Freedom pro Axesstel MV410r
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Freedom pro Axesstel MV410r
Witam. Mam pewien problem z modemem mv410r. Wziąłem sobie ów modem w taryfie freedom pro na próbę niecały miesiąc temu i cały czas prędkość mojego łącza wynosi 6 - 8 kb/s czyli zwykle zdjecie ( załóżmy 1,5 mb ) ściaga mi sie ok2 min. Nie mówie juz o ogladaniu filmików na youtube , czy sciaganiu jakichkolwiek plików. Jedynie w pierwszy dzien co zainstalowalem ten modem na kompie mialem przez jakies 2h normalna predkosc , czyli strony otwieraly mi sie szybko a pliki sciagaly ( np. z rapidshare'a) w predkosci ponad 100kb/s. Mój komputer to Acer Aspire 5720 ZG system operacyjny to XP home ( na proffesionalu było to samo wiec zmienilem na home myslac ze to moze byc wina oprogramowania). Zaznaczam że jestem kompletnym laikiem w tych tematach. Prosiłbym o jakąkolwiek pomoc, może musze cos skonfigurowac w komputerze czy co ? Pozdrawiam
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Freedom pro Axesstel MV410r
W ciągu tych kilku godzin po prostu wyczerpałeś limit transferu (3 GB).
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ale chyba też mogli nie dać tych pełnych 3GB, tylko wg. okresu rozliczeniowego przyznać ilość MB, ktoś kiedyś na forum pisał, że przejrzał kilka stronek, pobrał kilka rzeczy i limit wskoczyłPatryk pisze:W ciągu tych kilku godzin po prostu wyczerpałeś limit transferu (3 GB).

- wojteks
- *** Administrator ***
Dokładnie tak jest.sp6huk pisze:mogli nie dać tych pełnych 3GB, tylko wg. okresu rozliczeniowego przyznać ilość MB
Jeżeli masz fakturę to sprawdź w jakim dniu rozpoczyna sie nowy okres rozliczeniowy, transfer powinien powrócić ale tylko do ściągnięcia i wysłania w sumie 3GB, potem znowu limit.kermit259 pisze:Wziąłem sobie ów modem w taryfie freedom pro na próbę niecały miesiąc temu
Nie pomagam na PW!
-
to jest niemożliwe żebym wyczerpał limit ponieważ sciagnalem moze z 200 - 300 mb . pozatym gdybym nawet sciagnal te 3 gb i limit by sie wyczerpal to predkosc powinna zmalec ale bez przesady że do 7 kb/s , tylko do 50 kb/s czy nawet wiecej. a co to znaczy "wg okresu rozliczeniowego przyznać ilość mb " ? znaczy , że co ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie mylisz przypadkiem kb/s z KB/s ? Zrób nawet test na www.speedtest.net i zapodaj na forum w formie linkukermit259 pisze:to predkosc powinna zmalec ale bez przesady że do 7 kb/s , tylko do 50 kb/s czy nawet wiecej

