Jaki ruter do WISP + VOIP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
1WHELER
Początkujący użytkownik forum

Jaki ruter do WISP + VOIP

Post autor: 1WHELER »

Witam wszystkich i proszę o radę.

Przymierzam się do podłączenia do osiedlowego internetu po WI-FI.

Czyli będę potrzebował ruter który połączy się jako klient AP Client i zaloguje na PPoe - czyli to będzie funkcja WISP?? - tak?
Będzie też telefon VoiP.

Jaki proponujecie zakupić sprzęt.
Oczywiście mogę też wziąć to co oferuje dostawca - ale na razie szukam lepszej opcji.

z góry dziękuję za podpowiedzi
Ostatnio zmieniony 2010-04-28, 18:34 przez 1WHELER, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki ruter do WISP + VOIP

Post autor: wojteks »

1WHELER pisze:mogę też wziąć to co oferuje dostawca
Napisz co oferuje.

Z polecanych Tp-Link WR543G, Ovislink WL5460v2, WL1600GL z tomato.
Nie pomagam na PW!
1WHELER
Początkujący użytkownik forum

Post autor: 1WHELER »

Jeszcze nie wiem co za model daje ale to kosztuje 50zł - więc się niczego dobrego nie spodziewam i stąd moje pytanie, bo chcę dla siebie jednak coś w miarę dobrego nabyć.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 1WHELER, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Post autor: Ravir »

Zależy ile chcesz wydać :D Ja generalnie unikam routerów poniżej 150 zł.
Obawiam się, że przyzwoity router z VoiP i z możliwością równoczesnej pracy jako klient AP i jako klasyczny AP (podłączenie laptopa po WiFi) tani nie będzie.
Jeśli chodzi o dostęp przez PPPoe to chyba każdy router ma taką możliwość, ja przynajmniej nie pamietam przypadku braku - ale jak pisałem nie schodzę po niżej pewnego progu jakości.

Z droższych rozwiązań testowałem i używam w firmie i domu (kilkanaście urządeń) routery Draytek - ale ich ceny są ZAPOROWA dla przeciętnego użytkownika. :D
Znajomemu ostatnio konfigurowałem sieć w domu (prowadzi małą firmę w domu) za 550 zł Drayteka Vigor 2110Vn - ale on potrzebował połączyć 3 komputery, 2 laptopy i konsolę oraz mieć tanio Print Serwer i Serwer FTP - a ten router po podpięciu dysku USB i Drukarki Laserowej HP pełni obie funkcje, dodatkowo można podłączyć modem 3G i tą drogą mieć internet. Drayteki nają ogromne możliwości ale sa drogie i pytanie CZY wykorzystamy ich potencjał i czy warto za to płacić.

Cenowo sensownie wygląda na przykład Linksys WRT54GP2 - znajomy go ma i nie narzeka - cena poniżej 200 zł tez jest atrakcyjna. Do domu powinien spokojnie wystarczyć.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
ODPOWIEDZ