Witam,
Na wstępie pragnę ostrzec, że w kwestii sieci WiFi jestem laikiem, więc proszę, by pomoc była opisana dla mnie tak, bym mógł zrozumieć to i nie sprawiać kłopotów :-)
Mam internet z UPC bezprzewodowy, w zestawie był router i karta wifi ZD1211b. Dotychczas internet chodził w porządku i nie było większych problemów, lecz ostatnio korzystanie z internetu stało się uciążliwe: problem polega na tym, że jak surfuje po internecie, to strony często się nie wyświetlają (charakterystyczny błąd "nie można wyświetlić strony, sprawdź połączenie") i dopiero po którymś odświeżeniu strony zaskoczy. Często też ładowanie strony zatrzymuje się w połowie, sprawiając że strona nie wyświetla się w całości. Co ciekawsze nie ma to wpływu na korzystanie z komunikatorów (nie przerywa połączenia) czy gry przez internet. Wina też raczej nie leży po stronie routera, bo drugi komputer z inną kartą sieciową nie ma żadnych problemów z wyświetlaniem stron.
Próbowałem restartować modem, router, sprawdzałem wszystkie wtyczki, czy dobrze są wsadzone, sprawdzałem kabel ethernet do którego podłączony jest modem na innych gniazdach USB, sprawdzałem czy to nie winna przeglądarki testując na IE, firefoxie i Chrome... Nie wiem już co mam z tym zrobić :-( problem wystąpił bez jakiejś konkretnej przyczyny.
Możecie coś poradzić w tej kwestii?
PS. Dioda modemu miga nierównomiernie zamiast świecić jednostajnie, wygląda choćby modem nie łapał zasięgu. Choć w programie wyświetla że siła sygnału jest w okolicach 70% - jak zawsze.
ZDWLan 1211b z UPC i problem ze zrywanym połączeniem
Moderator: Moderatorzy
-
mintyfresh
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: ZDWLan 1211b z UPC i problem ze zrywanym połączeniem
Może być uszkodzona karta WiFi albo na początek zmień kanał nadawania WiFi, może ktoś w okolicy postawił kolejny router na tym samym kanale i stąd zakłócenia.
Nie pomagam na PW!
-
mintyfresh
- Początkujący użytkownik forum
Wątek do zamknięcia, problem polegał głównie w kanałach :-)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
mintyfresh na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>