Błędy w połączeniu EDGE/GPRS pod W XP

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kisiel291
Stały użytkownik forum

Błędy w połączeniu EDGE/GPRS pod W XP

Post autor: kisiel291 »

Witam,
Ponieważ nadal zgłębiam temat dlaczego XP przegrywa z 98SE, mam pytanko dotyczące aktualnego połączenia. Przy aktywnym połączeniu po jednej stronie mamy wysłane pakiety(bajty) a po drugiej pobrane, kompresje oraz liczba błędów. Mam pytanie czy to normalne, że pobierając 1MB danych mam ok 120-150 błędów ??? Czy ma to wpływ na transwer?

Zmieniłem temat. Szadzik
E160 Play
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Błędy w połączeniu EDGE/GPRS pod W XP

Post autor: Szadzik »

kisiel291 pisze:Witam,
Ponieważ nadal zgłębiam temat dlaczego XP przegrywa z 98SE, mam pytanko dotyczące aktualnego połączenia. Przy aktywnym połączeniu po jednej stronie mamy wysłane pakiety(bajty) a po drugiej pobrane, kompresje oraz liczba błędów. Mam pytanie czy to normalne, że pobierając 1MB danych mam ok 120-150 błędów ??? Czy ma to wpływ na transwer?
Oczywiście błędy mają wpływ na transmisję. A tak naprawdę, to właśnie po błędach widać, jakiej jakości jest połączenie.
Jeśli masz ich zbyt wiele, chociaż nie powinno ich być wcale, to znaczy, że:

a) Masz słaby zasięg i połączenie jest marnej jakości.
b) Komputer ma problemy z ustawieniami dotyczącymi modemu/ transmisji (MTU size itd.)
c) Jest bardzo duże obciążenie sieci i z tego powodu połączenie się "rwie".

Zacznij od inspekcji kompa.
Back to the Future ;)
kisiel291
Stały użytkownik forum

MTU mam ustawione przez System Mechanic6 na wartość 233 tyś bajtów. NIe wiem czy to może za dużo.. Pozatym jest ustawione szukanie MTU. może to też ma wpływ Zasięg 5 kresek. Szybkość pod XP 3kB(230K) pod 98SE 7,5kB (112,5K)
Może jaśniej?
NIe wiem już co mam robić :(
E160 Play
Balbina
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Balbina »

Najlepiej sprawdz czy pod którymś z systemów operacyjnych działa sprzet poprawnie lub szybciej jezeli tak to sciągnij inne sterowniki i oprogramowanie . nalszybciej sciągniesz z orginalnej str producenta urządzenia.
kisiel291
Stały użytkownik forum

tak też próbuje wymiodzić, z tą różnicą że nowe są gorsze.
E160 Play
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

kisiel291 pisze:MTU mam ustawione przez System Mechanic6 na wartość 233 tyś bajtów.
Przeginasz z tym MTU na maxa

Aby dowiedzieć się, jakie jest MTU należy:
W win XP start/uruchom wpisz cmd
W okienku wpisz: ping –f –l 1500 www.jakisadres.pl (oczywiście adres dowolny) 1500 to właśnie standardowe ustawienie przez windows MTU. Jeżeli otrzymasz komunikat:

"Pakiet musi być podzielony na fragmenty, ale ustawiono opcję DF”
wtedy obniżaj wartość MTU o dziesięć i czekaj aż komunikat zniknie i pojawi się odpowiedź:
odpowiedź z 212.77.100.101 : bajtów=1422 czas2549ms TTL=119 (to jest mój optymalny MTU dla GPRS Plusa)

Zwróć uwagę że tam pisze 1422 bajtów a nie kilo czy mega
Latka lecą...
kisiel291
Stały użytkownik forum

dziękuje kolego za pomoc choć w tym małym problemiku. Ogólnie to napisałem bzdure bo mi chofziło nie o MTU ale o to drugie TCP window size czy jakoś takoś Tu miałem ustawione na 1500. Zobacze czy to coś da ale pewnie nie wiele :(
Wyniki:
Badanie 212.2.96.51 z uľyciem 1000 bajt˘w danych:

Pakiet musi by† podzielony na fragmenty, ale ustawiono opcj© DF.

