Szukam rozwiązania do domu...
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Szukam rozwiązania do domu...
Witam,
Szukam rozwiązania, interesuje mnie niedrogi router z Wi-Fi, który umożliwi mi osiągnięcie następujących celów:
- rozprowadzi sieć po domu radiem z WPA2_PSK (AES)
- połączy się (gateway - gateway) do routera firmowego zestawiając tunel VPN (wymienię tylko listę argumentów, znawcy będą wiedzieli o co chodzi) IPsec (RSA/IKE/3DES/MD5)
- pozwoli na połączenie się do sieci domowej z zewnątrz za pośrednictwem tunelu IPsec/L2TP zarówno z Windowsa jak i z iphone
- będzie posiadał zaawansowany QoS
No właśnie początkowo myślałem nad jakimś LinkSys WRT54GL z wgranym (zachwalanym przez ogół) DD-WRT, jednak w DD-WRT nie ma natywnego wsparcia dla IPsec.
Zaczynam się zastawiać, czy jest w ogóle możliwe zamknięcie wszystkiego z powyższej listy w jakimkolwiek małym routerku..., a kupowanie profesjonalnego routera za kilka tysięcy do domu wydaje się paranoją.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-04-22, 08:35 ]
Przenoszę wątek do działu "routerów".
Szukam rozwiązania, interesuje mnie niedrogi router z Wi-Fi, który umożliwi mi osiągnięcie następujących celów:
- rozprowadzi sieć po domu radiem z WPA2_PSK (AES)
- połączy się (gateway - gateway) do routera firmowego zestawiając tunel VPN (wymienię tylko listę argumentów, znawcy będą wiedzieli o co chodzi) IPsec (RSA/IKE/3DES/MD5)
- pozwoli na połączenie się do sieci domowej z zewnątrz za pośrednictwem tunelu IPsec/L2TP zarówno z Windowsa jak i z iphone
- będzie posiadał zaawansowany QoS
No właśnie początkowo myślałem nad jakimś LinkSys WRT54GL z wgranym (zachwalanym przez ogół) DD-WRT, jednak w DD-WRT nie ma natywnego wsparcia dla IPsec.
Zaczynam się zastawiać, czy jest w ogóle możliwe zamknięcie wszystkiego z powyższej listy w jakimkolwiek małym routerku..., a kupowanie profesjonalnego routera za kilka tysięcy do domu wydaje się paranoją.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-04-22, 08:35 ]
Przenoszę wątek do działu "routerów".
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez motto, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Szukam rozwiązania do domu...
Nie jestem pewien ale może Tomato ma wsparcie?motto pisze:No właśnie początkowo myślałem nad jakimś LinkSys WRT54GL z wgranym (zachwalanym przez ogół) DD-WRT, jednak w DD-WRT nie ma natywnego wsparcja dla IPsec.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
W Tomato nie znalazłem, szukając natknałem się na coś co nazywa się OpenWRT...
Może to będzie rozwiązaniem dla mnie...
http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk ... atach-8091
Może to będzie rozwiązaniem dla mnie...
http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk ... atach-8091
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Jeśli chodzi o router z możliwością wgrania softu open source, to zamiast WRT54GL poleciłbym Ovislinka WL-1600GL. Mniejszy i energooszczędniejszy, a funkcjonalność ta sama.
-
O-o dziękuję. Widzę, że nawet procesor ma mocniejszy, co przy IPsec nie będzie bez znaczenia.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście, na openwrt praktycznie wszystko jest możliwe, tylko musisz sobie samemu to wydłubaćmotto pisze:OpenWRT

-
Zdefiniuj wydłubać?