Internet Mobilny w Niemczech na HTC Touch HD

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
RaQ
Początkujący użytkownik forum

Internet Mobilny w Niemczech na HTC Touch HD

Post autor: RaQ »

Jako, że to mój pierwszy post na tym forum pragnę się przywitać :)

Przjedę do sedna bo czas mnie goni.
We wtorek za 6 dni wyjeżdżam do Niemiec na około 2 miesiące. W związku tym zastanawiałem się nad tanim internetem mobilnym. Przeglądając internet wpadłem na aukcję:
http://www.allegro.pl/item1009821717_mo ... 30dni.html

Na podstawie informacji których znalazłem wiem ze w sieciach niemieckich operatorzy dość często blokują porty, udostępniając jedynie HTML - tak więc będę mógł przeglądać strony internetowe ale z gadu-gadu np już nie skorzystam. Karta do której link zmieściłem wyżej oferuje internet gdzie nie będę miał tego problemu.

Mam natomiast problem innej natury. Otóż zamierzam używać jako modemu mojego telefonu HTC Touch HD który ma wbudowany modem (szkoda wydawać 100 zł na coś co mogę zastąpić czymś co posiadam). Jest to smartphone na systemie Windows Mobile 6.

Pytanie jest kilka:
1. Czy w ogóle mogę go użyć do tego celu bo prawdę powiedziawszy nigdy nie próbowałem tego robić. Jeżeli tak to co muszę ustawić i jak żeby ten net chodził? (biorę ze sobą laptopa z Win XP)
2. Czy ktoś kiedykolwiek korzystał z takiego internetu prepaid w Niemczech i wie jak włączyć, ustawić opcję "Limit 5GB za 14,99€ przez 30dni"?
3. Jakiej prędkości łącza mogę spodziewać się w małej miejscowości (dokładnie będzie to Nienstedt, na wschód od Halle)
4. Czy zastosowanie konektora indukcyjnego i jakiejś anteny polepszy tą prędkość? (o takiej opcji wyczytałem dość niedawno i nie za bardzo jeszcze to ogarniam)
Tutaj link do aukcji przykładowego konektora:
http://www.allegro.pl/item1010556571_id ... y_gsm.html
5. Jaką antenę ewentualnie powinienem kupić i jakie jej koszta? (bo jak już pisałem jestem kompletnie zielony w tej sprawie)

Będę czekał cierpliwie na jakąś pomoc i odpowiedzi na moje pytanie bo jak wspomniałem na początku mam mało czasu. Wyjazd we wtorek ale zamówić to muszę chyba jutro, max pojutrze.

Z góry też przepraszam jeżeli moje pytania wydadzą się komuś dziwne - jestem laikiem w tych sprawach.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Internet Mobilny w Niemczech na HTC Touch HD

Post autor: krystianb »

Ad 1. W HTC powinno po podpięciu kabla usb pojawiać okienko z wyborem na 3 miejscu jest udostępnienie internetu. W konfiguracji w telefonie trzeba wybrać tylko odpowiedni profil połączeń. Na komputerze musi być zainstalowane Active Sync w przypadku winXP lub odpowiednik do visty i 7 (nazwa wyleciała mi z głowy)

Ad 4. Jak sama nazwa aukcji wskazuje konektor jest do gsmu, na umtsie raczej będzie marnie działał. Z resztą hd jest tak wielkim urządzeniem, że i antenę też pewnie ma dużo większą od tego wynalazku. Prawdopodobieństwo sukcesu oceniam na jakieś góra 5%.

Co do zasięgu to może poszukaj mapek operatora z którego zamierzasz korzystać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
RaQ

http://img29.imageshack.us/img29/8116/eplus.jpg

Narysowałem strzałkę gdzie będę. Czy to znaczy, że nie ma mowy o tym by korzystać z UMTS w tym miejscu?

EDIT: Odpowiednik ActiveSync na Visty to Windows Mobile Device Center

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-05-24, 14:32 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2010-05-24, 13:32 przez RaQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

RaQ pisze:Czy to znaczy, że nie ma mowy o tym by korzystać z UMTS w tym miejscu?
No to chyba jednoznacznie wskazuje.
RaQ

Patryk pisze: No to chyba jednoznacznie wskazuje.
RaQ pisze:Z góry też przepraszam jeżeli moje pytania wydadzą się komuś dziwne - jestem laikiem w tych sprawach.
Zatem mogę korzystać jedynie z GPRS? Jaką prędkość łącza wtedy osiągnę?