Statystyka badania dla 212.2.96.51:

Pakiety: Wys�ane = 4, Odebrane = 0, Utracone = 4 (100% utraconych),

Szacunkowy czas b�Ądzenia pakiet˘w w milisekundach:

Minimum = 0ms, Maksimum = 0ms, —rednia = 0ms

.. mówi to coś komuś. Teoretycznie nie powinienem teraz pisać na forum ;)
Udało sie dopiero przy 500. To chyba źle co?
E160 Play
kisiel291
Stały użytkownik forum

no wiec pozostało tak pod 98SE mam MTU:1452, internet działa może troszkę lepiej. Pod XP wywaliłem system mechanic 6 bo niestety programik nie umożliwia ustawienia jakichkolwiek ustawień MTU. Tcp optimizer też. Ashampoo PowerUp ustawił mi MTU ale nie mam web (pingi chodzą).
Jednak została mi jedynie słuszna usługa neo... qurw jak ja nie lubie telezłodzieji ;(
E160 Play
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

kisiel291 pisze: nie o MTU ale o to drugie TCP window size czy jakoś takoś
Chodzi Ci chyba o RWIN (receive window) – maksymalny rozmiar porcji danych, którą może wysłać host otrzymujący żądanie wykonania takiej operacji - bez potwierdzenia ich odebrania przez komputer, który wystosował takie żądanie. W przypadku braku informacji,
że dane dotarły, host nie może wysłać kolejnych fragmentów danych. RC = (MTU -40)*4
Np. (1422-40)*4 = 5528
Druga sprawa: MTU jest własnością sieci, a nie komputera czy systemu operacyjnego, dlatego nie możesz mieć innych wartości w win 98 a innych w XP jeżeli korzystasz z tej samej sieci.
Latka lecą...
Awatar użytkownika
michał
Stały użytkownik forum

Post autor: michał »

Do Sardo nunspa

Mi w XP SP1 wychodzi 1472 i mam pytanie, gdzie to przestawić w windowsie bez dodatkowych programów i jakie to ustawienie ma wpływ na szybkość etc?

Pozdrawiam
kisiel291
Stały użytkownik forum

@sargo nunspa, czy takie ustawienie (5,5kB) spowoduje ze ogranicze transwfer do 5,5kB/s ???? mam pingi na poziomie 1000ms to logiczne wydaje mie się że tak będzie. Więc może lepiej ustawić tak jak pokazuje TCPopt. na 16k ????

@michał ściągnij sobie TCPoptimizer 600kB, wystarzy do prób. Albo ashampoo powerup XP (łatwiejszy w obsłudze bo ogranicza tylko do 3 ustawień)
E160 Play
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

@michał tu jest MTU
http://support.microsoft.com/kb/826159/pl
Osobiście mam wrażenie, że GPRS jakoś lepiej chodzi. Podobno w EDGE to już lepiej da się odczuć. Poczytaj to:
http://www.bez-kabli.pl/ftopic1737.html

@ kisiel291
MTU nie ma nic do transferu pokazywanego na twoim kompie. A działa tak MTU z Twojego komputera jest przesyłany na zdalny router Twojego dostawcy internetowego. Jeżeli wartość MTU jest nieodpowiednia wtedy router zatrzymuje te pakiety i przepakowuje na takie jak mają być i wysyła dalej. Czas tego przepakowania to właśnie jest realne spowolnienie przesyłu danych. Ty jednak nie możesz tego niczym zmierzyć, bo opóźnienie nie jest na Twoim kompie.

W RWIN zmienia sie ustawienia jak sie strony nie chcą otwierać - tak najprościej to mogę ująć :|
Latka lecą...
kisiel291
Stały użytkownik forum

no włąśnie chodziło mi o RWIN (czyli o ramkę) bo jeżeli stacja nadawcza daje mi bez potwierdzenia paczkę o wielkości 5,5 kB to zawsze będzie to mniej niż np 11,5kB. Więc jeżeli ustawie 5,5kB to wcale nie oznacza że dostane dwie paczki w ciągu sekundy. A np. 11,5kB jest to max transfer jaki dostaje w "piku" na wykresie. Rozumiesz tok mojego rozumowania?
Tak sobie myśle że ustalenie RWIN=4xMTU to nie jest najlepsze ustawienie.
E160 Play
ODPOWIEDZ