebuję pomocy przy konfiguracji tego routera.
Na balkonie mam zamontowaną antenę panelową która jest podłączona do urządzenia Edimax EW-7206APG. Do tego urządzenia podpinam TP Linka. I teraz chcę aby tp link puszczał internet po wifi do laptopa i tel komórkowy, a także kablem do dekodera N. Niestety nie mogę ustawić przyznawania urządzeniom ip po dhcp i chciałbym im nadać statyczne.
Proszę o wyjaśnienie co i jak po kolei. Jak na razie udało mi się połączyć po wifi w laptopie. Jednak nie mogę się zalogować do routera. Czytałem gdzieś, że powinienem zmienić adresację na jakąś z innej klasy, czy jakoś tak.
Proszę o wsparcie i opis, z góry dziękuję.
System operacyjny Vista
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Prośba o pomoc w konfiguracji TP Link TL WR340G
Jaki masz adres od operatora?
Sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
Sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
-
Od operatora mam następujące parametry:
192.168.16.40
255.255.255.0
192.168.16.1
194.204.159.1
Polecenie ping www.wp.pl >c:\ping.txt wyskakuje odmowa dostępu więc wklejam print screen
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-04-22, 11:08 ]
Wynik PING zamieszczamy tak jak tu podano <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a> a nie w formie załącznika.
192.168.16.40
255.255.255.0
192.168.16.1
194.204.159.1
Polecenie ping www.wp.pl >c:\ping.txt wyskakuje odmowa dostępu więc wklejam print screen
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-04-22, 11:08 ]
Wynik PING zamieszczamy tak jak tu podano <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a> a nie w formie załącznika.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez markmar, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wpisujesz je na sztywno w komputerze czy dostajesz automatycznie?markmar pisze:Od operatora mam następujące parametry:
192.168.16.40
255.255.255.0
192.168.16.1
194.204.159.1
-
Wpisuje na sztywno w komputerze i mam podane na umowie właśnie te parametry.
Ostatnio zmieniony 2010-04-22, 13:36 przez markmar, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
markmar, w takim razie będziesz musiał wpisać je w router w interfejsie WAN.
Natomiast na kompie najlepiej zmień na automat.
Natomiast na kompie najlepiej zmień na automat.
-
Tyle, że właśnie powiedziano mi żebym nie ustawiał na auto bo będą problemy. Dlatego też chciałbym każdemu z urządzeń przypisać konkretne parametry, żeby były tak samo na sztywno. Czyli jakoś powinienem zmienić ip w lanie dla routera, żebym mógł się do niego logować i jakie wtedy ip dać dla pozostałych urządzeń i gdzie to ustawić w routerze?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez markmar, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale kto tak powiedział?markmar pisze:tyle, że właśnie powiedziano mi żebym nie ustawiał na auto bo będą problemy.
To co będzie się działo za routerem to twoja sprawa.
-
Gościu który mi instalował antenę i że jak dam przydzielanie po auto to mi do mojego routera połączy innych automatycznie z jakiegoś przełącznika.
Czyli mam rozumieć ze nie da sie ustawic w tym routerze stałych ip dla każdego z urządzeń?
Ale ok skoro tak piszesz to spróbuję z tymi ustawieniami auto.
tutaj mam kolejne pytanie.
W tym routerze jest cos takiego jak rezerwacja ip czy to oznacza, ze podam mac adres i dopisze ip i zawsze bedzie to samo ip do kazdego urzadzenia przypisywane?
Pytanie drugie dotyczy ip routera bo teraz mam internet ale nie mam mozliwosci zalogowania sie do routera. Chodzi o zmiane ip. jakie nadac?
Czyli mam rozumieć ze nie da sie ustawic w tym routerze stałych ip dla każdego z urządzeń?
Ale ok skoro tak piszesz to spróbuję z tymi ustawieniami auto.
tutaj mam kolejne pytanie.
W tym routerze jest cos takiego jak rezerwacja ip czy to oznacza, ze podam mac adres i dopisze ip i zawsze bedzie to samo ip do kazdego urzadzenia przypisywane?
Pytanie drugie dotyczy ip routera bo teraz mam internet ale nie mam mozliwosci zalogowania sie do routera. Chodzi o zmiane ip. jakie nadac?
Ostatnio zmieniony 2010-04-22, 13:35 przez markmar, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale to on mówił o ustawieniu urządzenia bezpośrednio podpiętego pod Edimaksa. Tam faktycznie ustaw na sztywno.markmar pisze:gościu który mi instalował antenę i że jak dam przydzielanie po auto to mi do mojego routera połączy innych automatycznie z jakiegoś przełącznika.
Natomiast komputery podłączone do routera mogą być i na auto i statycznie.
Tak, ale nie jest to konieczne w twoim przypadku.markmar pisze:tym routerze jest cos takiego jak rezerwacja ip czy to oznacza ze podam mac adres i dopisze ip i zawsze bedzie to samo ip do kazdego urzadzenia przypisywane?
Jak masz to podłączone teraz?markmar pisze:pytanie drugie dotyczy ip routera bo teraz mam internet ale nie mam mozliwosci zalogowania sie do routera. chodzi o zmiane ip. jakie nadac?
-
W tej chwili kabel od edimaxa idzie do tp linka i podłączony jest do jednego z portów lan. Jakoś inaczej nie chciało mi chodzić i wpisałem te dane o mam od operatora.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No to źle.
Kabel z Edimaxa ma iść do portu WAN.
Kabel z Edimaxa ma iść do portu WAN.
