zabezpieczenie sie przed csd przy recznej konfiguracji iplus

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mbe
Początkujący użytkownik forum

zabezpieczenie sie przed csd przy recznej konfiguracji iplus

Post autor: mbe »

witam,

zainstalowalem iplus managera i najprawdopodniej ktos zatwierdzil polaczenia przez csd; po instalacji w polaczeniach sieciowych standardowo jest utworzone nowe "urzadzenie iplus"

sprawdzalem, czy w numerach polaczeniowych nie ma dodanego numeru csd i nie ma, jest standardowy numer iplusa,
czy laczac sie przez to polaczenie recznie, nie uruchamiajac ip0lus managera, nie bedzie ono laczyla sie przez csd?
w numerach dodatkowych w polaczneniu tez nie ma numeru do csd, jest tylko standardowy iplusa *99***1#
obawiam sie dodatkowych oplat ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: zabezpieczenie sie przed csd przy recznej konfiguracji iplus

Post autor: krystianb »

Proponuję pozbyć się tej aplikacji zainstalować coś od producenta modemu lub <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> lub zrobić <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> Wszystkie te rozwiązania zabezpieczają najlepiej przed csd.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
mbe

Ok, dzieki za informacje.
Mnie chodzi tylko o to czy podczas typowego skonfigurowania polaczenia dial-up dla iplus'a mozliwe jest, aby modem laczyl sie bez mojej wiedzy przy slabym zasiegu poprzez csd?
W konfiguracji podaje tylko numer *99***1# i ewentualnie login i haslo ("internet" - chociaz bez tego tez mnie sie laczy), czyli przez csd samodzielnie nie polaczy sie bo tam jest inny numer? prawda czy nie?

Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-05-01, 20:52 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-05-01, 19:51 przez mbe, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

mbe pisze:W konfiguracji podaje tylko numer *99***1# i ewentualnie login i haslo ("internet" - chociaz bez tego tez mnie sie laczy), czyli przez csd samodzielnie nie polaczy sie bo tam jest inny numer? prawda czy nie?
Gwoli ścisłości to z gwiazdką nie jest stricte numerem. Do CSD jest dziewieciocyfrowy numer. A z tego co się orientuje duzo nowych modemów nie obsluguje CSD.
mbe

Posiadam modem wbudowany w acer aspire one d250 - globetrotter hsxpa gt72em, jak najbardziej obsluguje csd. Skonfigurowalem polaczenie od podstaw recznie, wpisalem tylko numer dla apn i podalem login/haslo "internet". Chodzi bez problemow, chociaz troche jest to podejrzana sprawa. W miejscu w ktorym jestem polaczenie nigdy nie bylo tak stabilne.
Mam nadzieje, ze nie przyjdzie do mnie rachunek na kwote poza abonament ktory place ;)
Ktos jest w stanie odpowiedziec mi wprost na pytanie, czy tak skonfigurowanym dial-up'em nie ma mozliwosci laczenia sie poprzez csd? Wasze dotychczasowe odpowiedzi sa troche wymijajace.

Pzdr
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

mbe pisze:Wasze dotychczasowe odpowiedzi sa troche wymijajace.
Jeśli podałeś prawidłowy numer dla dial up jak tu: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> to nie będzie żadnych dodatkowych kosztów.
gelo292

Zabezpieczenie przed CSD

Post autor: gelo292 »

Witam ! widze ze poruszona jest bardzo bliska mi sprawa. Tez skonfigurowalem polaczenie dial-up`em i czy nie bede mial za to zadnycb oplat do abonamentu? numer ktory podalem to *99***1#. I jeszcze jedno pytanie. Posiadam iPlus modem Huawei e156G i probuje polaczyc sie przez Iplus managera,polaczenie udaje sie i oczywiscie jak to normalnie bywa wyskakuje ikona w prawym dolnym rogu ekranu że polaczono z predkoscia 236,8kb/s i chwile po tym polaczenie zostaje zerwane i w polaczeniech sieciowych wyskakuje tak jakby nowe polaczenie sieciowe o nazwie "internet" i o numerze 000, gdy to wlaczam to nie moze sie polaczyc ale gdy w tej konfiguracji za numer podstawiam numer *99***1# to polaczenie jest normalne z ta sama predkoscia co iPlus ale oczywiscie laczenie przez konfiguracje "Urzadzenie iPlus"nie udaje sie,wiec zostaje mi tylko konf."internet" robilem format i nowy system XP. Na komputerze znajomego wszystko smiga. Zasieg mam dosc dobry. POMOŻCIE!!! :cry:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

gelo292 pisze:Tez skonfigurowalem polaczenie dial-up`em i czy nie bede mial za to zadnycb oplat do abonamentu?
Nie. Do CSD jest numer dziewięciocyfrowy
gelo292 pisze:o numerze 000, gdy to wlaczam to nie moze sie polaczyc
Jak nie ma numeru to jak ma to zrobić?

A musisz używać iPlus managera? Zainstaluj np mobile partnera. To jest oprogramowanie do Huawei. Stworzysz nowy profil i wsio, śmiga.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

gelo292 pisze:Iplus managera,
Wywal to i skorzystaj z tego <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> .
gelo292

Problem z tym że »Top NetInfo« też mi rozłacza tak jak iPlus manager ;/ co robic? :(
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

gelo292 włącz komunikacje AT i zobacz czy nie skacze bardzo między nodami/BTSami.
gelo292

Jest problem bo nie jestem w tym bardzo zaawansowany. Jak to zrobic? wybacz za niewiedze.

[ Dodano: 2010-05-03, 12:01 ]
Dodam jeszcze że teraz łączę sie przez konfigurację (wczesniej wspomniana) "internet" ze zmienionym numerem na *99***1# i wszystko idzie Ladnie i nie rozlacza a gdy w samej konfiguracji zmienię nazwę na "Urzadzenie iPlus" to polączenie z powrotem sie rozlacza ;/ dziwne...a jesli chodzi o to laczenie poprzez iPlus managera to gdy polaczy juz to kolo kursora robi sie klepsydra....tak jakby komputer nad czyms pracował... i rozlacza. A w konfiguraci "internet" jes to samo (klepsydra" ale tego nie rozlacza. Juz nie wiem co robic :(
ODPOWIEDZ