Witam mieszkam 40km od krakowa wioska Kościelec mam centrale 1.3km od siebie. Własnie wlaczyli mi 10mbps ale zaczel osie gubienie pakietow, zglosilem to i powiedzieli ze nie moge miec 10mbps. wkurzylem sie i zaczalem sprawdzac. Okazalo sie ze ze niezaleznie od lacza jest gubienie pakietow i to maja wszyscy od 10-40%, czyli awaria wszedzie. Co dziwne próbowali mi udowodnic ze to moja wina routera, ale ich spalilem. Raz na 10-20 polaczen nadaje mi IP 83.10.x.x i wtedy wszystko smiga, 0 gubienia pakietow. Jak mam 83.29.x.x to gubi pakiety. Sprawdzcie sobie to.
Widac ze to cos u nich, sa w poblizu lacza nieprzeciazone, ale oni nie umieją chyba skonfigurowac tego zeby chodzilo.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-04-28, 18:00 ] Wyłączenie CAPS LOCKA w końcowej części posta, bo oznacza to krzyk.
Ostatnio zmieniony 2010-04-28, 17:00 przez macem, łącznie zmieniany 1 raz.
macem jeżeli to możliwe, to lepiej migruj do opcji 6 Mb/s, nasze linie telefoniczne nie są przygotowane jeszcze pod łącza 10 Mb/s - nie ma co się oszukiwać, jak 10 Mb/s nie działa jak należy 400-500 metrów od centralki, to co dopiero 1,3 km, jak wiadomo stan linii telefonicznych też nie jest najlepszy - na szczęście infrastruktura w wielu miejscach w Polsce będzie modernizowana. Zapewne połączenie Ci się źle synchronizuje, i stąd gubienie pakietów - raczej nic nie wskurasz nie zmniejszając przepustowości łącza. Ale z tymi adresami IP to dziwna sprawa.
Hejka net dobrze chodzi, transfer jest na poziomie 7-10mbps, przy 2mbps i 6mbps jest to samo (tyle ze gubi pakiety 10-20%). 2 lata miałem 2mbps i chodzilo ładnie. Od tego roku coś się zaczeło dziać, czyli gubi pakiety, ale tylko jak jest na IP 83.29.x.x. To jest u nich problem a nie u mnie, przeczytaj co napisalem wyżej, gubienie pakietów jest u wszystkich z tego rejonu którzy maja IP 83.29.x.x. Jak mi nada IP 83.10.x.x (raz na 10-20 połączeń) to chyla jak szalony net i 0 gubienia pakietow.
Ostatnio zmieniony 2010-04-28, 10:00 przez macem, łącznie zmieniany 1 raz.
macem pisze:Hejka nie dobrze chodzi transfer jest na poziomie 10mbps, chodzi oto ze gubi pakiety, ale tylko jak jest na IP 83.29.x.x. To jest u nich problem a nie u mnie, przeczytaj co napisalem wyżej. Jak mam 83.10.x.x to chyla jak szalony net i 0 gubienia pakietow.
Ja wiem, że transfer masz OK. Miałem styczność nie raz z takimi problemami, transfer OK, ale pingi szły w kosmos, i do tego w niektórych przypadkach były wysokie. User zszedł z opcji 10 mb/s, na 6 Mb/s i problemy ustały - a transfery miał też dobre jak Ty. Męcz ich - ale możesz nic nie wskurać W Faście masz czy Interlaved ? Możliwe, że to jakieś problemy na centralce, jak u wszystkich.
Hejka byc moze, dzieki za info, ale ja miałem i testowałem 6mbps i pozniej nawet na 2mbps mi przełączyli i to samo. Pozatym czemu jak mam 83.10.x.x smiga i nie gubi. Wydaje mi sie ze wtedy net leci innymi kablami i jest ok, a na 83.29.x.x leci innymi kablami i maja tam albo awarie, kiepawe lacza, lub przeciazenia. Pozatym moge to reprodukowac, czyli połączyć się z 83.10.x.x raz na 10-20 połączeń, więc będę ich męczył. Co więcej obok mnie ludzie mają 1mbps i też mają gubienie pakietów . Musi TPSA ruszyć się.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-04-28, 18:01 ] Proszę na forum nie używać takiego słownictwa
Ostatnio zmieniony 2010-04-28, 17:01 przez macem, łącznie zmieniany 1 raz.
Hejka tam dzwonie i nawet był technik u mnie , rece rozkładał bo nie wiedział co zrobić hehe. Poszło to dalej, mam nadzieję, że coś zrobią, z tego co patrzę to chyba większość ludzi spod krakowa i krakowa ma ten problem. Więc albo mają problem gdzieś u Siebie, albo z configuracją i niektóre linie i routery stoją nieprzeciązone, podczas gdy inne ledwo dychaja .
Niestety technicy od kabli byli ze 4 razy, powymieniali kable i nic . Góra ciągle ich mi podsyła a to wina leży na węzłach i routerach POLPAKU. Żenada mieszkać w Polsce, sam jestem ciekaw co to za problem, ale widać TPSA nie chce ruszyć tyłka
Najgorsze jest to że nie mam innego operatora, chyba trzeba sie modlić żeby problem sam się rozwiązał .
Chciałbym powiedzieć, że mieszkam koło Krakowa i pewnie jak mam 83.19.x.x to możliwe że leci właśnie przez te łącza przeciążone (Wieliczka) jak napisał autor topicu, a gdy mam 83.10.x.x to już leci gdzieś na Azory z tego co sprawdziłem i wtedy jest git.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez macem, łącznie zmieniany 1 raz.
technicy nie mają pojęcia, POLPAK mówi że jest OK, bo to neostrada. Jak chcę mogę założyć DSL - ale chyba to jest prawie to samo, więc pakiety będą gubione.
sprawdziłem u sąsiada który ma Netię i u niego nie ma gubienia pakietów (???).
Zgłosiłem znowu że mam problemy i dzisiaj zaczął net śmigać, ładowanie stron x5 (5-25kb/s), download 8-10Mbps, upload 0.6Kbps. Obecnie jest OK zobaczymy na jak długo.
Dlatego warto dzwonic i zglaszac nawet kilkanascie razy.
key pisze:Odleglosc nie ma wiekszego znaczenia - fala EM rozprzestrzenia sie z predkoscia swiatla.
Odległość zaczyna odgrywać ważną rolę tylko w dostępie satelitarnym. Fale radiowe potrzebują ponad 100ms na podróż w jedną stronę Dlatego pingi w internecie satelitarnym są tak wysokie.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-11-14, 09:15 ] Kasuję załącznik, gdyż na forum obowiązuje zakaz wstawiania map operatorów jako załączniki - patrz ich regulamin.
Ostatnio zmieniony 2010-11-14, 09:14 przez Internet, łącznie zmieniany 1 raz.
Co to za provider? Zasięg jest orientacyjny i moim zdaniem podany na wyrost, generalnie bez bezpośredniej widoczności ze stacją bazową nie będzie działało na odległość powyżej 3km. Przy widoczności może działać nawet do 15km.