-
Więc ok. dam kabel z edimaxa do wan, w zakładce wan wpiszę ustawienia podane na umowie od operatora a w zakładce lan mam dac przyznawanie po dhcp?
[ Dodano: 2010-04-22, 13:02 ]
A co z tym łączeniem się z routerem? zmieniać to ip
[ Dodano: 2010-04-22, 13:02 ]
A co z tym łączeniem się z routerem? zmieniać to ip
Ostatnio zmieniony 2010-04-22, 13:32 przez markmar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Dokładnie tak masz zrobić.markmar pisze:w zakładce wan wpiszę ustawienia podane na umowie od operatora a w zakładce lan mam dac przyznawanie po dhcp?
Co masz dokładnie na myśli?markmar pisze:a co ztym łączeniem się z routerem?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
No chodzi mi o to abym mógł się zalogować do routera. Muszę zmieniać jego ip czy nie?
-
Znaczy chodzi Ci o tego TP-linka?markmar pisze:abym mógł się zalogować do routera
Najlepiej jak wpiszesz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z opcję /ALL
Tam w polu brama domyślna będziesz miał adres na jaki masz się łączyć z routerem, gdyż brama domyślna to właśnie adres routera.
Jednak jeżeli od operatora masz adresy 192.168.16.x to dla routera po stronie LAN musisz dać inną klasę np. Najlepiej np. 10.1.1.1 Wtedy jest gwarancja, że nie będzie konfliktów.
PS. Używaj dużych liter na początku zdań

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale w tym przypadku ma wyłączone DHCP w tym Tp-Linku i nic mu to nie da. Bez "Reset to factory default" Tp-Linka (jeżeli nie zna jego IP) się nie obejdzie.BliSki pisze:gdyż brama domyślna to właśnie adres routera.
Nie pomagam na PW!
-
Oczywiście jeżeli DHCP będzie wyłączone, to nic nie da.wojteks pisze:Ale w tym przypadku ma wyłączone DHCP w tym Tp-Linku
Ale wcześniej padły takie słowa:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=271863#271863
Więc rozumiem, że DHCP jest już włączone?markmar pisze:a w zakładce lan mam dac przyznawanie po dhcp?
Jeżeli nie zna się jego IP i nie ma włączonego DHCP na nim, to oczywiście, że jedyna droga to "reset". Dlatego pytałem o co chodzi dokładnie z tym logowaniem, bo nie wyczytałem poprzednio, że jest "zablokowany".wojteks pisze:Bez "Reset to factory default" Tp-Linka (jeżeli nie zna jego IP) się nie obejdzie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
I jeszcze pytanie, jakie ustawienia karty sieciowej dać? Ustawić na dhcp?
-
Wyczytałem tylko:
Zresztą chyba jednak jest dostęp do tego routera:
[ Dodano: 2010-04-22, 14:22 ]
I chodziło o "zalecenie" operatora. Ale potem się wyjaśniło, że chodzi tylko wpięcie się do urządzenia operatora.markmar pisze:Niestety nie mogę ustawić przyznawania urządzeniom ip po dhcp i chciałbym im nadać statyczne.
Zresztą chyba jednak jest dostęp do tego routera:
markmar pisze:czyli jakoś powinienem zmienić ip w lanie dla routera, żebym mógł się do niego logować i jakie wtedy ip dać dla pozostałych urządzeń i gdzie to ustawić w routerze?
[ Dodano: 2010-04-22, 14:22 ]
Tak. Ustaw na DHCP.markmar pisze:jakie ustawienia karty sieciowej dać? ustawić na dhcp?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Nie jest zablokowany tylko jak podłączyłem z edimaxa do tp linka kabel w port lan to nie moge się logować. ok zrobie tak jak pisaliscie i zobaczymy czy tak pójdzie. jak ustawię to się odezwę. jeszcze tylko kwestia tej karty?
[ Dodano: 2010-04-22, 14:25 ]
OK. Przepraszamz a ten brak dużej litery na początku:) postaram się poprawić.
[ Dodano: 2010-04-22, 14:25 ]
OK. Przepraszamz a ten brak dużej litery na początku:) postaram się poprawić.
-
Bo wtedy mógł być jakiś konflikt adresów IP.markmar pisze:Nie jest zablokowany tylko jak podłączyłem z edimaxa do tp linka kabel w port lan to nie moge się logować.
Tak wepnij Edimaxa do WAN a na LAN ustaw DHCP i adres routera np.: 10.1.1.1markmar pisze:ok zrobie tak jak pisaliscie i zobaczymy czy tak pójdzie.
markmar pisze:jak ustawię to się odezwę.
OK.
To już Ci napisałem, że ustawiasz na DHCP.markmar pisze:jeszcze tylko kwestia tej karty?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Więc na razie śliczne dzięki za poświęcony czas. Postaram się to jeszcze dziś zrobić.
-
Zatem czekamy na informacje czy działa i jak działa 

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Witam ponownie.
Wszystko poszło jak trzeba i działa. Troszkę mi radio w n-ce przerywa. Ale wszystko dało się połączyć. Chyba będę musiał pomyśleć nad zwiększeniem możliwości łącza to wtedy na pewno nie będzie problemu. Jak na razie mam 1M.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich.
Wszystko poszło jak trzeba i działa. Troszkę mi radio w n-ce przerywa. Ale wszystko dało się połączyć. Chyba będę musiał pomyśleć nad zwiększeniem możliwości łącza to wtedy na pewno nie będzie problemu. Jak na razie mam 1M.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich.