Pytanie o poprawną konfiguracje.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mr_Andre
Początkujący użytkownik forum

Pytanie o poprawną konfiguracje.

Post autor: Mr_Andre »

Witam, mam prośbę o do Was o pomoc w poprawnej konfiguracji sieci jaką założyłem między dwoma budynkami. Prawdę mówiąc nie wiem czy poprawnie to skonfigurowałem dlatego proszę o porady.

Poniżej schemat w jaki sposób jest to aktualnie skonfigurowane:

Obrazek

TP link (włączone DHCP) jest postawiony zamiast modemu Neostrady na parterze w domu nr 1.
Ustawiony jest w tryb Access Point, dzięki czemu internet bez przewodów jest dostarczony na piętro. Na piętrze koło PC siedzi sobie Planet wrt-414 nr 1 w trybie Bridge point to poin skierowanym na TP-Linka. Od tego wrt-414 nr 1 (wyłączone DHCP) idzie po lan internet do pc (zapomniałem dorysować go na schemacie), oraz internet do wrt-414 nr 2. wrt-414 nr 2 (włączone DHCP) ustawiony w trybie bridge point to point ma podłączoną antenę na dachu przez która skierowana jest na drugi budynek czyli na wrt-414 nr3.

Teraz opis drugiego domu. Internet odbierany jest przez wrt-414 nr 3 (wyłączone DHCP) ustawiony w trybie bridge point to point na wrt-414 nr 2. Tu po lan idzie internet do PC, oraz do wrt-414 nr 4. Wrt-414 nr 4 (włączone DHCP) ustawiony jest w tryb Access Point aby rozesłać internet na cały dom.

A teraz ciekawostka, która mnie trapi dziś. na WRT-414 nr 2 gdy odłączona jest antena nadająca sygnał do drugiego budynku transfer na pc podłączonym do niego jest maksymalny czyli 240 kb/s. Gdy antena jest podłączona transfer spada do około 40-60 kb, wie ktoś z was co może być powodem takiego zachowania?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Pytanie o poprawną konfiguracje.

Post autor: wojteks »

Mr_Andre pisze:Gdy antena jest podłączona transfer spada do około 40-60 kb
Na jakich kanałach WiFi nadają poszczególne AP?
Powinien być odstęp co najmniej 4 kanałów czyli 1, 5, 9 przykładowo.
Nie pomagam na PW!
Mr_Andre
Początkujący użytkownik forum

Re: Pytanie o poprawną konfiguracje.

Post autor: Mr_Andre »

Między budynkami jest kanał 9, w budynku nr 2 kanał 6 (zmieniłem właśnie na 1), a w budynku nr 1 na tp-link nie pamiętam :) nie widziałem że to robi jakąś różnicę jaki odstęp jest między kanałami.

EDIT_____________________

HURAAAAA transfer idzie maksymalną prędkością ponad 200 kb/s po zmianie kanału z 6 na 1.
Coś mi się wydaje że tp-link był ustawiony chyba na 7.

[ Dodano: 2010-04-24, 12:03 ]
Sprawdziłem konfiguracje tp-linka i wifi chodziło na kanale 11, zmieniłem go na 5.

Teraz wygląda to tak:

tp=link kanał 5
wrt-414 kanał 9
wrt-414 kanał 1

Jakoś tak dziwnie jest że jak uruchomiłem dziś rano komuter to z pół godziny transfer szedł ponad 200kb, później zwolniło do 60 kb, czy może być tak że któryś z routerów się zapycha?

Tak sobie jeszcze myślę że powodem może być to że między budynkami jest chyba max 10 m. A anteny zastosowane to pozostałość po radiówce do której wczesniej nasze domy były podłączone, poniżej fotka podobnej anteny. Czy to może być problem? zbyt silne anteny?

Obrazek
ODPOWIEDZ