-
pozatym byłem jeszcze u kolegi i u niego na kompie zainstalowałem modem myśląc że może to wina mojego kompa ale u niego to samo było
[ Dodano: 2010-04-28, 14:35 ]
chodzi o KB/s przynajmniej tak przy pobieraniu sie wyswietla
[ Dodano: 2010-04-28, 14:35 ]
chodzi o KB/s przynajmniej tak przy pobieraniu sie wyswietla
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Prawie na pewno limit.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No to jeżeli wyświetla Ci się 6-8 KB/s, to jest OK. Wszedł limit.kermit259 pisze:chodzi o KB/s przynajmniej tak przy pobieraniu sie wyswietla
-
to w takim razie ten limit jest nie na 3 gb a na 300 mb bo nawet na ludzki rozum to wziać: przez 2 h chodzilo dobrze , potem sie osłabiło. Przy predkosci tego modemu czyli do 1 mbit/s byłbym w stanie ściagnac 3 GB w ciagu 2 czy 3 h ? ale czy przy wyczerpanym limicie to jest prawidłowa prędkość 6-8 KB/s ? nie powinno byc przynajmniej te 30 KB/s ? przy takiej predkosci to nawet strony do konca nie chca sie otworzyc
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
W nowym pełnym okresie rozliczeniowym będą 3GB,kermit259 pisze:to w takim razie ten limit jest nie na 3 gb a na 300 mb bo nawet na ludzki rozum to wziać: przez 2 h chodzilo dobrze , potem sie osłabiło
Do 3,1 Mb/s,kermit259 pisze:Przy predkosci tego modemu czyli do 1 mbit/s
3GB przy transferze 1 Mb/s, w 2-3 godziny to nie da rady ale tak 6-7 godzin to da radę. Ale mówiliśmy już Ci wcześniej mogłeś nie mieć pełnych 3 GB (gigabajtów), mogłeś mieć też większy transfer niż 1 Mb/s i wtedy limit mógł "pójść" szybciej,kermit259 pisze:byłbym w stanie ściagnac 3 GB w ciagu 2 czy 3 h ?
Tak. Jest to prawidłowa prędkość po wykorzystaniu limitu. Download spada do 64 kb/s, upload do 32 kb/s,kermit259 pisze:ale czy przy wyczerpanym limicie to jest prawidłowa prędkość 6-8 KB/s ?
Nie, nie powinno,kermit259 pisze:nie powinno byc przynajmniej te 30 KB/s ?
Zawsze mogło być gorzej. Jak byś wziął Orange Free, Blueconnect'a czy Play Online to po limicie miałbyś 2 KB/s = 16 kb/s - jeszcze gorzej, dokładnie 4 razykermit259 pisze:przy takiej predkosci to nawet strony do konca nie chca sie otworzyc

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ja powiem tylko tyle, zadzwonić do boku i zapytać się co się dzieje. (Miła) pani odpowie że jest limit.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- czerwon
- Stały użytkownik forum
Jeśli był to okres próbny to możliwe że miałeś tylko 300mb i po przekroczeniu założyli ci limit.
-
sp6huk pisze:mogłeś mieć też większy transfer niż 1 Mb/s i wtedy limit mógł "pójść" szybciej
limit na co ? na ściąganie ? przecież ściagnalem zaledwie 300 mb wiec nie moglem go wyczerpac . czy to chodzi o limit przesyłu danych, że np ogladanie filmikow na youtube ( powiedzmy po 50 mb ) też sie zalicza do tego limitu. bo teraz troszke nie rozumiem.
ale u mnie ten download spada wlasnie do 6-8 kb /s ( myle pewnie te pojecia KB/s z kb/s) w każdym bądź razie chodzi mi o pobieranie plikow czyli te kb/s bodajże co u mnie wynosi 6-8 kb/ssp6huk pisze:Download spada do 64 kb/s, upload do 32 kb/s
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wszystko się liczy do limitu. Łącznie z wysyłem.limit na co ? na ściąganie ? przecież ściagnalem zaledwie 300 mb wiec nie moglem go wyczerpac . czy to chodzi o limit przesyłu danych, że np ogladanie filmikow na youtube ( powiedzmy po 50 mb ) też sie zalicza do tego limitu. bo teraz troszke nie rozumiem.
Tak, mylisz.kermit259 pisze:ale u mnie ten download spada wlasnie do 6-8 kb /s ( myle pewnie te pojecia KB/s z kb/s)
64kb/s zapisane w umowie to właśnie 8KB/s, które masz.
-
Czerwon a Ty jak miales na okresie próbnym z tym modemem ? czy u Ciebie wszystko wporządku chodzilo ?
[ Dodano: 2010-04-28, 15:33 ]
Dobra dzieki bardzo chłopaki , zaraz oddaje spowrotem do salonu ten modem , dobrze że wziąłem na próbę. Co za beznadzieja żeby płacić abonament i tylko sie wkurzać , nie móc nawet stron przegladac bo zaraz limit pykną. A co polecalibyście za internet bezprzewodowy przy moim kompie ( Acer Aspire 5720 ZG , 1gb pamieć , 1,46ghz dual core procesor , windows xp home ) może netia ? bo iplus u kumpla sie nie sprawdza.
[ Dodano: 2010-04-28, 15:35 ]
aha nie mam telefonu stacjonarnego więc skazany jestem chyba tylko na radiówke
[ Dodano: 2010-04-28, 15:33 ]
czyli mozna wykorzystać to praktycznie w kilka godzin i do konca miesiaca miec założony limit ? A ja myślałem że ten limit dotyczy tylko i wyłącznie pobierania plików.Jo_gurt pisze:Wszystko się liczy do limitu. Łącznie z wysyłem.
Dobra dzieki bardzo chłopaki , zaraz oddaje spowrotem do salonu ten modem , dobrze że wziąłem na próbę. Co za beznadzieja żeby płacić abonament i tylko sie wkurzać , nie móc nawet stron przegladac bo zaraz limit pykną. A co polecalibyście za internet bezprzewodowy przy moim kompie ( Acer Aspire 5720 ZG , 1gb pamieć , 1,46ghz dual core procesor , windows xp home ) może netia ? bo iplus u kumpla sie nie sprawdza.
[ Dodano: 2010-04-28, 15:35 ]
aha nie mam telefonu stacjonarnego więc skazany jestem chyba tylko na radiówke
- stanisz 123
przy cdma trzeba pilnować limitu ,do tego trzeba się przyzwyczaić . 

