Od pół roku miałem podłączony router do modemu UPC, miałem prędkość łącza 8mb/s od wczoraj powinienem mieć 25mb/s jednak router max przepuszcza 8-10 mb/s. Jak podłącze laptopa po kablu to pokazuje faktycznie te 25 mb/s. Zaznaczam że przy prędkości 8mb/s było wszystko ok.
W ustawieniach nic nie zmieniałem co może być przyczyną?
kris_szczecin pisze:jakbyś mi jeszcze podpowiedział gdzie szukać tej zmiany?
Zakładka Wireless Settings, niżej będzie pisało Wireless Network i tam znajdziesz Mode i obok zmień, jeżeli będzie b only, na g only. Możliwe, że będzie trzeba też wprowadzić taką zmianę w laptopie, jeżeli masz sztywno ustawione na B. Jeżeli to nie pomoże zbytnio, to zmiana kanału jeszcze wchodzi w grę - ale to później.
[ Dodano: 2010-04-29, 23:42 ]
No i jeszcze Apply po wprowadzonej zmianie naciśnij.
kris_szczecin pisze:tak Apply kliknąłem, wcześniej było "g and b"
No to jeszcze pozostaje kwestia zmiany kanału. W tej samej zakładce. Próbuj na każdym kanale od 1-13. Sprawdź jeszcze w ustawieniach karty WiFi w laptopie, jak masz ustawione. Tylko B, tylko G, czy B i G. Jeżeli B i G to weź na G, jeżeli to nie zadziała, to zmiana kanału. Jak to też nie pomoże, to oznacza, że radio lub procek w routerze nie wydala, lub masz bardzo duże zaszumienie w eterze (mniej prawdopodobne).
Nie, minimalna zmiana nastąpiła po zmianie kanału na 12 teraz trzyma się blisko 9-10 mb/s gdzie wcześniej rzadko się tak zdarzało a było na kanale 6. Po zmianie na G nic nie zauważyłem żeby było lepiej.
kris_szczecin pisze:Wyszukało 14 sieci w tej chwili
Zobacz na jakich "nadają" kanałach i ustaw w routerze taki, na którym żadna z sieci nie nadaje, lub najmniej sieci nadaje na danym kanale. Ale to zbytnio i tak nie pomoże. Jedyne wyście to zakup sprzętu działającego w N'ce. W 2,4 GHz - G, można powiedzieć, żę przepchanie 25 Mb/s, jest nierealne, tym bardziej przy zaszumionym eterze. Jakiego masz laptopa - model ?
kris_szczecin pisze:Sorry nie doczytałem dv7-1280ew
Więc masz całkiem dobrego lapka Ma kartę do wszystkich dostępnych standardów WiFi a,b,g,n. Więc działa zarówno w 2,4 i 5 GHz. Z tego co widzę to jest Intel, więc WiFi też od Intela. Proponowałbym zakup takiego routerka http://www.morele.net/linksys-dual-band ... ee-224383/ Ma on chipset Broadcoma. Więc Broadcom powinien współpracować z Intelem - chodzi o pracę w standardzie N. Orientuje się ktoś, czy nie ma problemów z komunikacją w N, w przypadku różnych chipset'ów ?
Lapek jest naprawdę nie mam zastrzeżeń, ale też parę zł. kosztował -podpowiedz co z trochę tańszych routerów powiedzmy do 200 zł.? Jest coś w tym przedziale rozsądnego dla mnie?
kris_szczecin pisze:Jest coś w tym przedziale rozsądnego dla mnie?
No nie zbyt, bo najlepiej, żebyś wziął router działający w 5 GHz w N.
Jeszcze trzeba zorientować się, czy karta twojego lapa działa w 5 GHz w N'ce czy tylko A. No i ten router działa w Drafcie, więc ciekawe czy będzie poprawnie współpracował z kartą działającą w normalnej N'ce. ja.michal ma podobny router, więc on może coś więcej powie.
kris_szczecin, możesz podać dokładny model karty WiFi w laptopie?
sp6huk ja mam WAG320N więc nieco inny model. Popatrzę zaraz po chipsetach.
[ Dodano: 2010-04-30, 02:50 ]
Zarówno WAG320N jak i WRT320N mają chipset Broadcom. WRT320N chyba nowszy.
[ Dodano: 2010-04-30, 02:51 ]
Nie wiem jak cenowo bo nie patrzyłem, ale WAG320N mam możliwość zmiany pierwszego portu LAN na WAN i podłączenia dzięki temu łącza po RJ45 w tym PPPoE.
Widzę, że tutaj nie problem w karcie. WGT624 ma N do 108Mbps co jak chodzi 64Mbps to dobre osiągi w średnim ruchu. Nie osiąga się praktycznie nigdy maksymalnych prędkości.