[ Dodano: 2010-04-29, 09:00 ]
proszę o szybką odpowiedź jeżeli to możliwe.

znalazłem informację, że:
GPRS --> prędkość 5-7 KB
EDGE --> prędkość ok 10-20 KB

Szkoda, że nie ma mapki która pokazywałaby czy jestem w zasięgu gprs lub egde.

Myślałem też trochę nad moim HTC i Internetem:

6. Czy to jest tak ze mój telefon jest jakby komputerem z modemem i on tylko udostępnia internet laptopowi?
7. Ktoś orientuję się w jaki sposób aktywować pakiet(?) czy co to jest dokładnie i skonfigurować połączenie w tej sieci E-Plus od której Kartę zamierzam kupić? (szkoda, że sprzedawca nie podał swojego tel, a na gg i e-mailu nie odpisuje...) - nie chciałbym żeby się okazało, że po 2 dniach zżarło mi 15 Euro bo czegoś nie włączyłem... :)
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Tam gdzie jedziesz jest na pewno Vodafone UMTS, moze tez T-Mobile i o2. Ale wyglada na to, ze T-Mobile i Vodafone na 100%, z o2 nie jestem do konca pewny, natomiast E-Plus na pewno nie ma tam UMTS.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
RaQ

O2 nie korzysta z nadajników T-Mobile? Jeżeli tak to jak T-Mobile ma UMTS to O2 też powinien mieć?

Nie mogłem dłużej czekać i 2h temu zamówiłem ten Net z allegro E-Plus. Byleby chodziła poczta, ogame i dało się na gg pogadać :) Mam nadzieję, że tak będzie bo to nowość dla mnie.

Vodafone możliwe, że ma w pobliżu UMTS. Mapka tak pokazuje, ale nie jest to idealnie w miejscu gdzie będę przebywał tylko jakieś 500-1000 metrów dalej. Mogę się mylić bo te mapki takie trochę dziwne i mozolne są.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Od Grudnia 2009 w o2 juz tak nie jest. o2 zakonczylo umowe o roaming krajowy z T-Mobile, bo o2 ma juz wystarczajaco dobrze rozbudowana wlasna siec EDGE&HSPA 7.2/2.0 oraz w niektorych miejscach HSPA+ do 28 Mbps.

W tym miejscu z E-Plus moze bedziesz mial max. EDGE czyli do 220 kbps.

Jak juz bedziesz w Niemczech rozgladnij sie za internetem prepaid od Vodafone, jest troche opcji, na przyklad BILDmobile. 7€ za 7 dni, predkosc do 14,4 Mbps i najepsze pokrycie UMTS w Niemczech, limit 1 GB na 7 dni. Sa jeszcze lepsze oferty, ale to raczej w sieci o2, a tu nie jestem tak na 100% pewny, czy tam gdzie jedziesz jest ich UMTS.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
RaQ

SQ08 pisze:predkosc do 14,4 Mbps
No to już coś :) Tylko czy Vodafone blokuje porty jak np Blau? Na takim Blau nie można popisać na GG lub pogadać na Skype :(

I jeszcze jedno. Jeżeli będę chciał kupić taką kartę to czy nie muszę być zameldowany na terenie Niemiec? Czy muszę coś podpisywać?

I jeżeli chodzi o sprawdzenie czy posiadam technologie 3G w tym rejonie danych operatorów to czy mogę po prostu zmieniać sobie operatorów roamingowych i sprawdzać co mój telefon pokaże? :) (G,E,3G) Czy to tak działa czy może inaczej?

Mapa Vodafone pokazuje mi coś takiego:
http://img265.imageshack.us/img265/5486/voda.jpg
nie wiem jak rozumieć :( UMTS jest tylko tam gdzie czerwony kolor? np 500 metrów dalej już go nie ma? Będę dokładnie w miejscu gdzie wskazuję grot strzałki.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-05-12, 09:49 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2010-05-12, 08:48 przez RaQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Mapa Vodafone pokazuje mi coś takiego:
To są tzw.szczątki zasięgu wizualizowanego na mapce, więc trudno powiedzieć, czy będzie działać nawet z mocną anteną zewnętrzną.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

UMTS to czerwony i zielony kolor na tej mapie.
Ogolnie to Vodafone ma z duza przewaga najlepsza siec UMTS w Niemczech.
Okolo 70% 7.2/3.0 Mbps i 30% 14.4 Mbps. Zalezy od miejsca, jednak 14.4 Mbps maja glownie wieksze miasta, chociaz nie zawsze, ostatnio wiele NodeB w malych miasteczka i wioskach dostalo 14.4 Mbps. Vodafone nie blokuje GG, ale juz Skype raczej tak...
Z tego co wiem, to E-Plus (blau.de) nie blokuje GG ani Skype, mialem dwa lata aktywna akrte sim i nigdy nie bylo zadnego problemu z GG i Skype.

