Witam
Mam problem z udostępnieniem Internetu z Playa. Sytuacja wygląda tak:
1. Oba kompy (stacjonarny i laptop) z Vistą
2. Do stacjonarnego podłączony przez USB modem HSPDA z kartą Play -działa OK
Komputery połączone przez router wifi Netgeara w sieć bezprzewodową oba przez wifi (Router pod Neostradę, ale TP nie spisała na czas) ; sieć działa ; kompy się widzą, włączone udostępniania plików działają na laptopie działa nawet program wymagający połączenia z serwerem SQL , który jest na stacjonarnym.
Próbowałem udostępnić połączenie modemowe za pomocą usługi windowsowej Udostępnianie połączenia internetowego (ICS) i kiszka, na laptopie tylko w mapie sieci pojawiło coś opisane jako Internet Service Gateway, ale samo połączenie nie działa, mimo ustawienia "Automatycznie uzyskaj adres IP lub Automatycznie uzyskaj adres IPv6"
Może macie jakieś doświadczenia bo ja dziś straciłem cały dzień ;((
Dzieki!
Udostępnienie internetu z play
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Udostępnienie internetu z play
Musisz włączyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> na komputerze z internetem, wyłaczyć DHCP w routerze i zmienic mu IP po stronie LAN na 192.168.0.100 (od teraz na niego będziesz się logował do routera). W drugim komputerze wpisac ręcznie IP 192.168.0.2, brama 192.168.0.1, maska i DNS.antic pisze:Może macie jakieś doświadczenia bo ja dziś straciłem cały dzień ;(
Nie pomagam na PW!
-
Od razu przepraszam za głupie pytania...
jeszcze głupsze pytanie: skąd mam wiedzieć jakie dns mam wpisać ?
włączyłemMusisz włączyć »ICS« na komputerze z internetem
mam jeszcze drukarkę sieciową - nie wywalę sobie jej tak ?,Musisz włączyć »ICS« na komputerze z internetem
jeszcze głupsze pytanie: skąd mam wiedzieć jakie dns mam wpisać ?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nie, o ile będzie miała IP z tego samego zakresu.antic pisze:mam jeszcze drukarkę sieciową - nie wywalę sobie jej tak ?,
- wojteks
- *** Administrator ***
Musisz też jej ręcznie IP ustawić 192.168.0.3 powiedzmy.antic pisze:mam jeszcze drukarkę sieciową - nie wywalę sobie jej tak ?,
Może być taki sam jak w komputerze z internetem, patrz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>antic pisze:skąd mam wiedzieć jakie dns mam wpisać ?
Nie pomagam na PW!
-
Bardzo dziękuję za pomoc - po wpisaniu tych ustawień wszystko działa wyśmienicie