Pozdrawiam!!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Przy CDMA w taryfie Orange Freedom Pro trzeba pilnować limitu, w Orange Free szczególnie Premium i Platinum o limicie można zapomnieć, bo jest wystarczająco duży.stanisz 123 pisze:przy cdma trzeba pilnować limitu
- stanisz 123
ja mam limit orange freedom pro 3GB i umowa do stycznia czy można zmienić na większy pakiet- i ile kosztuje 

Pozdrawiam!!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie da rady.stanisz 123 pisze:ja mam limit orange freedom pro 3GB i umowa do stycznia czy można zmienić na większy pakiet- i ile kosztuje
-
czyli teoretycznie nie można korzystać cały czas z internetu bo sie zbyt szybko limit wyczerpie tak ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jak nie chcesz, aby wszedł Ci limit, nie mógłbyś dziennie pobierać i wysyłać więcej jak 100 MB danych. Może powiedz, gdzie mieszkasz to zobaczymy co jest u Ciebie dostępnekermit259 pisze:czyli teoretycznie nie można korzystać cały czas z internetu bo sie zbyt szybko limit wyczerpie tak ?

-
szamotuły tj 30 km od Poznania. a można nie wysyłać <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> ( co sie kryje za "wysyłać" - ogladanie filmików , przeglądanie stron itp. ? ) ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie można nie wysyłać. Przeglądając strony w większej ilości dane są pobierane, w bardzo małej wysyłane. Ale co to za różnica czy dane wysyłasz czy pobierasz, i tak leci Ci z limitu, więc nie rozumiem, o co się rozchodzi. Wysyłasz większą ilość danych np. wysyłając E-mail'a, uploadując plik na serwer,kermit259 pisze:a można nie wysyłać »»w ogóle«« ( co sie kryje za "wysyłać" - ogladanie filmików , przeglądanie stron itp. ? ) ?
W Szamotułach masz bardzo dobrego dostawcę internetu WiFi jakim jest Neter http://www.neter.pl/kermit259 pisze:szamotuły tj 30 km od Poznania
Jest również WiMAX od Netii http://www.nwimax.net/component/option, ... /Itemid,1/
WiMAX od Ery również powinien być dostępny http://www.era.pl/pl/indywidualni/taryf ... rnet_wimax
Więc branie w twoim przypadku OFP to "strzał w kolano"

-
dzięki bardzo. rozejrze sie za netią .