Bedac na miejscu wybierz na telefonie lub modemie tylko 3G,UMTS,WCDMA i szukanie manualne, wtedy zobaczysz liste sieci 3G, ktore sa tam dostepne.

Co do BILDmobil to po prostu zamawiasz przez internet, podajesz adres, imie, nazwisko itp.
Nie trzeba nic podpisywac, tylko ze ta karta sim, ktora przyjdzie poczta bedzie juz zarejestrowana na te dane ktore przy zamowienu podasz. Placic mozesz karta kredytowa lub przy odbiorze listonoszowi.

Steve Jobs.
RaQ

SQ08 pisze: Z tego co wiem, to E-Plus (blau.de) nie blokuje GG ani Skype, mialem dwa lata aktywna akrte sim i nigdy nie bylo zadnego problemu z GG i Skype.
Na tej aukcji z alledrogo jest napisane takie coś:

W Niemczech pojawił się internet w sieci Blau za 19,80€ na miesiąc. Internet w sieci Blau jest ograniczony. Na stronie Blau jest napisane na samym dole małą siwą czcionką. Dodatkowo operator informuje(zaznaczone na czerwono) że używanie Voice over IP i połączeń Peer-to-Peer jest wyłaczone. Oznacza to wykluczenie z użytku najważniejszych komunikatorów internetowych takich jak skype itp.

Ściema?
SQ08 pisze: Ogolnie to Vodafone ma z duza przewaga najlepsza siec UMTS w Niemczech.
Okolo 70% 7.2/3.0 Mbps i 30% 14.4 Mbps. Zalezy od miejsca, jednak 14.4 Mbps maja glownie wieksze miasta, chociaz nie zawsze, ostatnio wiele NodeB w malych miasteczka i wioskach dostalo 14.4 Mbps. Vodafone nie blokuje GG, ale juz Skype raczej tak...
[...]
Co do BILDmobil to po prostu zamawiasz przez internet, podajesz adres, imie, nazwisko itp.
Nie trzeba nic podpisywac, tylko ze ta karta sim, ktora przyjdzie poczta bedzie juz zarejestrowana na te dane ktore przy zamowienu podasz. Placic mozesz karta kredytowa lub przy odbiorze listonoszowi.
Być może wypróbuje to cudo nawet tylko po to, żeby się pobawić po popróbować taki necik. Myślałem o szybszym łączu właśnie dla Skype, żeby móc z dziewczyną sobie rozmawiać.

Ile kosztuje taka karta startowa?
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Post autor: Ravir »

Sam posiadam HTC Touch HD i czasami używam go jako modemu. Procedura postępowania jest taka :

Instalijemy ActiveSync dla XP, dla Visty Windows Mobile Device Center - a dla Windows 7 Masz oprogramowanie w pakiecie :D Podłączamy HTC i z trzech opcji wybieramy trzecią opcję - Udostępnianie Internetu, soft rozpozna HTC i zainstaluje odpowiednią konfigurację.
Nie trzeba nic zasadniczo robić. Jeśli net działa Ci na HTC to "od kopa" ruszy na komputerze. Warto tylko mieć nie co dłuższy kabel mini USB bo czasem na słaby sygnał pomoże "przestawienie" telefonu w inne miejsce. :D
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
RaQ

Dobrze wiedzieć, że ktoś tu używa THD jako modemu do lapka :)

Ja wczoraj o 12.00 też próbowałem połączyć się przez Playa jeszcze w Polsce. Niestety system był tak zaśmiecony, że po instalacji AS nie chciał się zsynchronizować z THD wywalając się Blue Screenem i restartem (Win XP). 9 godzin później miałem już wyczyszczony system, zainstalowane wszystkie sterowniki oraz programy które będę potrzebował w Niemczech. Jestem też po odpaleniu i testowaniu neta (przez kabel tak jak to opisuje Ravir). Dysponuje tylko EDGE w domu więc na szał nie liczyłem, ale zaskoczyłem się prędkością ładowania stron - pozytywnie (kosztami - negatywnie xD 1,60 w 2 minuty :szok: ); myślałem, że będzie znacznie gorzej.

Zastanawiają mnie jeszcze jednak 2 rzeczy:
1) czy na takim necie odpalę grę MMO EvE Online? Testy na Playu zrobię dziś jak sobie doładuję konto (na Playu lub ew na Plusie). A testy na Niemieckiej E-Plus dopiero w Sobotę - Niedzielę.
2) Sprzedawca karty w instrukcjach do włączenia pakietu 5 GB na 30 dni za 15 Euro pisze, że najpierw muszę wpisać kod w telefonie i wybrać zieloną słuchawkę (THD nie ma zielonej słuchawki! są tylko dwie białe, aaa xD Żartuje oczywiście :) ) by aktywować usługę. Po jakimś czasie dostanę smsa z potwierdzeniem. Ponadto mam mieć ustawiony APN i... no właśnie numer do łączenia *99#. Muszę to gdzieś wpisać w THD? Czy może to informacja potrzebna tylko dla innych modemów bo ja nie widzę tutaj w THD gdzie to wklepać ? :cry:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

RaQ pisze:Czy może to informacja potrzebna tylko dla innych modemów
Dla modemów jak się chce zrobić dialup. Z resztą te *99# nie zawsze będzie dobre... Telefony same sobie konteksty wybierają zgodnie z utworzonym profilem.
RaQ

krystianb pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font> Dla modemów jak się chce zrobić dialup. Z resztą te *99# nie zawsze będzie dobre... Telefony same sobie konteksty wybierają zgodnie z utworzonym profilem.
A więc dobrze mi się wydaje, że nie ma możliwości wpisania tego numeru w Windows Mobile i że net powinien mi śmigać w Niemczech na karcie E-Plusa tylko jak wpiszę APN? :)

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2010-05-06, 12:14 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-05-06, 13:57 przez RaQ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Tak nie potrzebny on jest. Wybiera się tylko podczas tworzenia profilu połączenie pakietowe, czy tam gprs.
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Post autor: Ravir »

W Windows Mobile można bez kłopotu wpisać numer i resztę :D najczęściej jednak nie jest to potrzebne - zwłaszcza w brandowanych PDA. Ja musiałem wpisać bo mam nie brandowanego HTC Touch HD.

Start -> Settings -> zakładka Połączenia -> ikona Połączenia -> Dodaj nowe połączenie modemowe -> Nazwa Połączenia i Łącze Komórkowe -> Wprowadź numer -> Nazwa Uzytkownika, Hasło, Domena. :D

Sam to przerabiałem wiele razy bo miałem dwie karty od różnych sieci i przekładałem je dość często - obecnie mam jedną, na szczęście :D
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Ravir pisze: Nazwa Połączenia i Łącze Komórkowe
Wystarczy zamiast Łącze komórkowe wybrać Łącze komórkowe (gprs,3g) i już potem zamiast numeru wpisuje się APN, innego sposobu na szybkie wprowadzenie APN nie ma.
RaQ

krystianb pisze:Wystarczy zamiast Łącze komórkowe wybrać Łącze komórkowe (gprs,3g) i już potem zamiast numeru wpisuje się APN, innego sposobu na szybkie wprowadzenie APN nie ma.
Tak jest. Ja mam THD z gotowanym romem (nawet nie pamiętam jaki xD)
W wersji angielskiej przy tworzeniu połączenia modemowego mam do wyboru 4 opcje:
- Bluetooth (to raczej nas nie obchodzi)
- Cellular Line (tu mam możliwość wpisania numeru, ale APN już nie)
- Cellular Line (GPRS, 3G) (a tu odwrotnie, mam możliwość wpisana "Acces point name" ale numeru już nie :) )
- Hayes Compatibile on COM1: (to pewnie też nas nie obchodzi)

Jeżeli dobrze zrozumiałem powinienem po prostu wybrać opcje nr 3 podając APN a numer olać? :) No i jeszcze wysłać kod do sieci, żeby uaktywnili usługę 5GB na 30 dni i wtedy powinno wszystko hulać :D
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

RaQ pisze:Jeżeli dobrze zrozumiałem powinienem po prostu wybrać opcje nr 3 podając APN a numer olać?
Tak. Bo tak faktycznie ten numer *99# i podobne to nie jest numer, tylko instrukcja dla modemu aby połączył się po transmisji pakietowej.
RaQ

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc. W takim razie już trochę wiem o takim internecie bezprzewodowym i mogę spokojnie jechać do Niemiec :)

krystianb za to ostatnie wyjaśnienie daje Ci punkt :) Przy okazji gratuluje setki, oby nie ostatniej :)

Napisze z Niemiec jak net w E-plus, a może też i Vodafone się sprawuję ^^
ODPOWIEDZ